Sernik stracciatella, do którego przygotowania zainspirowały mnie lody o tym samym smaku. Trudno mi przypomnieć sobie, kiedy po raz pierwszy ich spróbowałam. Śmietankowe lub waniliowe, zmieszane z kawałkami pokruszonej czekolady, przyjemnie chrupiącymi w zmrożonej, lodowej otoczce. Może to było we Włoszech, tuż obok naszego kempingu, gdzie sprzedawano lody na łopatki? Potrafiłam zjeść ogromną porcję składającą się z… aż trzech! Na takie lody w Polsce jeszcze długo musieliśmy poczekać. Wspominam czasem te dawne smaki, kiedy nie było ich tak wiele do wyboru w polskich lodziarniach. Wtedy, na wakacjach, stałam przed tą włoską, w Lido degli Estenzi. 15-letnia dziewczynka na pierwszym tak dalekim wyjeździe, z rozdziawioną buzią. Teraz lody o różnorodnych smakach są w Polsce praktycznie wszędzie. Przyszedł mi niedawno do głowy przepis na sernik stracciatella, mocno waniliowy, z ciemną czekoladą. Potem znów zamyśliłam się i przeniosłam na chwilę w tamte dawne czasy.
Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze ciasta
Kremowa, delikatna konsystencja, aksamitna. Takie serniki lubię najbardziej! U mnie nie ma miejsca na przypieczoną skórkę, a klasyczną recepturę na sernik waniliowy modyfikuję na przeróżne sposoby.
Łatwy sernik z drobinkami czekolady
Mój sernik stracciatella jest bajecznie prosty do zrobienia. W jego smaku najważniejszy jest kremowy ser wymieszany pół na pół z twarogiem lub ricottą. Dodatkowo pyszna, gorzka czekolada, pokruszona na nieduże kawałki, koniecznie odrobinę większe niż te w lodach. Wiadomo, że jej część roztopi się w trakcie pieczenia. Można upiec go na spodzie, ale szkoda czasu na komplikacje. W kuchni włoskiej zdecydowana większość przepisów jest prosta i mój pomysł na ciasto też nie potrzebuje żadnych utrudnień.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 kg twarogu (np. ricotta) lub mieszanka „pół na pół” twarogu i mascarpone (twaróg tłusty i gęsty, dwukrotnie zmielony w maszynce o drobnych oczkach)
- 3 jajka
- 100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka; pokrojona na nieduże kawałki, następnie schłodzona mocno na najwyższej półce lodówki)
- ½ szklanki cukru (można zastąpić zdrowszym ksylitolem)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii
- ½ szklanki śmietanki kremówki (opcjonalnie; nie dodaję, jeśli twaróg jest mało zbity i wilgotny)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić sernik idealny
Jak zrobić
- Rozmiksowuję ser z cukrem i mąką ziemniaczaną na średnich obrotach miksera.
- Opcjonalnie dodaję śmietankę i znów mieszam mikserem, do połączenia składników.
- Wbijam do masy po 1 jajku, za każdym razem miksując do połączenia składników, na najniższych obrotach miksera.
- Dodaję do masy wanilię oraz czekoladę i mieszam delikatnie łyżką, do rozprowadzenia wszystkich składników.
- Sernik przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową (albo nasmarowanej tłuszczem) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 30 minut.
- Po 30 minutach zmniejszam temperaturę do 160 °C i piekę ciasto jeszcze przez pół godziny.
- Studzę sernik stracciatella w piekarniku przy otwartych drzwiczkach, następnie przez 2-3 godziny chłodzę w lodówce.
Wartości odżywcze
Do pełni szczęścia zabrakło mi dodatkowej czekolady, którą schłodziłabym w lodówce. Potem wystarczyłoby pokroić nożem w długie wiórki i rozsypać po wierzchu sernika. Może jeszcze kilka listków mięty, ale co tam, może ktoś z Was się skusi? W swojej prostocie sernik też prezentuje się elegancko! Smak kremowej masy i czekolady, która lekko chrupnie, żeby za chwilę rozpuścić się w ustach, przenosi mnie znów na chwilę nad brzeg Adriatyku.
Dzisiaj na rodzinnym grillu na działeczce odbyła się degustacja. Niebo w gębie 🙂 Na wierzch dałam posiekaną czekoladę i świeże listki mięty……smak boski. Dzięki za przepis 🙂 już poszedł dalej w świat.
Właśnie siedzi w piekarniku serniczek wg Twojego przepisu. Faktycznie przygotowuje się go błyskawicznie. Już wylizywanie resztek z miski po miksowaniu daje namiastkę smaku jakiego można się spodziewać. Ślinka mi kapie na samą myśl 🙂
Trzymam kciuki za jego smak :))).