Jedno z dań, do którego warto wracać w sezonie na bób: risotto z bobem, choć klasyczny ryż można zastąpić białą kaszą gryczaną niepaloną lub jęczmienną kaszą pęczak, tworząc polską wersję tej pysznej potrawy o włoskich korzeniach. Pożywne i smaczne, a po zjedzeniu standardowej porcji uczucie sytości utrzyma się przez długi czas. Idealne na letnie wieczory, w towarzystwie lampki białego wina, bezmięsne danie.
Zobacz też: Więcej przepisów na dania kuchni włoskiej
Można przygotować je w wersji mięsnej, jako bazę wykorzystując bulion drobiowy. Można dorzucić szynkę parmeńską, jeśli nie chcecie, żeby na Waszym stole gościło risotto z bobem wegetariańskie. Polecam jednak odłożyć mięsne dodatki na inną okazję, bo to bób i ryż grają tu główną rolę, a białko roślinne jest niezbędne w codziennej diecie i dobrze, chcąc jeść zdrowiej, nauczyć się, że bogata w „strączki” dieta roślinna powinna stanowić co najmniej połowę tygodniowego jadłospisu.
Risotto z bobem na ostro czy łagodne?
Choć polecam risotto z bobem z dodatkiem parmezanu, zdarza mi się zastąpić go cheddarem. Możecie poeksperymentować, zastępując miętę bazylią lub kolendrą, dorzucić odrobinę koperku, który świetnie łączy się ze smakiem bobu. A może zrobicie obiad w wersji nieco ostrzejszej i dołożycie papryczkę chili? Dajcie mi znać, na jaki zestaw składników się zdecydowaliście :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2 szklanki ryżu do risotto, np. arborio, carnaroli lub maratelli (krótkoziarnisty, pękaty ryż)
- 500 g bobu (ugotowany al dente (lekko twardy, obrany))
- 1 cebula lub szalotka (drobno posiekana)
- 1 papryka czerwona (pokrojona w kostkę)
- 2 ząbki czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
- 1 l gorącego bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 szklanka białego wina wytrawnego
- 1 pęczek gałązek mięty (drobno posiekana)
- 50 g parmezanu (utarty na tarce o drobnych oczkach)
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Na kilku łyżkach oliwy szklę cebulę. Pod koniec dodaję czosnek.
- Dosypuję ryż i tostuję na niedużym ogniu, w razie potrzeby dolewając dodatkową oliwę. Ryż powinien stać się przezroczysty i nie wolno go zrumienić.
- Zalewam ryż białym winem i czekam, aż całkowicie się wchłonie.
- Stopniowo, chochla po chochli, delikatnie mieszając, dodaję gorący wywar. Każdą kolejną chochlę dolewam, kiedy poprzednia część wywaru została wchłonięta przez ryż.
- Gotuję risotto łącznie przez ok. 15-25 minut (al dente). Gdyby było zbyt suche, w razie potrzeby dodaję więcej oliwy, albo rozprowadzam całość dodatkowym wywarem.
- Do ostatniej partii wywaru dodanego do risotto dołączam połowę bobu, mięty oraz całą paprykę.
- Zdejmuję ryż z ognia, upewniając się, że nie jest zbyt suchy. Dodaję dodatkową oliwę (w razie potrzeby) i połowę parmezanu, mieszam delikatnie całość i zostawiam, pod przykryciem, na kilka minut.