Rok temu to było pierwsze ratatouille, jakie kiedykolwiek zrobiłam. W dodatku ratatouille z grzybami! Teraz postanowiłam je powtórzyć i oto efekt. Pyszne, pożywne i pięknie pachnące, można powiedzieć nawet, że odrobinę spolszczone, bo to w końcu my, Polacy, jesteśmy największymi fanami zbierania grzybów i przygotowywania na ich bazie wspaniałych potraw.
Zobacz też: Przepisy na najlepsze potrawy wegetariańskie
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 500 g świeżych grzybów (ewentualnie poza sezonem można użyć pieczarek; oczyszczone, umyte, pokrojone w dużą kostkę; grzyby leśne można obgotować)
- 1 mała cukinia (pokrojona na cienkie plasterki)
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- 3 pomidory (bez skórki, pokrojone w kostkę)
- 1 żółta papryka (pokrojona w grubą kostkę)
- 1 por (tylko biała część; pokrojony w cienkie plasterki)
- 4 jabłka (twarde, kwaskowate; obrane ze skórki; pokrojone w kostkę)
- ½ szklanki czerwonego, wytrawnego wina
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki drobno posiekanego koperku
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- W dużym garnku (najlepiej z nieprzywierającym dnem) podsmażam czosnek na oleju.
- Dodaję por, a po chwili, gdy zmięknie, dokładam jabłka, grzyby, paprykę i cukinię.
- Mieszam ostrożnie i duszę na średnim ogniu przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Dodaję pomidory, wlewam wino, doprawiam. Duszę jeszcze przez ok. 5 minut na małym ogniu.
- Od razu serwuję. Jako dodatek można podać zapiekane bagietki z serem i czosnkiem.
Wartości odżywcze
Grzyby, jabłka, papryka, cukinia i czerwone wino to naprawdę ciekawe połączenie.
A teraz się udało.
A więc jeszcze raz.
Czy zamiast świeżych grzybów mogę użyć suszonych? Posiadam wielki pojemnik (podgrzybki, maślaki, prawdziwki, wszystko razem)od mamy i nie mam pojęcia jak poza grzybową je spożytkować?
Namoczone w zimnej wodzie przez kilka godzin i odciśnięte mogą pójść do tego ratatouille :). Ale ja to bym chyba zrobiła pierogi z grzybami i młodą kapustą :).
A pewnie że ja bym zrobiła jakbym tylko umiała…
Na razie skupię się na tym przepisie.
Próbuję zamieścić komentarz a właściwie pytanie i bez skutku….Czemu!?
Moje pytanie bedzie niezwiazane z kuchnią francuską- czy byla by taka możliwosc by dodac kilka przepisów kuchni tunezyjskiej? Jest ona troche połączona z kuchnią francuką ale jednak wiele smaków jest zupełnie innych. Widzę , ze jest wiele oryginalnych przepisów np. kuchni nowozelandziej ale tunezyjskiej nie ma 🙁
Jak już będę miała jakieś pojęcie o kuchni tunezyjskiej to na pewno coś się pojawi. Na razie ani mnie tam nie było, ani o tym nigdzie nie czytałam, ale mam nadzieję, że wkrótce się to zmieni :).
mysza, wiosenka: właśnie zrobiłam aktualizację i przepis jest już widoczny. Zapraszam i życzę smacznego!
Wygląda świetnie, tak więc czekam na przepis.
Tez robiłam „ratatuja” tylko ja zrobiłam wersję mięsna. Grzybowa wygląda zachęcająco więc pewnie niedługo tez ją wypróbuję:)