Grillowany sataj z indyka to szybciutka i prosta w przygotowaniu potrawa kuchni azjatyckiej. Podany w formie szaszłyków, może być przygotowany zarówno na tradycyjnym grillu jak i grillu elektrycznym, patelni do grillowania czy w piekarniku.
Zobacz też: Więcej przepisów na przekąski i inne pomysły na obiad
Sataj z indyka czy innego rodzaju mięsa lub owoców morza to danie kuchni malezyjskiej i indonezyjskiej, spotykane również na Filipinach i w Tajlandii, gdzie potrawy serwowane na patyczkach sprzedaje się niemal wszędzie. Dobrze doprawione, podane z sosem, jest pyszną przekąską lub prostym obiadem, do którego można podać sałatkę oraz gotowany ryż.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Mięso
- 500 g piersi z indyka (pokrojone w paski o szerokości ok. 1,5 cm)
Marynata
- 1 łyżka miodu
- 100 ml sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1,5 łyżki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka kurkumy
- ½ łyżeczki chili
Sos
- 1 cebula (mała, drobno pokrojona)
- 1 łyżka oleju
- 100 g masła orzechowego (najlepiej z drobinkami orzechów)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 100 ml gęstego mleka kokosowego
- 2 łyżki słodkiego sosu chili
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Domowe masło orzechowe - przepis
- Jak pokroić cebulę
Jak zrobić
- Mieszam na płytkim talerzu składniki na marynatę.
- Nabijam mięso na patyki do szaszłyków, marynuję przez 2 godziny w chłodnym miejscu w marynacie.
- Grilluję sataje, podlewając cały czas pozostałością marynaty.
- W trakcie grillowania można przygotować sos: cebulę szklę na oleju, następnie dodaję pozostałe składniki i podgrzewam, stale mieszając.
- Gotowe sataje podaję z ciepłym sosem.
Przepis na sataje to moja ostatnia propozycja w akcji kulinarnej „Wielkie Grillowanie„. Do zobaczenia za rok :).
Mmmmm, ale mi narobiłaś smaka, przypomniały mi się sataje z Tajlandii. Bardzo popularna ale zarazem jedna z najlepiej przeze mnie zapamiętanych potraw 🙂