Korzystając z końcówki sezonu na jedno z najlepszych warzyw strączkowych na świecie, połączyłam kilka pozornie niepasujących do siebie składników i na moim stole pojawiła się doskonała sałatka z bobem. Kto by pomyślał, że w zestawie z czosnkiem, miętą, tymiankiem oraz owocem granatu, orzechami i fetą oraz ogórkiem można uzyskać tak świetny smak?
Zobacz też: Doskonałe przepisy na grilla
Sałatka z bobem na bazie kaszy oraz sosu z oliwy, octu śliwkowego i czosnku z miętą to miła odmiana dla klasycznych, zalewanych sosem majonezowym sałatek na grilla, a dodatkowo pożywna potrawa. Po zjedzeniu samej sałatki lub wykorzystaniu jej jako dodatku do grillowanego mięsa lub ryby uczucie sytości utrzyma się naprawdę długo.
Moja sałatka z bobem to także zestaw korzystnych dla zdrowia składników: złożonych węglowodanów, roślinnego białka, witamin i minerałów. A oprócz tego zachowa ładny wygląd nawet po zabraniu jej w pudełku w plener czy do pracy.


☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Sałatka
- 2 szklanki ugotowanej kaszy pęczak (ok. 1 szklanka kaszy suchej)
- 500 g bobu (ugotowany)
- 1 czerwona cebula (drobno pokrojona)
- 1 czerwona papryka (pokrojona w niedużą kostkę)
- 6-8 pomidorków koktajlowych (pokrojone na plasterki)
- 1 szklanka ugotowanej kukurydzy lub ciecierzycy
- 1 granat (wydrążone nasiona)
- 1 ogórek (pokrojony na cienkie plasterki)
Sos
- 1-2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu śliwkowego
- sok z ½ limonki lub cytryny
- kilka gałązek świeżej mięty
- 1 łyżka tymianku
- sól, pieprz
Do dekoracji
- 100-150 g sera feta lub innego sera z solanki (pokrojony w kostkę lub pokruszony w grube grudki)
- 1-2 garście orzechów włoskich (uprażone na suchej patelni)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
Sos
- Składniki na sos rozkłócam w miseczce za pomocą widelca lub łyżeczki.
Sałatka
- Składniki na sałatkę polewam sosem i mieszam całość w większej misce. Odstawiam, opcjonalnie, na ok. 30 minut do lodówki (smaki się „przegryzą”).
- Przekładam sałatkę na talerze i dekoruję orzechami oraz serem.
Wartości odżywcze
Ciekawa jestem, czy wykorzystacie do jej przygotowania kukurydzę, czy zdecydujecie się dodać nieco mniej „fotogeniczną”, za to bogatszą w minerały i roślinne białko ciecierzycę. Dajcie znać, jak Wam smakowała :).

Przepyszny. Genialny posiłek!
Dziękuję za przepis.
wspaniała