Zapraszam dziś na trzecie zwycięskie danie w konkursie na cytrynowy Smako-Łyk Żywiec Zdrój. Kolorowa sałatka z kaszy kuskus zaproponowana przez anecię04 to bardzo słoneczne i urocze danie.
Ponieważ cytryny kojarzą mi się z kuchnią arabską, a zwłaszcza te kiszone w soli, danie przygotowałam właśnie w skorupkach cytrynowych, idealny więc będzie orzeźwiąjący Smako-Łyk cytrynowy Żywiec Zdrój, który podkreśli smak delikatniej sałatki. – anecia04
Sałatka z kaszy kuskus zaproponowana przez Anecię04 nie jest bardzo skomplikowana w przygotowaniu, a jeśli nie macie czasu na wycinanie cytryn, można zaserwować ją w salaterce lub małych kokilkach.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Sałatka
- 350 g kaszy kuskus
- 1 szklanka warzywnego wywaru
- 1 cukinia (duża)
- ½ bakłażana (mały)
- 250 g brokułów
- ¼ papryki czerwonej
- 1 marchew (mała)
- 1 pietruszka (mała)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek oliwy
- sól, pieprz
Sos do sałatki
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki świeżej kolendry (posiekana)
- sól, pieprz
Cytrynowe skorupki
- 5 cytryn (duże, wyszorowane i sparzone wrzątkiem)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
Sałatka
- Do miski wsypuję kuskus, zalewamy wrzącym wywarem i odstawiam na 5 minut. Po tym czasie rozdrabniam kaszę widelcem. Kasza gotowa.
- Bakłażan kroję w plastry i moczę w osolonej wodzie przez 30 minut. W tym czasie można przygotować pozostałe warzywa.
- Obraną cebulę kroję w półksiężyce, obrany czosnek w cienkie plasterki.
- Umyte i osuszone warzywa: papryka oczyszczona z gniazd nasiennych, cukinia, marchew i pietruszka obrane ze skórki - kroję w kostkę.
- Brokuł rozdzielam na małe różyczki. Bakłażan odsączam z wody, osuszam i kroję w kostkę.
- Na patelni z 5 łyżkami oliwy podsmażam cebulę, czosnek i bakłażan. Czekam 5 minut, aż cebula będzie miękka, czosnek pachnący, bakłażan podsmażony.
- Wrzucam pozostałe warzywa: cukinię, marchew, pietruszkę, paprykę i różyczki brokuła. Duszę pod przykryciem 10 minut.
- Gotowe warzywa dodaję do miski z kaszą kuskus.
Sos do sałatki
- 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny i umytą, osuszoną i posiekaną kolendrę oraz sól i pieprz mieszam w miseczce, następnie polewam sałatkę.
Cytrynowe skorupki
- Skórki cytryn nacinam dekoracyjnie w kształt „skorupek”.
- Aby skorupki stały prosto na talerzu, odcinam nożem końcówki cytryn.
- Napełniam skorupki sałatką i serwuję.