fbpx
Czytasz właśnie
Ryż z soczewicą

Ryż z soczewicą

Ryż z soczewicą
Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Odpowiednie proporcje ryżu i warzyw strączkowych gwarantują lepsze przyswajanie roślinnego białka, dlatego ryż z soczewicą gości od czasu do czasu na moim talerzu. Dziś w bardzo prostej formie, bo to tylko kilka składników. Za to charakteru nadają całości przyprawy. Dobrze mieć w domu dużą kolekcję przypraw! Nawet przy niewielkich zapasach w lodówce, kilkuskładnikowym daniom można nadać charakteru! Zobaczcie jak zrobić ryż z soczewicą krok po kroku.

Ryż z soczewicą

Ryż z soczewicą

Ryż z soczewicą, cebulą, chili, czosnkiem, imbirem i korzennymi przyprawami, opcjonalnie z dodatkiem ziemniaków i marchewki.
5 z 2 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 40 minuty
Razem: 45 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Indyjska
Przepis na: ryż z soczewicą
Liczba porcji: 2 osoby
Kalorie: 466kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ½ szklanki ryżu
  • ¼ szklanki soczewicy
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula (drobno posiekana)
  • 1 ząbek czosnku (pokrojony w cieniutkie plasterki)
  • ½ papryczki chili (pokrojona w drobną kosteczkę)
  • 1 duży ziemniak (opcjonalnie; obrany i pokrojony w kostkę)
  • 1 mała marchewka (opcjonalnie; pokrojona w kostkę)
  • 1 łyżka imbiru (świeży, starty na tarce o drobnych oczkach)
  • 1 łyżeczka kolendry
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej lub ostrej
  • ½ łyżeczki kminku rzymskiego
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 szczypta cynamonu
  • łyżeczki cukru (można zastąpić syropem z agawy)
  • 1 łyżeczka soli
  • świeża kolendra (opcjonalnie; posiekana, do dekoracji)
  • sok z limonki (do doprawienia; można zastąpić sokiem z cytryny lub pomarańczy)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Nie wykorzystując ziemniaka i marchewki w przepisie, warto podwoić ilość ryżu i soczewicy, żeby uzyskać odpowiednio dużo porcje :).
  2. Jak pokroić cebulę
  3. Jak ugotować soczewicę
  4. Jak ugotować ryż

Jak zrobić

  • Soczewicę wsypuję do garnka, zalewam wodą, zagotowuję.
  • Zmniejszam ogień do minimum, dodaję kurkumę i imbir, gotuję pod przykryciem przez 10-15 minut (łamaną soczewicę krócej, w całych ziarnach dłużej).UWAGA: w połowie gotowania trzeba zacząć pilnować, żeby nie przywarła do dna i co kilka minut mieszać.
    Na ostatnich 5 minut gotowania można dodać pokrojony ziemniak i marchewkę.
  • Ryż gotuję w osobnym garnku przez ok. 15 minut, w zależności od rodzaju wykorzystywanego ryżu.
  • Cebulę szklę na dużej patelni na oleju.
  • Dodaję czosnek, papryczkę chili i przyprawy i posypuję delikatnie solą. Nadal podsmażam na niedużym ogniu, aż czosnek i papryczka zmiękną.
  • Dodaję soczewicę i ryż na patelnię. Mieszam dokładnie całość, doprawiam cukrem i sokiem z limonki, następnie przekładam na talerze.
  • Potrawę można udekorować posiekaną świeżą kolendrą.

Wartości odżywcze

Serving: 200g | Kalorie: 466kcal (23%) | Carbohydrates: 71g (24%) | Białko: 12g (24%) | Fat: 15g (23%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Sód: 1196mg (52%) | Potas: 680mg (19%) | Fiber: 11g (46%) | Cukier: 7g (8%) | Witamina A: 4605IU (92%) | Witamina C: 37.5mg (45%) | Wapń: 62mg (6%) | Żelazo: 4.8mg (27%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Zobacz komentarze (0)
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom