Sernik królewski to jeden z klasycznych, polskich serników. Istnieje niejeden przepis na sernik królewski. To ciasto znane jest ze swojego kruchego spodu i wierzchu o kakaowym smaku oraz białego środka. Cudowne połączenie smaków wanilii i czekolady. W rzeczywistości to zwykły sernik na kruchym cieście, bez wyszukanych dekoracji, pokrojony w kwadratowe kawałki. Aczkolwiek uważam, że nazwa zobowiązuje i taki wypiek powinien mieć ekskluzywny skład i wygląd. Zobaczmy, co można zrobić, żeby uatrakcyjnić jego klasyczne składniki. Zobaczcie jak zrobić go krok po kroku.
Zobacz też: Przepisy na najlepsze ciasta
Kiedy myślę o ekskluzywnym serniku, wyobrażam sobie kremową, aksamitną konsystencję. To musi być ciasto, które rozpływa się w ustach. Sernik jedzony łyżeczką, wilgotny… Spód aromatyczny, ale nie dominujący nad całością. Dodatki do takiego sernika to apetyczne owoce lub złocisty karmel, albo cudownie czekoladowa polewa. Polski sernik królewski nie do końca wpisuje się w ten standard. Jest raczej puszysty, z masy przygotowanej na pianie z białek. Za to jaki smaczny!
Przepis na sernik królewski o składzie premium
Spróbuję zrobić go z kremowego sera mascarpone. Niech chrupią w nim zielone pistacje, a słodkości i koloru dodają suszone, ekologiczne morele. Oto efekt. Zobaczcie jak zrobić sernik królewski według Doroty Kamińskiej.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Masa serowa
- 1 kg kremowego sera (np. mascarpone; można zastąpić 1 kg dwukrotnie zmielonego, tłustego twarogu wymieszanego z ½ szklanki śmietanki kremówki)
- 200 g białej czekolady (2 tabliczki; rozpuszczona w kąpieli wodnej)
- 3 jajka
- ⅓ szklanki cukru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub miąższ z 1 laski wanilii
- 50 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kruche ciasto
- 2¼ szklanki mąki krupczatki, tortowej lub razowej (można zastąpić mąką bezglutenową)
- ¼ szklanki gorzkiego kakao
- 200 g masła (1 kostka; schłodzone w lodówce)
- 3 żółtka
- ¼ szklanki cukru-pudru lub zwykłego cukru
Bakalie
- 50 g pistacji (łuskane, grubo posiekane nożem)
- 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy (pokrojona w drobną kosteczkę)
- 50 g suszonych moreli lub kandyzowanego ananasa, albo papai (opcjonalnie; pokrojone w kostkę o boku ok. 5 mm)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Twaróg domowy – jak zrobić
- Piana z białek – jak ubić
- Sernik idealny – nie pęka i nie opada
- Jak przygotować bakalie do ciasta
Jak zrobić
Przygotowanie kruchego ciasta
- Masło siekamy w misce z mąką za pomocą specjalnego siekacza lub drewnianej łopatki.
- Dodajemy cukier puder i żółtka i szybko zagniatamy kulę ciasta (powinno jak najkrócej mieć kontakt z ciepłem dłoni). Można wyrobić kruche ciasto kakaowe za pomocą miksera z końcówkami świderkami.
- Dzielimy ciasto na dwie części i wstawiamy na 30 minut: jedną do lodówki, drugą do zamrażalnika.
Mieszanie masy serowej
- Ser miksujemy na najniższych obrotach miksera z cukrem, wanilią i śmietanką.
- Krok opcjonalny: oddzielamy białka od żółtek (sernik przygotowany na pianie z białek będzie wyższy i puszysty).
- Do masy dodajemy po jednym jajku (lub po jednym żółtku, jeśli oddzieliliśmy żółtka od białek), za każdym razem rozmiksowując całość na najniższych obrotach miksera. Kolejne jajko/żółtko dodajemy do masy dopiero gdy poprzednie zostało całkowicie rozmiksowane.
- Mieszamy masę na najniższych obrotach miksera, dodając czekoladę i bakalie.
- Krok opcjonalny: ubijamy białka na pianę (nie do końca sztywną – powinna być biała i formować czubek, kiedy wyjmuje się z niej końcówki miksera, ale jeśli przechyliłoby się miskę, jeszcze by wypłynęła).
- Krok opcjonalny: Bardzo delikatnie, za pomocą łyżki, w dwóch partiach, mieszamy pianę z białek z masą serową.
Pieczenie
- Ciasto chłodzone w lodówce wykładamy na dnie foremki wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na kruche ciasto przelewamy masę.
- Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (góra + dół) lub 160 st. C (termoobieg) i pieczemy przez 30 minut. Zmniejszamy temperaturę o 20 st. C i pieczemy przez kolejne pół godziny.
- Na 20 minut przed końcem pieczenia na masę, za pomocą tarki o grubych oczkach, ucieramy ciasto wyjęte z zamrażalnika.
- Upieczony sernik studzimy w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach. Wystudzony przekładamy do lodówki na ok. 2-3 godziny.
Wartości odżywcze
Czekoladowe, kruche ciasto, kremowa masa, bakalie i kolorowe, soczyste owoce do dekoracji.
Sernik królewski przepis
Smak kakao przełamie kandyzowana skórka pomarańczowa lub ananas czy papaja. Niech moje ulubione, kolorowe owoce będą też potem jego dekoracją na talerzyku. Pięknie komponuje się z truskawkami, z pewnością się ze mną zgodzicie.
Uwielbiam ten kruchy wierzch z ciasta startego na tarce!
Ciekawe czy przypadnie Wam do gustu i zagości na świątecznym lub imprezowym stole. Jeśli przygotujecie, dajcie znać w komentarzach, jak Wasze wrażenia :).
Planuje po raz pierwszy spróbować stworzyć sernik. I teraz pytanie: Jakie proporcje dobrać dla tortownicy ’24? Podejrzewam, ze przepis jest dla dużej blachy?
Z góry dziękuję za odp. I za przepis oczywiście. W Twoim opisie brzmi dosyć prosto, a zawsze wydawało się to skomplikowane.
Pozdrawiam
Moja blacha była kwadratowa, o boku 23 cm, więc można zrobić dokładnie z tych samych proporcji. Gdzieś zniknęły wymiary blachy i czas przygotowania podany w przepisie, muszę je zaraz dopisać :).