fbpx
Czytasz właśnie
Sernik kajmakowy na zimno

Sernik kajmakowy na zimno

  • na spodzie z ciasteczek zbożowych i migdałów
  • z masą krówkową o cudownym smaku
  • piękna i prosta dekoracja
  • z polewą czekoladową i kremem z mascarpone
Sernik kajmakowy na zimno

Sernik kajmakowy na zimno to pyszna, letnia wersja klasycznego, pieczonego w piekarniku przysmaku. Przepis na sernik kajmakowy na zimno skomponowałam, pomijając przyrządzenie słodkiej polewy z kajmaku. Nie ma tu też nadmiaru dekoracji. Jest prosto i elegancko. Klasyczna wersja pieczona jest dość mocno słodka. Natomiast tutaj będzie odrobinę mniej cukru. Masa kajmakowa znajduje się jedynie w środku. Dzięki niej krówkowy sernik na zimno z kajmakiem z pewnością zyska charakterystyczny smak i delikatnie beżowy kolor. Zobaczcie jak zrobić sernik kajmakowy bez pieczenia krok po kroku.

Zobacz też: Przepisy na najlepsze ciasta bez pieczenia

To całoroczne ciasto o prostym składzie. Idealnie na upalne dni lata, oczywiście dzięki brakowi konieczności pieczenia w piekarniku. Świetne również jesienią i zimą, bo można je przygotować z łatwo dostępnych składników. Do dekoracji wystarczył mi tym razem krem z bitej śmietany. Całość wykończyłam polewą czekoladową. To bardzo smaczny i elegancki sernik z kajmakiem bez pieczenia. Polecam miłośnikom ciast o głębokim smaku!

Przepis na sernik kajmakowy na zimno

Zależało mi na tym, żeby całość nie była zbyt słodka. Chciałam przełamać kajmakowy smak i kremową masę, umieszczając ją na kruchym spodzie ciasteczkowym. Jego smak podbiły prażone migdały. Z kolei czekoladowa dekoracja na wierzchu to również świetny kontrast dla masy kajmakowej. Jest prosto i elegancko jednocześnie.

Sernik kajmakowy na zimno przepis

Sernik kajmakowy na zimno

Kajmakowy sernik na zimno na spodzie z ciasteczek zbożowych zmiksowanych z prażonymi migdałami. Bez pieczenia, z masą krówkową, udekorowany polewą czekoladową i kremem z mascarpone.
4.67 z 3 ocen
Przygotowanie: 2 godziny 15 minuty
Gotowanie: 1 godzina
Razem: 3 godziny 15 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: kajmakowy sernik na zimno, sernik kajmakowy bez pieczenia, sernik kajmakowy na zimno, sernik z kajmakiem bez pieczenia, sernik z kajmakiem na zimno
Liczba porcji: 1 tortownica o średnicy ok. 24 cm
Kalorie: 691kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Spód

  • 250 g ciastek zbożowych
  • 100 g migdałów blanszowanych (delikatnie uprażone na suchej patelni)
  • 4 łyżki masła (stopione)

Masa serowa

  • 1 kg twarogu + ½ szklanki śmietanki kremówki (dwukrotnie zmielony; twaróg i śmietankę można zastąpić twarożkiem sernikowym z wiaderka lub wykorzystać 1 l jogurtu naturalnego albo maślanki)
  • 400 g kajmaku
  • 6 łyżek żelatyny (można zastąpić żelatyną rybną lub agarem wg przepisu na opakowaniu (ilość potrzebna do zżelowania 1,5 kg masy))
  • ½ szklanki gorącej wody
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii (lub miąższ z 1 laski wanilii)
  • szczypta soli

Wierzch

  • 30 g polewy czekoladowej (gorzka czekolada roztopiona w kąpieli wodnej)
  • 60 g kremu z bitej śmietany lub kremu z mascarpone

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Sernik snickers

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Sernik kajmakowy na zimno przechowuje się w lodówce
  2. Jak zrobić kajmak
  3. Polewa czekoladowa – przepis
  4. Jak zrobić krem z mascarpone
  5. Jak zrobić krem z bitej śmietany i mascarpone
  6. Jak napełnić rękaw cukierniczy kremem

Jak zrobić

Spód

  • Prażone migdały i ciastka mielę razem w blenderze.
  • Dno tortownicy wykładam folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
  • W tortownicy mieszam masło ze zmiksowanymi ciastkami i ugniatam na dnie. Wstawiam do lodówki.

