Sernik z marcepanem to kolejna receptura, która powstała z mojej miłości do tych wypieków. Przepis na sernik marcepanowy wyjątkowy, bo na słodkim spodzie z migdałami. Moja miłość do serników przybiera różne oblicza. W sezonie owocowym staram się łączyć smak kremowego twarogu z ich bogactwem kolorów i smaków. Jesienią i zimą stawiam na aromat kawy, kajmaku lub orzechów i migdałów. Podobnie jak inne, najczęściej przygotowywane przeze mnie ciasta, jest dość prosty do upieczenia. Można zrobić go na spodzie ze zmiksowanych herbatników wymieszanych ze stopionym masłem i odrobiną brązowego cukru oraz płatków migdałów. Albo wykorzystać same migdały i cukier, który podczas pieczenia zmieni się w słodki karmel. Zobaczcie jak zrobić to pyszne ciasto krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta
Takie ciasto, bez dodatku świeżych owoców, będzie idealnym wypiekiem jesienno-zimowym. W chłodny wieczór, nawet po pracy, można przygotować składniki. Jedynie w 15 minut, mając w domu maszynkę elektryczną do mielenia lub robot kuchenny, wystarczy utrzeć składniki na masę. Z pewnością się uda!
Przepis na sernik marcepanowy
Ciasto piecze się standardowo. Polecam moją sprawdzoną metodę polegającą na stopniowym obniżaniu temperatury w trakcie pieczenia. Dodam, że również nie trzeba dopiekać go zbyt mocno! Środek może pozostać delikatnie miękki, dzięki czemu po wystudzeniu sernik uzyska bardziej kremową, delikatną konsystencję.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Masa serowa
- 1 kg twarogu (dwukrotnie zmielony)
- 3 łyżki cukru (najlepiej zastąpić ksylitolem)
- 250 g marcepanu (dwukrotnie zmielony)
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ½ szklanki śmietanki kremówki (opcjonalnie)
Spód najprostszy
- 200 g płatków migdałów
- 1 szklanka cukru (biały lub brązowy)
Spód alternatywny
- 200 g płatków migdałów
- 100 g herbatników (zmielone w blenderze)
- 50 g masła (stopione)
- 3 łyżki cukru
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić sernik idealny
Jak zrobić
Masa
- Twaróg ucieram z cukrem i marcepanem za pomocą miksera.
- W czasie ucierania dodaję po 1 jajku i każde dokładnie rozmiksowuję z masą, przed wbiciem kolejnego jaja.
- Jeśli twaróg na sernik był mocno grudkowaty i zbity, do masy można dodać śmietankę kremówkę, ucierając całość na gładko.
- Do masy dodaję mąkę ziemniaczaną i mieszam za pomocą miksera na niewielkich obrotach, do uzyskania gładkiej konsystencji.
Spód
- Do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia albo folią aluminiową wsypuję cukier wymieszany z płatkami migdałów (można też, alternatywnie, przygotować masę z migdałów, zmiksowanych herbatników, stopionego masła i cukru, którą trzeba podpiec przez 10 minut w temperaturze 220 °C).
- Na cukier i migdały lub podpieczony spód z herbatników wylewam masę serową.
- Sernik piekę przez 30 minut w 180 °C, następnie zmniejszam temperaturę do 160 °C i trzymam w piekarniku przez kolejnych 30 minut.
- Studzę w piekarniku przy otwartych drzwiczkach, następnie chłodzę kilka godzin w lodówce.
Wartości odżywcze
Z pewnością zgodzicie się ze mną, że zapach pieczonych migdałów kojarzy się z Bożym Narodzeniem? Spróbujcie przygotować go na Święta!
Sernik z marcepanem przepis
U mnie tylko prosta dekoracja z rodzynek. Jeśli macie ochotę, możecie polać każdy kawałek lub cały wierzch polewą z czekolady lub posypać odrobiną cynamonu. Marcepan i cynamon to dwa aromatyczne, świąteczne składniki, które z pewnością świetnie się ze sobą skomponują!
