Pyzy ziemniaczane – opowiadała mi o nich babcia, choć sama pamiętała je tylko z czasów dzieciństwa i młodości. Z jakiegoś powodu nie przyrządzała ich we własnej kuchni. Również moja mama nie znała takiego dania i dopiero w swojej kuchni postanowiłam sprawdzić, jak zrobić pyzy ziemniaczane. Przyrządza się je podobnie do klusek śląskich czarnych. Połowa ziemniaków surowa, utarta, a druga część ugotowana. Całość miesza się z mąką ziemniaczaną i jajkiem i gotuje.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 500 g ziemniaków surowych (utarte na tarce o drobnych oczkach)
- 500 g ziemniaków ugotowanych (odparowane; najlepiej gotować 1 dzień wcześniej i podsuszyć w lodówce; zmielone w maszynce, przeciśnięte przez prasę do ziemniaków lub utłuczone)
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Starte ziemniaki odciskam dokładnie nad miską z sitem. Odstawiam na kilka minut, żeby odciśnięta woda ustała się w misce.
- Zlewam wodę z miski, zostawiając skrobię osadzoną na dnie.
- Dodaję jajko i 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Delikatnie posypuję solą i zagniatam ciasto.W razie potrzeby dosypuję dodatkową łyżkę mąki.
- Formuję kulki z masy ziemniaczanej i odkładam na lekko omączonej stolnicy. Opcjonalnie, kiedy wszystkie są gotowe, delikatnie kulam je ponownie, żeby wyrównać powierzchnię.
- Wrzucam pyzy na lekko osolony wrzątek. Mieszam delikatnie, żeby nie przywarły do dna garnka.
- Gotuję pod przykryciem. 3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię odcedzam.
- Serwuję pyzy ziemniaczane polane karmelizowaną na tłuszczu cebulą, śmietaną/jogurtem/kefirem/zsiadłym mlekiem lub ze skwarkami.