fbpx
Czytasz właśnie
Sernik kremowy

Sernik kremowy

Sernik kremowy
Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Królowa serników powraca i przynosi Wam dziś sernik kremowy! Jak dawno nie piekłam serników, och, chyba ponad rok! Nie wiem, jak to się stało, ale marzył mi się taki wilgotny sernik kremowy, bez niepotrzebnych dodatków. Wystarczyły tylko owoce. Uwielbiam!

Sernik kremowy - przepis

Sernik kremowy

Najlepszy sernik kremowy - bardzo prosty do zrobienia, smaczny i elegancki. Można przygotować go w wersji bardzo kremowej i miękkiej. Sernik kremowy z serka mascarpone lub twarogu, z wanilią oraz kremową śmietanką lub mieszany z dwóch rodzajów sera.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 1 godzina
Chłodzenie: 3 godziny
Razem: 4 godziny 10 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: sernik kremowy
Liczba porcji: 1 tortownica o średnicy 21 cm
Kalorie: 155kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg twarogu lub kremowego sera (np. mascarpone albo twarożku sernikowego (twaróg trzykrotnie zmielony w maszynce); można wymieszać twaróg i mascarpone „pół na pół”)
  • ¾-1 szklanka cukru (najlepiej wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, zdrowszy i o niższym indeksie glikemicznym; można zmniejszyć do ¾ szklanki, jeśli lubicie mniej słodkie serniki, a nawet do ½, jeśli na serniku będzie słodka polewa)
  • 5 jajek (duże)
  • ½ szklanki śmietanki kremówki (opcjonalnie; jeśli twaróg jest bardzo chudy, można zastąpić ½ szklanki stopionego masła; śmietankę można pominąć, jeśli do masy jest w całości wykorzystywany kremowy ser, np. mascarpone)
  • 1-2 łyżki ekstraktu waniliowego (lub miąższ wydrążony z 1 laski wanilii)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić sernik idealny

Jak zrobić

  • Ser ucieram z cukrem za pomocą miksera.
  • Dodaję po 1 jajku, za każdym razem ucierając masę do gładkości.
  • Dolewam śmietankę kremówkę, dodaję wanilię i ucieram aż do połączenia wszystkich składników.
  • Przelewam masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstawiam ciasto do piekarnika nagrzanego do 160 °C (dolna półka) i piekę przez 30 minut.
  • Zmniejszam temperaturę do 130 °C i piekę jeszcze przez kolejnych 60 minut. Wbity w środek ciasta, drewniany patyczek, powinien wyjść bardzo delikatnie wilgotny.
  • Jeśli ciasto, poza środkiem o średnicy kilku centymetrów, który ma pozostać wilgotny, nie jest dopieczone, zmniejszam temperaturę do 120 °C i piekę nadal, nawet do 30-45 minut.
    Gdyby wierzch zaczął się za mocno zrumieniać, można przykryć tortownicę papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
  • Studzę sernik w zamkniętym piekarniku, następnie wstawiam do lodówki na kilka-kilkanaście godzin.
  • Sernik kremowy można, opcjonalnie, udekorować dowolną polewą, lukrem, świeżymi owocami lub musem/sosem owocowym.

Wartości odżywcze

Serving: 80g | Kalorie: 155kcal (8%) | Carbohydrates: 15g (5%) | Białko: 8g (16%) | Fat: 6g (9%) | Tłuszcze nasycone: 3g (19%) | Cholesterol: 61mg (20%) | Sód: 246mg (11%) | Potas: 95mg (3%) | Cukier: 14g (16%) | Witamina A: 255IU (5%) | Wapń: 63mg (6%) | Żelazo: 0.3mg (2%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Sernik kremowy - przepis
Sernik kremowy – przepis

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Zobacz komentarze (0)
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom