Sernik z dynią powstał, ponieważ uwielbiam dynię! Sam widok jej pomarańczowego koloru od razu poprawia mi humor, kiedy na zewnątrz panuje jesienna, nieciekawa aura. Jesienią, w sezonie, przygotowuję zapas mrożonego purèe z dyni i surowej dyni miksowanej. Potem, zimą, a czasem nawet wczesną wiosną, mogę przygotować moją ulubioną zupę, makaron lub pierogi. Dynia fantastycznie komponuje się ze smakiem kokosu, pomarańczy lub imbiru. To także wyśmienite warzywo deserowe. Dlatego dziś pokażę Wam, jak zrobić sernik z dynią. Zapewne większość z Was jeszcze takiego nie jadła. Oto sernik dyniowy doskonały!
Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta
Bardzo lubię wymyślać nowe przepisy na serniki. Ten eksperyment był dla mnie nowością, bo dynię na słodko znam tylko w dżemie z dyni i tarcie z dynią. Chciałam przygotować sernik z dynią wyjątkowy, o kremowej, delikatnej konsystencji. Planowałam, że zrobię go na razowym spodzie pachnącym imbirem, z warstwą apetycznego kajmaku i bitą śmietaną. Gdybym miała gęstą polewę czekoladową, udekorowałabym nią talerz przed nałożeniem kawałka ciasta. Jednak kilka kropelek balsamico o smaku waniliowym również ciekawie komponowało się z całym zestawem wszystkich smaków.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Spód
- 1 szklanka mąki pszennej razowej lub tortowej
- 50 g masła (¼ kostki; stopione)
- 2 łyżki cukru (biały, brązowy lub brzozowy)
- 1 łyżeczka imbiru (lub 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy)
- ¼ szklanki soku z cytryny lub pomarańczy
- ⅓ szklanki orzechów włoskich (grubo siekane; opcjonalnie)
Masa serowa
- 1 kg twarogu (dwukrotnie zmielony; można też wymieszać 500 g twarogu z 500 g mascarpone)
- ½ szklanki cukru (biały, brązowy lub brzozowy)
- 1 szklanka dyni (surowa, zmiksowana w blenderze)
- 1 szklanka purèe z dyni (upieczona dynia zmiksowana w blenderze)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 1 szklanka śmietanki kremówki (opcjonalnie)
Wierzch
- 200 g kajmaku (½ puszki; około)
- 100 ml śmietanki kremówki (ubita)
- polewa czekoladowa
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak upiec sernik idealny
- Jak zrobić purèe z dyni
- Jak zrobić kajmak
- Bita śmietana – jak ubijać kremówkę
- Jak napełnić rękaw cukierniczy kremem
Jak zrobić
- Wszystkie składniki na spód ugniatam i wylepiam dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Piekę przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 °C. Studzę.
- Ser miksuję z cukrem na puszystą masę.
- Dodaje dynię, cynamon i gałkę muszkatołową, ucieram na gładką masę.
- Do masy wbijam po 1 jajku, za każdym razem dokładnie rozmiksowując przed wbiciem kolejnego.
- Jeśli masa jest gęsta (z powodu suchego twarogu), dodaję śmietankę kremówkę i miksuję.
- Dosypuję mąkę ziemniaczaną, mieszam krótko mikserem.
- Wylewam masę serową na wystudzony, utwardzony spód i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Piekę przez 30 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 160 °C i piekę przez kolejne pół godziny.
- Studzę sernik w zamkniętym, wyłączonym piekarniku, następnie chłodzę przez min. 3 godziny w lodówce.
- Schłodzony sernik dekoruję kajmakiem i bitą śmietaną. Przechowuję w lodówce.
- Po pokrojeniu sernik z dynią można dodatkowo ozdobić polewą czekoladową oraz listkiem świeżej mięty.
Wartości odżywcze
Bardzo jestem ciekawa, czy taki sernik dyniowy przypadnie Wam do gustu. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak wyszedł i smakował!
Ciasto wydaje się być ciekawą odmianą, niestety przepis jest niekompletny. Osobiście mi to nie przeszkadza ale dla osób które są w temacie pieczenia laikami może stanowić to utrudnienie. Byłoby świetnie gdyby podane zostały wymiary blaszki w jakiej przygotowywane było ciasto oraz ilość jajek jaka została wbita do masy- w składnikach nie ma o nich nawet mowy a w sposobie przygotowania już tak.
Faktycznie, brakuje tych informacji, musiałam ich nie przekopiować jak przeformatowywałam tabele z przepisami. Dziękuję za informację, już dopisałam :).
czesc, witam was serdecznie w pozytywnej kuchni przykryta przepisem 🙂
śliczny! u mnie totalnie odchudzona wersja, zapewne mniej kremowa i
cudowna, ale też zebrała sporo pochwał przy stole:)
Nie Dania tylko dynia 🙂
Wyglada super 🙂 wszędzie Dania ostatnio i u mnie tez. Serdecznie
pozdrawiam Dorotko!
#przepis na #sernik z dynią czyli elegancki sernik dyniowy na imbirowym
spodzie, z kajmakiem i bitą śmietaną #food
Wygląda nie zwykle kusząco 🙂
Sernik wygląda bardzo smakowicie. Schrupałabym go od razu. Muszę wypróbować ten przepis