Oto pyszny sernik ricotta. Prosty do zrobienia, bo klasyczny przepis na sernik łatwo zmodyfikować, zamieniając nasz polski, grudkowaty twaróg na jego włoski, delikatniejszy, nieco bardziej kremowy odpowiednik. Jest nieco inny w smaku, właśnie za sprawą sera. Ale przygotowuje się go dokładnie tak samo, opcjonalnie wzbogacając o owocowe czy inne dodatki. Można też dowolnie udekorować gotowy ulubioną polewą czy upiec na sernikowym spodzie. Zobaczcie jak zrobić sernik z ricotty krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta
Lubię eksperymentować w kuchni i nawet tak proste zmiany, z pozoru banalne, cieszą! Zwłaszcza kiedy na stole ląduje ciasto o nowym smaku. A sernik ricotta, w dodatku z cynamonem i skórką pomarańczową, to wypiek, którego mam okazję spróbować po raz pierwszy. Jako wielbicielka cynamonu nie mogę oprzeć się pokusie ukrojenia kolejnego kawałka. Chociaż mamy pełnię wakacji, ten smak kojarzy mi się trochę z Bożym Narodzeniem. Do tego odrobina likieru bananowego… Pycha.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 kg sera ricotta (dwukrotnie zmielony)
- ¾ szklanki cukru pudru (lub zwykłego cukru)
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 100 g skórki z pomarańczy (kandyzowana, w drobnych kawałkach)
- 5-6 jajek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić sernik idealny
Jak zrobić
- Ser ucieram z cukrem za pomocą miksera.
- Dodaję po 1 jajku, za każdym razem dokładnie rozmiksowując masę przed dodaniem kolejnego.
- Dodaję wanilię, cynamon i mąkę ziemniaczaną wraz ze skórką z pomarańczy i rozmiskowuję całość.
- Przelewam masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/kaszą manną/mąką).
- Piekę sernik ricotta w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 30 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 160 °C i piekę jeszcze przez kolejne pół godziny.
- Studzę ciasto w zamkniętym piekarniku, następnie chłodzę przez 2-3 godziny w lodówce.
- Podaję sernik udekorowany miętą i dodatkową skórką z pomarańczy.
Wartości odżywcze
Myślę, że możecie też spróbować pominąć cynamon. Sernik z ricottą będzie mieć wtedy delikatniejszy smak. A może pokusicie się o dekorację ze świeżych, kolorowych owoców? Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak wyszedł Wam ten serniczek, bo jestem bardzo ciekawa!
Sernik wyszedł przepyszny, a to tylko dzięki tak szczegółowemu opisowi. Film niezwykle pomocny.