Zapraszam dziś na roladki z boczku z grilla. Zdarza Wam się zająć czymś tak mocno, że zapominacie o wszystkim dookoła? Zapomniałam zrobić zakupy, lodówka zaczynała świecić pustkami, a przecież trzeba było przygotować coś szybko na kolację. Z poprzedniego dnia została mi odrobina sosu grzybowego – zjadłam jedną porcję z grzankami, a pozostałość wykorzystałam do roladek z „wykopanego” z zamrażalnika boczku. Wykorzystałam kamień do wypieku pizzy, ale takie roladki z boczku z grilla możecie też przygotować na klasycznym grillu, patelni do grillowania lub w piekarniku.
Zobacz też: Więcej przepisów na przekąski
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 10 plasterków boczku
- sos grzybowy (500 g borowików ugotowałam w dwóch wodach, usmażyłam na maśle, dodając wcześniej zeszkloną cebulę, dołożyłam 1 szklankę jogurtu naturalnego, 1/2 łyżeczki cukru, sól i pieprz)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak pokroić cebulę
- Jak zrobić sos grzybowy
Jak zrobić
- Za pomocą wykałaczek spinamy po dwa plasterki boczku. Nakładamy na środek odrobinę zimnego sosu grzybowego, zawijamy i od góry zapinamy drugą wykałaczką.
- Grillujemy na metalowej tacce lub na kamieniu do grillowania (mocno rozgrzany kamień wstawiamy razem z roladkami do nagrzanego piekarnika lub kładziemy na grillu). W trakcie grillowania obracamy ostrożnie boczek tak, żeby zarumienił się równomiernie ze wszystkich stron. Uważamy, żeby nie wylać sosu.
z chęcią bym takie zjadła. wyglądają cudnie :*
piękne zdjęcie, a potrawa prosta i smaczna, czyli coś co lubię
Czy ktoś wygrał ten kamień? Jeżeli nie, to ja bardzo chętnie wezmę udział w konkursie 🙂
Konkurs jeszcze trwa, więc do dzieła! :).
Kamien do pizzy bardzo mi sie spodobal! Roladki oczywiscie tez 🙂
A czy jako wegetarianka moglabym zastapic bozek tofu albo zgrilowana papryka? 🙂
Grillowana papryka brzmi świetnie, ale grzybami nigdy jej nie faszerowałam. Może by podpasowało? :).
wygląda bardzo apetycznie. ja boczek robię zawsze w wersji ze śliwką w środku- ale i ten pomysł chętnie wykorzystam;)
ale ładne ;]
i z pewnością wyborne w smaku. świetne!
Prosto i smacznie, to lubię.
Boczek do grillowania i pieczenia jest rewelacyjny. Zwłaszcza tak cienko pokrojony.
Następnym razem proponuję zrobić z suszonymi śliwkami.
Śliwki pojedynczo zawinąć w cienko pokrojony boczek i nabić na wykałaczkę. Następnie położyć na ruszcie i wstawić do nagrzanego (na około 220 stopni) piekarnika , na 8-10 minut, aż boczek będzie kruchy.
Idealna przystawka na imprezy.
Uwaga schodzi szybko.
Pozdrawiam
Tomek
Będę musiała spróbować, w końcu sezon na śliwki już rozpoczęty :).
alez pyszne to musi byc…..
Pozdrawiam 🙂
Jak dla mnie, to idealne antipasto. Uwielbiam boczek! 🙂