Aby przygotować szybki, prosty i jednocześnie efektowny, mięsny obiad, sięgam po pomysł na roladki z kurczaka z bobem. Tłukę mięso tłuczkiem, doprawiam i smaruję kolorowym, warzywnym nadzieniem z pesto. Roluję i smażę, podaję z klasycznymi dodatkami, żeby po przekrojeniu domownicy i goście mieli ładną i smaczną niespodziankę na swoim talerzu.
Zobacz też: Więcej przepisów na obiad
Roladki z kurczaka z bobem to tylko wyjściowa propozycja, bo nadzienie można zastąpić dowolnym pesto. Spróbujcie wersji z bazylią lub szpinakiem, a piękne, czerwone wzorki w roladkach wyczarujecie, dodając do środka pesto z pieczonej papryki. Tak wiele prostych sposobów i tyle wersji do wypróbowania!
Żeby mięso nie wydawało się zbyt suche, polewam je oliwą z oliwek wymieszaną z posiekaną drobno miętą lub jasnym sosem pieczeniowym. Jako dodatek proponuję coś klasycznego, np. kapustę zasmażaną z pomidorami. Co Wy na to?
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 4 piersi z kurczaka (pojedyncze; umyte, osuszone na papierowym ręczniku)
- sól, pieprz
- słodka lub ostra papryka
- olej do smażenia lub klarowane masło
- pesto z bobu (porcja z ½ kg bobu)
- tarty parmezan (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić pesto z bobu
- Jak zrobić masło klarowane
Jak zrobić
- Mięso tłukę tłuczkiem na cienkie kotlety.
- Każdy kotlet nacieram solą, pieprzem i papryką.
- Smaruję kotlety pesto z bobu. Środek można też posypać tartym parmezanem.
- Każdy kotlet roluję i zapinam wykałaczką, żeby nie rozpadł się w trakcie smażenia.
- Na patelni rozgrzewam olej lub klarowane masło i na małym-średnim ogniu obsmażam mięso ze wszystkich stron.
- W trakcie smażenia można przykrywać patelnię pokrywką.
- Nie należy smażyć na zbyt dużym ogniu – mięso nie może być przysmażone z wierzchu, a surowe od środka.
- Podaję z klasycznymi dodatkami, np. ziemniakami (osoby dbające o niski indeks glikemiczny zastępują je gotowanym, brązowym ryżem lub np. kaszą gryczaną) i kapustą zasmażaną z pomidorami.
dobry pomysł, w smaku jest pewne podobieństwo, a efekt kolorystyczny ten sam 🙂
[..YouTube..] dobry pomysł, w smaku jest pewne podobieństwo, a efekt kolorystyczny ten sam 🙂
[..YouTube..] @TheHazaja dobry pomysł, w smaku jest pewne podobieństwo, a efekt kolorystyczny ten sam 🙂
Pycha, ja już niestety dziś nie dostałam bobu, więc zrobiłam pesto z groszku i również było bardzo dobre 🙂
[..YouTube..] Pycha, ja już niestety dziś nie dostałam bobu, więc zrobiłam pesto z groszku i również było bardzo dobre 🙂
Świetny przepis;)
[..YouTube..] Świetny przepis;)
Ja kiedyś robiłam takie danie jednogarnkowe: pokrojony i podsmażony kurczak (wykładamy z patelni), podsmażone ziemniaczki w plasterkach, do podsmażonych ziemniaków dodajemy ugotowany i obrany ze skórki bób oraz wcześniej smażonego kurczaka, troszkę solimy,pieprzymy i dodajemy mnóstwo kopru. Pyszne i proste.
P.S
Dodając kopru do gotowania bobu lub do potraw z bobem unikniemy rewolucji żołądkowych i wzdęć – polecam spróbować 🙂 to na prawdę działa 🙂
Jak jest miejsce w zamrażarce, to trzeba kupować, blanszować i mrozić wtedy, kiedy jest tani. U mnie niestety chroniczny brak miejsca w zamrażalniku.
kiedyś tak, ale jakoś w tym roku, przygotowując te wszystkie potrawy z bobem, nie miałam problemów. Ale nie przekraczałam „dawki” 250 g bobu dziennie.
[..YouTube..] Ja kiedyś robiłam takie danie jednogarnkowe: pokrojony i podsmażony kurczak (wykładamy z patelni), podsmażone ziemniaczki w plasterkach, do podsmażonych ziemniaków dodajemy ugotowany i obrany ze skórki bób oraz wcześniej smażonego kurczaka, troszkę solimy,pieprzymy i dodajemy mnóstwo kopru. Pyszne i proste.
P.S
Dodając kopru do gotowania bobu lub do potraw z bobem unikniemy rewolucji żołądkowych i wzdęć – polecam spróbować 🙂 to na prawdę działa 🙂
[..YouTube..] Jak jest miejsce w zamrażarce, to trzeba kupować, blanszować i mrozić wtedy, kiedy jest tani. U mnie niestety chroniczny brak miejsca w zamrażalniku.
[..YouTube..] @hebronima Jak jest miejsce w zamrażarce, to trzeba kupować, blanszować i mrozić wtedy, kiedy jest tani. U mnie niestety chroniczny brak miejsca w zamrażalniku.
[..YouTube..] kiedyś tak, ale jakoś w tym roku, przygotowując te wszystkie potrawy z bobem, nie miałam problemów. Ale nie przekraczałam „dawki” 250 g bobu dziennie.
[..YouTube..] @gwiazdenka1987 kiedyś tak, ale jakoś w tym roku, przygotowując te wszystkie potrawy z bobem, nie miałam problemów. Ale nie przekraczałam „dawki” 250 g bobu dziennie.
Super przepis, nigdy takiego nie widziałam:)
Tylko mam do Was pytanie czy Nie macie po zjedzeniu bobu : historii żołądkowych??
[..YouTube..] Super przepis, nigdy takiego nie widziałam:)
Tylko mam do Was pytanie czy Nie macie po zjedzeniu bobu : historii żołądkowych??
Bób jeszcze widziałam ale cena tragiczna….za małe opakowanie (bodajże pół kilo) ponad 10 zł :/ a ja tak bardzo lubię bób 🙁
[..YouTube..] Bób jeszcze widziałam ale cena tragiczna….za małe opakowanie (bodajże pół kilo) ponad 10 zł :/ a ja tak bardzo lubię bób 🙁
Wygląda wspaniale
Jeszcze jest :). Bardzo lubię, to prawda. W sezonie na dany owoc albo warzywo zawsze staram się maksymalnie wykorzystać sezonową dostępność danego produktu, stąd tak dużo przepisów na szparagi, truskawki, bób itd. :).
[..YouTube..] Jeszcze jest :). Bardzo lubię, to prawda. W sezonie na dany owoc albo warzywo zawsze staram się maksymalnie wykorzystać sezonową dostępność danego produktu, stąd tak dużo przepisów na szparagi, truskawki, bób itd. :).
[..YouTube..] @kucibaba2 Jeszcze jest :). Bardzo lubię, to prawda. W sezonie na dany owoc albo warzywo zawsze staram się maksymalnie wykorzystać sezonową dostępność danego produktu, stąd tak dużo przepisów na szparagi, truskawki, bób itd. :).
Chyba bardzo lubisz bób, bo co chwilę się pojawia. Pysznie to wygląda:) Dalej jest w Polsce dostępny czy juz po sezonie?
[..YouTube..] Chyba bardzo lubisz bób, bo co chwilę się pojawia. Pysznie to wygląda:) Dalej jest w Polsce dostępny czy juz po sezonie?