Sernik Raffaello postanowiłam upiec zaraz po tym, jak po raz pierwszy przygotowałam inspirowany kokosowymi kulkami deser. A czy przepis na sernik Raffaello potrzebuje okazji lepszej niż zimowy czas, a w szczególności Boże Narodzenie? To najbardziej odpowiedni moment! Wystarczy delikatny, puszysty sernik z dodatkiem migdałów w masie oraz polewa z białej czekolady udekorowana wiórkami kokosowymi. Jak Wam się podoba taki przepis? Zobaczcie jak zrobić go krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta
Nie będę ukrywać, że to z pewnością jeden z bardziej kalorycznych serników, jaki stworzyłam. Ser, cukier, migdały i biała czekolada, a potem do tego jeszcze kulki do dekoracji. Nie przygotowujcie go zbyt często, a gdzie tylko możecie, zastępujcie biały cukier erytrytolem lub ksylitolem. Wystarczy, że tego zwykłego jest mnóstwo w białej czekoladzie. Myślę, że pewnego dnia stworzę recepturę fit na to ciasto. Jednak dziś podzielę się z Wami tym, co mam.
Przepis na sernik Raffaello
Przygotujcie go na migdałowym spodzie z dodatkiem herbatników. W środku na bazie mascarpone, polany po wierzchu polewą z białej czekolady i posypany wiórkami kokosowymi. Do stworzenia tego przepisu zainspirowało mnie ciasto Raffaello, które wielokrotnie już piekła moja mama.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Spód
- 200 g migdałów (blanszowane, całe)
- 3 łyżki miodu
- 100 g masła (½ kostki)
- ¾ szklanki cukru
- 50 g herbatników (pokruszone)
Masa serowa
- 1 kg sera mascarpone
- ½ szklanki cukru
- 5 jajek
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Polewa
- 50 g białej czekolady
Wierzch
- 6 łyżek wiórków kokosowych
- 6-12 sztuk kulek kokosowych
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
Spód
- Migdały, miód, cukier i masło wykładam na patelni i podgrzewam na średnim ogniu do roztopienia masła z cukrem i miodem.
- Mieszam całość z pokruszonymi herbatnikami i przekładam na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową, wyrównując powierzchnię masy za pomocą łyżki.
Masa serowa
- Ser ucieram z cukrem za pomocą miksera lub w blenderze.
- Dodaję po jednym jajku, za każdym razem rozmiksowując dokładnie całość. Do ostatniego miksowania dodaję ekstrakt waniliowy.
- Masę przelewam na lekko zastygnięty spód i całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra+dół) lub 160 °C (termoobieg). Piekę przez 30 minut.
- Zmniejszam temperaturę o 20 °C i piekę sernik przez kolejnych 30 minut. Następnie wyłączam piekarnik i trzymam w nim ciasto jeszcze przez pół godziny.
- Otwieram piekarnik i zostawiam sernik do całkowitego wystudzenia.
Polewa
- Rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej i przelewam na wierzch sernika.
Wierzch
- Posypuję polewę wiórkami kokosowymi i dekoruję kulkami.
- Odstawiam sernik na ok. 2-3 godziny do lodówki do schłodzenia.
Wartości odżywcze
Ten sernik to szczególnie trafiony wypiek zimowy, zwłaszcza na Boże Narodzenie. Dekoracje z kulek kokosowych wyglądają jak śnieżne kule. Jeśli macie ochotę dodać mu trochę koloru, możecie postawić na dekorację z kolorowych owoców. Nie będzie to już wtedy takie śnieżne ciasto, ale z pewnością zaprezentuje się pięknie i będzie potem doskonale smakować.
Sernik z Raffaello przepis
Można zajadać się nim siedząc przy kominku lub grzejniku, albo w fotelu, pod kocem. A może na wygodnej sofie? W mniejszym gronie lub z całą rodziną, bo takim ciastem najlepiej jest się podzielić. Idealne do gorzkiej kawy, która przełamie jego słodki smak. I ze względu na to, że jest mocno słodkie, lepiej pozwolić sobie na nie sporadycznie. Najlepiej tylko z okazji Świąt.
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak udał się i smakował Wam sernik Raffaello. A może zrobiliście go z dekoracją z innych słodyczy? Bardzo jestem ciekawa!