fbpx
Czytasz właśnie
Roladki z boczku z grilla

Roladki z boczku z grilla

Roladki z boczku z grilla

Zapraszam dziś na roladki z boczku z grilla. Zdarza Wam się zająć czymś tak mocno, że zapominacie o wszystkim dookoła? Zapomniałam zrobić zakupy, lodówka zaczynała świecić pustkami, a przecież trzeba było przygotować coś szybko na kolację. Z poprzedniego dnia została mi odrobina sosu grzybowego – zjadłam jedną porcję z grzankami, a pozostałość wykorzystałam do roladek z „wykopanego” z zamrażalnika boczku. Wykorzystałam kamień do wypieku pizzy, ale takie roladki z boczku z grilla możecie też przygotować na klasycznym grillu, patelni do grillowania lub w piekarniku.

Zobacz też: Więcej przepisów na przekąski

Grillowane roladki z boczku z sosem borowikowym

Roladki z boczku z grilla

Przekąska z grilla czyli roladki z boczku z sosem grzybowym. Szybki i łatwy przepis na grillowane roladki z grzybami.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 15 minuty
Razem: 20 minuty
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: roladki z boczku z grilla
Liczba porcji: 1 porcja
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 10 plasterków boczku
  • sos grzybowy (500 g borowików ugotowałam w dwóch wodach, usmażyłam na maśle, dodając wcześniej zeszkloną cebulę, dołożyłam 1 szklankę jogurtu naturalnego, 1/2 łyżeczki cukru, sól i pieprz)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Za pomocą wykałaczek spinamy po dwa plasterki boczku. Nakładamy na środek odrobinę zimnego sosu grzybowego, zawijamy i od góry zapinamy drugą wykałaczką.
  • Grillujemy na metalowej tacce lub na kamieniu do grillowania (mocno rozgrzany kamień wstawiamy razem z roladkami do nagrzanego piekarnika lub kładziemy na grillu). W trakcie grillowania obracamy ostrożnie boczek tak, żeby zarumienił się równomiernie ze wszystkich stron. Uważamy, żeby nie wylać sosu.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Grillowane roladki z boczku z sosem borowikowym
Grillowane roladki z boczku z sosem borowikowym
13 komentarzy
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom