fbpx
Czytasz właśnie
Roladki z kurczaka z bobem

Roladki z kurczaka z bobem

Roladki z kurczaka z bobem

Aby przygotować szybki, prosty i jednocześnie efektowny, mięsny obiad, sięgam po pomysł na roladki z kurczaka z bobem. Tłukę mięso tłuczkiem, doprawiam i smaruję kolorowym, warzywnym nadzieniem z pesto. Roluję i smażę, podaję z klasycznymi dodatkami, żeby po przekrojeniu domownicy i goście mieli ładną i smaczną niespodziankę na swoim talerzu.

Zobacz też: Więcej przepisów na obiad

Roladki z kurczaka z bobem to tylko wyjściowa propozycja, bo nadzienie można zastąpić dowolnym pesto. Spróbujcie wersji z bazylią lub szpinakiem, a piękne, czerwone wzorki w roladkach wyczarujecie, dodając do środka pesto z pieczonej papryki. Tak wiele prostych sposobów i tyle wersji do wypróbowania!

Zobacz też
Sos grzybowy

Żeby mięso nie wydawało się zbyt suche, polewam je oliwą z oliwek wymieszaną z posiekaną drobno miętą lub jasnym sosem pieczeniowym. Jako dodatek proponuję coś klasycznego, np. kapustę zasmażaną z pomidorami. Co Wy na to?

Roladki z piersi kurczaka z pesto z bobu

Roladki z kurczaka z bobem

Roladki z kurczaka z bobem czyli przepis na rolowane piersi z kurczaka z nadzieniem z pesto z bobu. Eleganckie i proste, smaczne roladki z bobem na obiad.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 30 minuty
Razem: 45 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Europejska
Przepis na: roladki z kurczaka z bobem
Liczba porcji: 4 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 4 piersi z kurczaka (pojedyncze; umyte, osuszone na papierowym ręczniku)
  • sól, pieprz
  • słodka lub ostra papryka
  • olej do smażenia lub klarowane masło
  • pesto z bobu (porcja z ½ kg bobu)
  • tarty parmezan (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić pesto z bobu
  2. Jak zrobić masło klarowane

Jak zrobić

  • Mięso tłukę tłuczkiem na cienkie kotlety.
  • Każdy kotlet nacieram solą, pieprzem i papryką.
  • Smaruję kotlety pesto z bobu. Środek można też posypać tartym parmezanem.
  • Każdy kotlet roluję i zapinam wykałaczką, żeby nie rozpadł się w trakcie smażenia.
  • Na patelni rozgrzewam olej lub klarowane masło i na małym-średnim ogniu obsmażam mięso ze wszystkich stron.
  • W trakcie smażenia można przykrywać patelnię pokrywką.
  • Nie należy smażyć na zbyt dużym ogniu – mięso nie może być przysmażone z wierzchu, a surowe od środka.
  • Podaję z klasycznymi dodatkami, np. ziemniakami (osoby dbające o niski indeks glikemiczny zastępują je gotowanym, brązowym ryżem lub np. kaszą gryczaną) i kapustą zasmażaną z pomidorami.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

25 komentarzy
  • Ja kiedyś robiłam takie danie jednogarnkowe: pokrojony i podsmażony kurczak (wykładamy z patelni), podsmażone ziemniaczki w plasterkach, do podsmażonych ziemniaków dodajemy ugotowany i obrany ze skórki bób oraz wcześniej smażonego kurczaka, troszkę solimy,pieprzymy i dodajemy mnóstwo kopru. Pyszne i proste.

    P.S
    Dodając kopru do gotowania bobu lub do potraw z bobem unikniemy rewolucji żołądkowych i wzdęć – polecam spróbować 🙂 to na prawdę działa 🙂

  • Jak jest miejsce w zamrażarce, to trzeba kupować, blanszować i mrozić wtedy, kiedy jest tani. U mnie niestety chroniczny brak miejsca w zamrażalniku.

  • kiedyś tak, ale jakoś w tym roku, przygotowując te wszystkie potrawy z bobem, nie miałam problemów. Ale nie przekraczałam „dawki” 250 g bobu dziennie.

  • [..YouTube..] Ja kiedyś robiłam takie danie jednogarnkowe: pokrojony i podsmażony kurczak (wykładamy z patelni), podsmażone ziemniaczki w plasterkach, do podsmażonych ziemniaków dodajemy ugotowany i obrany ze skórki bób oraz wcześniej smażonego kurczaka, troszkę solimy,pieprzymy i dodajemy mnóstwo kopru. Pyszne i proste.

    P.S
    Dodając kopru do gotowania bobu lub do potraw z bobem unikniemy rewolucji żołądkowych i wzdęć – polecam spróbować 🙂 to na prawdę działa 🙂

  • [..YouTube..] @gwiazdenka1987 kiedyś tak, ale jakoś w tym roku, przygotowując te wszystkie potrawy z bobem, nie miałam problemów. Ale nie przekraczałam „dawki” 250 g bobu dziennie.

  • Super przepis, nigdy takiego nie widziałam:)
    Tylko mam do Was pytanie czy Nie macie po zjedzeniu bobu : historii żołądkowych??

  • Bób jeszcze widziałam ale cena tragiczna….za małe opakowanie (bodajże pół kilo) ponad 10 zł :/ a ja tak bardzo lubię bób 🙁

  • Jeszcze jest :). Bardzo lubię, to prawda. W sezonie na dany owoc albo warzywo zawsze staram się maksymalnie wykorzystać sezonową dostępność danego produktu, stąd tak dużo przepisów na szparagi, truskawki, bób itd. :).

  • [..YouTube..] Jeszcze jest :). Bardzo lubię, to prawda. W sezonie na dany owoc albo warzywo zawsze staram się maksymalnie wykorzystać sezonową dostępność danego produktu, stąd tak dużo przepisów na szparagi, truskawki, bób itd. :).

  • [..YouTube..] @kucibaba2 Jeszcze jest :). Bardzo lubię, to prawda. W sezonie na dany owoc albo warzywo zawsze staram się maksymalnie wykorzystać sezonową dostępność danego produktu, stąd tak dużo przepisów na szparagi, truskawki, bób itd. :).

  • Chyba bardzo lubisz bób, bo co chwilę się pojawia. Pysznie to wygląda:) Dalej jest w Polsce dostępny czy juz po sezonie?

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom