Długo przymierzałam się do przygotowania mojej pierwszej rolady. Chciałam, żeby była to wyjątkowa rolada z truskawkami, pięknie zawinięta, a po przekrojeniu cieszyła oko wzorkiem „ślimaka”, różowym nadzieniem i czerwonymi kawałkami soczystych truskawek. Przy pierwszym podejściu zabrakło mi czasu i biszkopt zdążył wystygnąć przed zrolowaniem. Przy drugim, znów w pośpiechu, zapomniałam o kawałkach truskawek, a rolada, ze względu na małą blaszkę i gruby biszkopt, nie wygląda tak jak zaplanowałam, chociaż… pierwsze koty za płoty! Ważne, że prezentuje się apetycznie, a w smaku: delikatny, puszysty biszkopt, truskawkowa, różowa masa i czekoladowa polewa… Koniecznie musicie spróbować!
Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze wypieki
Rolada z truskawkami, jeśli lubicie eksperymentować ze smakiem słodkich deserów, może być, dodatkowo, nasączona kwaskowatym likierem. Wypróbujcie pomarańczowy, cytrynowy lub limonkowy, albo migdałowy, bo migdały i truskawki to idealna kompozycja. Możecie posypać polewę migdałami w płatkach lub wiórkami kokosowymi, które utworzą dodatkową, apetyczną dekorację. Pamiętajcie, że łatwiej roluje się cieńszy biszkopt, a do wprawy dochodzi się z czasem. Pokuście się o dosypanie do masy biszkoptowej kawałków gorzkiej czekolady dla dodatkowej dekoracji i jeszcze lepszych wrażeń smakowych. Rolada to ciasto, które pozwala dać upust naszej fantazji :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Biszkopt
- 3 jajka (żółtka oddzielone od białek)
- 6 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 1 łyżka soku z cytryny
Nadzienie
- 5-8 dużych truskawek (zmiksowane w blenderze)
- 500 ml śmietanki kremówki (schłodzona przez min. 1 godzinę na najwyższej/najchłodniejszej półce w lodówce)
- 1 opakowanie galaretki lub 3 łyżki żelatyny (na opakowaniu galaretki powinna znajdować się informacja, że wystarcza ono na 500 ml wody)
Polewa
- 100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
- 50 g masła (¼ kostki)
Do dekoracji (opcjonalnie)
- 1-2 truskawki (pokrojone w ćwiartki lub na plasterki)
- świeża mięta
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić biszkopt klasyczny lub biszkopt czekoladowy
- Jak zawijać roladę
- Piana z białek - jak ubić
- Bita śmietana - jak zrobić
- Krem z bitej śmietany - przepis
- Polewa czekoladowa - przepis
Jak zrobić
- Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Żółtka ucieramy z cukrem na gładko, niemal do białości, na najwyższych obrotach miksera.
- Do utartych żółtek dodajemy mąkę i kakao, mieszamy całość mikserem na średnich obrotach.
- 1 łyżkę kakao można zastąpić 1 łyżką mąki i w taki sposób przygotować roladę z truskawkami z klasycznego biszkoptu.
- Białka o temperaturze pokojowej ubijamy na sztywno. W trakcie miksowana, w momencie gdy piana zacznie bieleć, dodajemy sok z cytryny.
- Połowę białek dodajemy do masy żółtkowej, delikatnie, ale w miarę szybko mieszając za pomocą łyżki. Czynność powtarzamy z drugą połową białek.
- Masę od razu przekładamy do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, mąką lub kaszą manną albo wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 °C (tradycyjny tryb pieczenia góra+dół). Można włączyć w piekarniku termoobieg, obniżając temperaturę pieczenia o 10-20 °C.
- W czasie pieczenia nie otwieramy piekarnika!
- Czas pieczenia biszkoptu to ok. 30-40 minut. Po 25 minutach można uchylić drzwiczki i sprawdzić czy ciasto nie jest w środku surowe, wbijając w środek drewniany patyczek. Jeśli patyczek po wyjęciu z ciasta jest suchy, można od razu wyjąć tortownicę z piekarnika. Jeśli nie, kolejną próbę można przeprowadzić po 5-10 minutach.
- Ciasto, razem z blaszką, można upuścić z wysokości ok. 30 cm (tzw. rzucanie biszkoptem), dzięki czemu zablokują się w nim pęcherzyki powietrza i mocno nie opadnie.
- W czasie gdy ciasto się piecze, rozpuszczamy zawartość opakowania z galaretką w połowie szklanki zagotowanej, ale nie wrzącej wody. Odstawiamy do przestudzenia.
- Kiedy galaretka przestygnie (nie może być gorąca), ubijamy na sztywno śmietankę kremówkę.
- Do ubitej śmietanki dodajemy zmiksowane truskawki i całość mieszamy chwilę mikserem do połączenia składników.
- Stopniowo dodajemy do masy płynną galaretkę, miksując na małych obrotach.
- Ubitą masę wstawiamy do lodówki.
- Upieczony, gorący biszkopt zawijamy w rulon wzdłuż węższego boku, obciążamy delikatnie, np. za pomocą kratki z piekarnika i zostawiamy na 1 minutę (nabierze kształtu).
- Można zawinąć biszkopt razem z nieoderwanym jeszcze papierem do pieczenia lub pomóc sobie kuchenną ściereczką.
- Rozwijamy biszkopt, ale zachowujemy nadany mu kształt i od razu nakładamy schłodzoną masę, zostawiając wolne miejsce po dłuższych bokach i przy jednym, węższym boku (ewentualny nadmiar masy można wykorzystać do deseru na zimno w pucharkach lub zjeść łyżką prosto z miski :)).
- Zawijamy roladę, układamy na łączeniu biszkoptu, żeby zapobiec jej rozwinięciu.
- Dekorujemy roladę polewą (lub cukrem pudrem albo lukrem) oraz, opcjonalnie, świeżymi truskawkami i miętą i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny do stężenia masy.
Wartości odżywcze
Piszcie jak wrażenia z rolowania :).
przez te spodenki nie mogę skupić się na przepisie haha
Awww <3 🙂
Lubie rolada i twoj ciasta przepisy. ♪
I think Dorota-san channel is best patisserie !
No to rzut biszkoptem 🙂 pięknie wyglada ta roladka 🙂 Pozdrawiam
U mnie truskawki as caly rok wiec jak najbardziej sie przyda 🙂 super przepis i prezentacja !
Ikea :).
Dorotko, zdradź mi, gdzie kupiłaś tę metalową miskę, w której ubijałaś białka?
Awww, jak miło. Dzięki :). Pozdrawiam i ściskam ze słonecznej Kalifornii :). Dobrze, że mam tu wreszcie szybki Internet, to powrzucam trochę więcej zaległych filmów. Szkoda, że po sezonie na owoce, które w nich występują, ale może jeszcze się komuś przydadzą :))).
jak zawsze piękna chyba się kiedyś odważę i nakręce gotowanie z Dorotą nawet nie wiesz jak często gościsz w mojej kuchni
#food #ciasto #przepis Pyszna rolada, a zamiast truskawek możecie dodać
banany :).