fbpx
Czytasz właśnie
Sernik snickers

Sernik snickers

Sernik snickers

Sernik snickers powstał bo chodziła za mną od dłuższego czasu ochota na upieczenie nietypowego sernika. Chciałam zrobić taki o orzechowym smaku, najlepiej takim z dodatkiem orzeszków ziemnych i domowego masła orzechowego, które od jakiegoś czasu przygotowuję sama w blenderze. Wymyśliłam sernik jak snickers, na spodzie z mlecznej czekolady, posypany orzeszkami ziemnymi, polany kajmakiem, z czekoladowym wierzchem. Jego skład przypomina kombinację wszystkiego, co znajdziecie w znanych, czekoladowych batonach. Z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom nietypowych serników, którzy klasykę lubią zastępować eksperymentalnymi nowościami. Zobaczcie jak zrobić sernik snickers krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta

Tak to już bywa, że najlepsze pomysły na ciasta przychodzą mi do głowy, kiedy jestem na diecie. Myślę wtedy dużo o tych wszystkich słodyczach, które mijam, przechadzając się wokół sklepowych półek. Sprzedawcy doskonale wiedzą, jak kusić nimi nawet ludzi o tak silnej woli jak moja. Choć celowo nie zaglądam na dział ze słodkościami, i tak na ostateczną próbę jestem zawsze wystawiana przy kasie.

Sernik jak baton Snickers

Kiedy jestem na diecie, moje zamiłowanie do karmienia innych osób przynosi podwójną przyjemność. Skoro mi nie wolno, niech przynajmniej ktoś inny spróbuje pysznego ciasta. Sama nie jem dużo słodyczy, a poza potrzebną do wypieków czekoladą nie miewam w domu ich zapasu. Sernik snickers też sam w sobie nie należałby do szczególnie słodkich. Do masy nie dodałam dużej ilości cukru, a moje domowe masło orzechowe jest dużo mniej słodzone niż to, które znajdziecie na sklepowych półkach. Nie należałby, gdyby nie dodawać do niego kajmaku i czekolady ;). Dzięki nim ciasto jest jednak dość słodkie, chociaż słodycz jest doskonale zrównoważona słonawym posmakiem prażonych orzeszków ziemnych. Ciekawa jestem czy przypadnie Wam do gustu :). Możecie jednak zastąpić czekoladowy spód lżejszym biszkoptem czekoladowym upieczonym z 2 jajek. Zawsze to mniej kalorii!

Zobacz też
Ciasto leśny mech

Sernik - snickers

Sernik snickers

Sernik snickers na spodzie z mlecznej czekolady, z dodatkiem orzeszków ziemnych i kajmaku, polany również czekoladą czyli sernik jak baton Snickers.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 20 minuty
Gotowanie: 1 godzina
Chłodzenie: 3 godziny
Razem: 1 godzina 20 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Polska
Przepis na: sernik snickers
Liczba porcji: 1 tortownica o średnicy 21-24 cm
Kalorie: 344kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Masa serowa

  • 1 kg twarogu (dwukrotnie zmielony; można też wymieszać pół na pół z mascarpone lub wykorzystać gotowy twaróg sernikowy)
  • 3 jajka
  • ½ szklanki cukru (warto zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 g masła orzechowego
  • 1 szklanka śmietanki kremówki (opcjonalnie)

Spód

  • 100 g mlecznej czekolady (1 tabliczka)

Wierzch

  • 400 g kajmaku (1 puszka; około)
  • 100 g mlecznej czekolady (1 tabliczka)
  • 50-100 g prażonych orzeszków ziemnych solonych

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić kajmak w domu
  2. Jak zrobić sernik idealny

Jak zrobić

Masa serowa

  • Twaróg miksuję z cukrem i masłem orzechowym na gładką masę.
  • Wbijam do masy po 1 jajku, rozmiksowując dokładnie przed dodaniem kolejnego.
  • Dodaję śmietankę kremówkę (jeśli masa jest dość gęsta) i mąkę ziemniaczaną i miksuję, żeby połączyć wszystkie składniki.
  • Przelewam masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 30 minut. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 160 °C i piekę jeszcze przez pół godziny.

Spód

  • Delikatnie i ostrożnie przekładam sernik na płaski talerz lub deskę do krojenia, a na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wylewam 1 tabliczkę czekolady rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Wyrównuję powierzchnię czekolady i odstawiam do lodówki na ok. 30 minut do utwardzenia.
  • Studzę sernik w wyłączonym piekarniku, przy zamkniętych drzwiczkach, następnie chłodze przez 3 godziny w lodówce.
  • Przekładam czekoladowy spód na paterę lub talerz i układam na nim upieczony, schłodzony sernik.