Masa serowa

  • Twaróg (o temperaturze pokojowej) ze śmietanką lub gotowy twarożek miksuję z kajmakiem, solą i wanilią, pod koniec wlewając cienką strużką żelatynę dokładnie rozpuszczoną w gorącej wodzie.
  • Masę można dodatkowo rozdrobnić za pomocą blendera.
  • Przekładam masę do tortownicy na przygotowany wcześniej spód i odstawiam do lodówki do stężenia na ok. 2-3 godziny.
    Uwaga: do serników na zimno trzeba wykorzystywać szczelne tortownice, a na wszelki wypadek podkładać pod nie miskę lub duży, głęboki talerz.

Wierzch

  • Polewam sernik polewą czekoladową i dekoruję kremem.
  • Odstawiam na ok. 30 minut do schłodzenia.

Wartości odżywcze

Serving: 175g | Kalorie: 691kcal (35%) | Carbohydrates: 45g (15%) | Białko: 12g (24%) | Fat: 52g (80%) | Tłuszcze nasycone: 28g (175%) | Tłuszcze trans: 1g | Cholesterol: 142mg (47%) | Sód: 461mg (20%) | Potas: 219mg (6%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 33g (37%) | Witamina A: 1698IU (34%) | Vitamin B1: 1mg (67%) | Vitamin B2: 1mg (59%) | Vitamin B3: 1mg (5%) | Vitamin B5: 1mg (10%) | Vitamin B6: 1mg (50%) | Vitamin B12: 1µg (17%) | Witamina C: 1mg (1%) | Vitamin D: 1µg (7%) | Vitamin E: 3mg (20%) | Vitamin K: 5µg (5%) | Wapń: 129mg (13%) | Copper: 1mg (50%) | Żelazo: 1mg (6%) | Manganese: 1mg (50%) | Magnesium: 39mg (10%) | Phosphorus: 164mg (16%) | Selenium: 6µg (9%) | Zinc: 1mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Latem sernik może potrzebować nieco dłuższego czasu tężenia, zwłaszcza w najbardziej upalne dni. Za to jego smak wynagrodzi potem Waszą cierpliwość!

Sernik kajmakowy na zimno przepis

Jako uzupełnienie tego pysznego deseru świetnie sprawdzą się kolorowe owoce. Można udekorować nimi wierzch ciasta lub zaserwować na talerzyku. Polecam kiwi, truskawki, brzoskwinie, maliny, borówki… A może coś jeszcze innego będziecie mieć akurat pod ręką?

Przepis na sernik kajmakowy na zimno
Przepis na sernik kajmakowy na zimno

Całość pięknie prezentuje się na paterze i talerzyku! Elegancja w odcieniach beżu i brązu. Jeśli natomiast wolicie bogatsze dekoracje, postawcie na prażone orzechy, kawałki czekolady, polewę toffi jako dodatek obok tej czekoladowej… Z pewnością zarówno prostsza, jak i bardziej skomplikowana dekoracja zrobi wrażenie na domownikach i gościach!

Sernik kajmakowy na zimno przepis
Sernik kajmakowy na zimno przepis

Bardzo jestem ciekawa, czy kajmakowy sernik na zimno przypadł Wam do gustu. Dajcie koniecznie znać w komentarzach! Napiszcie też, jak go udekorowaliście i z czym podaliście.

2 komentarze
4.67 from 3 votes (3 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom