Królowa serników powraca i przynosi Wam dziś sernik kremowy! Jak dawno nie piekłam serników, och, chyba ponad rok! Nie wiem, jak to się stało, ale marzył mi się taki wilgotny sernik kremowy, bez niepotrzebnych dodatków. Wystarczyły tylko owoce. Uwielbiam!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 kg twarogu lub kremowego sera (np. mascarpone albo twarożku sernikowego (twaróg trzykrotnie zmielony w maszynce); można wymieszać twaróg i mascarpone „pół na pół”)
- ¾-1 szklanka cukru (najlepiej wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, zdrowszy i o niższym indeksie glikemicznym; można zmniejszyć do ¾ szklanki, jeśli lubicie mniej słodkie serniki, a nawet do ½, jeśli na serniku będzie słodka polewa)
- 5 jajek (duże)
- ½ szklanki śmietanki kremówki (opcjonalnie; jeśli twaróg jest bardzo chudy, można zastąpić ½ szklanki stopionego masła; śmietankę można pominąć, jeśli do masy jest w całości wykorzystywany kremowy ser, np. mascarpone)
- 1-2 łyżki ekstraktu waniliowego (lub miąższ wydrążony z 1 laski wanilii)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić sernik idealny
Jak zrobić
- Ser ucieram z cukrem za pomocą miksera.
- Dodaję po 1 jajku, za każdym razem ucierając masę do gładkości.
- Dolewam śmietankę kremówkę, dodaję wanilię i ucieram aż do połączenia wszystkich składników.
- Przelewam masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawiam ciasto do piekarnika nagrzanego do 160 °C (dolna półka) i piekę przez 30 minut.
- Zmniejszam temperaturę do 130 °C i piekę jeszcze przez kolejnych 60 minut. Wbity w środek ciasta, drewniany patyczek, powinien wyjść bardzo delikatnie wilgotny.
- Jeśli ciasto, poza środkiem o średnicy kilku centymetrów, który ma pozostać wilgotny, nie jest dopieczone, zmniejszam temperaturę do 120 °C i piekę nadal, nawet do 30-45 minut.Gdyby wierzch zaczął się za mocno zrumieniać, można przykryć tortownicę papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
- Studzę sernik w zamkniętym piekarniku, następnie wstawiam do lodówki na kilka-kilkanaście godzin.
- Sernik kremowy można, opcjonalnie, udekorować dowolną polewą, lukrem, świeżymi owocami lub musem/sosem owocowym.