Sałatka z szynką to taki przegląd lodówki: końcówka wędliny pokrojonej w cienkie paski, końcówka groszku i resztki kiszonych ogórków z otwartego słoika. To także prosty przepis na imprezową przekąskę! Moja mama pokazała mi po raz pierwszy wiele lat temu jak zrobić sałatkę z szynką i majonezem. I choć sama za wędlinami nie przepadam, przyrządzam ją od czasu do czasu dla odwiedzających mnie gości lub gdy mam coś sama przynieść na imprezę u znajomych.
Zobacz też: Najlepsze przekąski imprezowe
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 4 jajka (ugotowane na twardo, wystudzone, obrane i pokrojone w kosteczkę)
- 2 ziemniaki (ugotowane, wystudzone i pokrojone w niedużą kostkę)
- 100 g zielonego groszku (świeży lub mrożony, blanszowany; można też wykorzystać odsączony groszek z puszki)
- 200 g szynki (pokrojona w zapałkę lub kosteczkę)
- 100 g sera żółtego (starty na tarce o grubych oczkach lub pokrojony w zapałkę)
- 1 cebula (mała, drobno pokrojona)
- 100 g ogórków kiszonych (pokrojone w drobną kosteczkę)
- ½ łyżeczki tartego chrzanu (opcjonalnie)
- 4 łyżki majonezu (połowę można zastąpić jogurtem naturalnym)
- 1-2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki natki pietruszki lub mięty (drobno posiekana)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Wszystkie składniki mieszam w misce i doprawiam solą i pieprzem.
- Odstawiam na min. 30 minut do lodówki do schłodzenia i przegryzienia smaków