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak Wam wyszedł i smakował, ponieważ jestem bardzo ciekawa!
Jeszcze jedno pytanie w takim razie – czy mogę użyć tej masy? http://www.bangla.pl/opinie/p32080/zentis-feine-marzipan-rohmasse-gotowa-masa-marcepanowa
Sernik ma byc tortem dla osoby z celiakią, więc zależy mi na tym zeby niczego nie zepsuć. Dziękuję za odpowiedzi! 🙂
Nie znam tej masy i nie mogę się doszukać w internecie jej składu, ale w przypadku sernika, kiedy masa rozmiesza się z innymi składnikami, nie powinno być problemu. Jeśli sernik ma jeść osoba z celiakią, to musisz Gabrielo sprawdzić skład wszystkich produktów, które do niego wykorzystasz i one nie mogą mieć na opakowaniu informacji o tym, że mogą zawierać śladowe ilości glutenu. Zwróć uwagę zwłaszcza na bezglutenowe herbatniki, jeśli będziesz takie wykorzystywać, ale również na twarożek sernikowy i migdały. Piszę to tak na wszelki wypadek, bo osoby chorujące na celiakię nawet śladowych ilości glutenu jeść nie mogą.
Czy jesli kupię ser w wiaderku, to czy nadal muszę go mielic?
Mielić nie trzeba, a jeśli będzie rzadki to i śmietanki nie dodawać :).
Gdzie można kupić marcepan? Jedynie spotykam się z batonikami marcepanowymi, które uwielbiam. Czy do sernika można użyć sera z wiaderka, np. Piątnica?
Swój kupiłam przez internet, na AleDobre.pl. Można użyć twarożku z wiaderka, i wtedy prawdopodobnie nie będzie już konieczne dodanie śmietanki kremówki – zależy od wyjściowej konsystencji twarożku.
napewno sprobuje, moj narzeczony to marcepanowy maniak i potrafi zjesc 200-300g samego marcepanu w czekoladzie podczas jednego posiedzenia. sprobuje!
ja też bardzo lubię wszelkie serniki:) ciekawa jestem tego spodu, musi być pyszny:)
Ay que ricoooo
Smaczny sernik dla tych z Was, którzy nie przepadają za dodatkiem owoców
lub nie mają do nich dostępu. Pyszny, z marcepanem, na migdałowym spodzie.
Jaki jest Wasz ulubiony sernik?
http://pozytywnakuchnia.pl/sernik-z-marcepanem/
@Madeleine dokładnie 🙂 @Karolina to po to, żebyś rano od razu mogła sobie upiec i mieć na niedzielne popołudnie 🙂 @Krzysztof jeszcze nie odważyłam się stanąć na wadze po kilkudniowych sernikowych szaleństwach ;).
jeden mały serniczek, wieczorową porą jedyną w życiu, nie 🙂
Mały serniczek wieczorową porą jeszcze nikomu nie zaszkodził 🙂
nie wrzucaj na noc takich pysznosci grrrr
Pokusa czasami jest większa niż nam się wydaje i te postanowienia że następnego dnia koniec z jedzeniem słodyczy i branie się ostro za siebie 🙂
Uwielbiam serniki,ostatnio robilam kawowy.Nastepny bedzie na pewno marcepanowy!!!:)pozdrawiam 🙂
[..YouTube..] Uwielbiam serniki,ostatnio robilam kawowy.Nastepny bedzie na pewno marcepanowy!!!:)pozdrawiam 🙂
Musi być pyszny uwielbiam migdały :)))
[..YouTube..] Musi być pyszny uwielbiam migdały :)))
Mmm, również jestem maniakiem serników i uwielbiam je 🙂
[..YouTube..] Mmm, również jestem maniakiem serników i uwielbiam je 🙂