Wierzch

  • Wierzch sernika posypuję orzeszkami ziemnymi i wykładam kajmak (jeśli jest zbyt gęsty, można delikatnie podgrzać go w kąpieli wodnej, ewentualnie rozprowadzić odrobiną śmietanki kremówki lub masła).
    UWAGA 1: Kajmak można też przygotować domowym sposobem i do jeszcze ciepłego, przed nałożeniem na sernik, dodać orzeszki ziemne. Ułatwi to jego nakładanie na ciasto.
  • Na zastygniętą masę kajmakową wylewam 1 tabliczkę czekolady rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Odstawiam do utwardzenia w lodówce na ok. 30 minut.
    UWAGA 2: Aby uzyskać grubsze warstwy czekoladowe, do przygotowania sernika snickers można wykorzystać łącznie 4 tabliczki mlecznej czekolady zamiast 2.

Wartości odżywcze

Serving: 130g | Kalorie: 344kcal (17%) | Carbohydrates: 21g (7%) | Białko: 14g (28%) | Fat: 24g (37%) | Tłuszcze nasycone: 9g (56%) | Cholesterol: 61mg (20%) | Sód: 354mg (15%) | Potas: 276mg (8%) | Fiber: 2g (8%) | Cukier: 16g (18%) | Witamina A: 350IU (7%) | Witamina C: 0.1mg | Wapń: 80mg (8%) | Żelazo: 1mg (6%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Sernik - snickers
Sernik – snickers

Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak udał się Wasz sernik jak snickers. Przygotowaliście go na spodzie z czekolady, czy postawiliście na lżejszy biszkopt?

20 komentarzy
  • Dzien Dobry, mam pytanie. Czy zastygniety spod czekoladowy bedzie odpadal od sernika/ mocno sie oddzielal przy krojeniu lub jedzeniu? Czy moze nalozyc na nie calkiem zastygniety spod?

    • Dzień dobry Natalio. Tak, niestety ten spód odpada od sernika, więc możesz go zastąpić spodem z ⅓ porcji brownie, kruchym ciastem kakaowym lub, tak jak piszesz, spróbować nałożyć na nie całkiem zastygnięty, chociaż nie sprawdzałam osobiście tego sposobu. Jest jeszcze opcja zmniejszenia roztopionej czekolady o połowę, wymieszania jej z niewielką ilością masy serowej, nałożenie na dno tortownicy, a potem wylanie delikatnie na wierzch jasnej masy i upieczenie całości. Jeśli zdecydujesz się na metodę, o którą pytasz, daj proszę znać, jaki był efekt.

  • Dopisałam ciasteczka do listy :). W środę wracam do domu i chętnie zabiorę się do pieczenia, zwłaszcza że to jedne z ciastek, których się tu (w USA) sporo napróbowałam ;).

  • Uwielbiam połączenie słodkiej czekolady ze słonymi orzeszkami! Mam nadzieję, że kiedyś zamieścisz sprawdzony przepis na ciasteczka z masłem orzechowym i kawałkami czekolady – nigdzie nie mogę znaleźć dobrego przepisu, a jadłam…i się rozpływałam ze szczęścia – takie były dobre! 🙂 Ten sernik jutro muszę wypróbować! Pozdrawiam 🙂

  • Ups, nie zauważyłam : ) Miałam na myśli coś takiego, tylko nie z jogurtowym ciastem, a bardziej, hmm, jak to zapisać… bardziej żółtym, jak to zdarza się w najprostszych tego typu wypiekach, ale widzę, że niewiele trzeba zmieniać, aby to osiągnąć 🙂

  • Sernik wygląda na pyszny, jednak Snicersów za często nie jem… Czy znalazłabyś czas na sernik z truskawkami, np. w galaretce? Byłabym Ci bardzo wdzięczna C:

  • Można zamienić je orzechami włoskimi albo laskowymi (jedne i drugie najlepiej blanszowane). I zamiast masła orzechowego z orzeszków ziemnych dać czekoladowo-orzechowy nugat. I gorzką czekoladę jako polewę, a spodu nie dawać wcale. Dużo można :))).

  • Mimo że kocham serniki to na ten chyba się nie pokuszę, jak dla mnie na pewno będzie za słodki (ech ta czekolada) no i orzeszki za którymi nie przepadam, no chyba że da się je wymienić na inne orzeszki. Ale wygląda smakowicie to muszę przyznać

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom