Sernik z żurawiną w świątecznej odsłonie, cudownie smakuje i ta wierzchnia warstwa, bajeczna! Przepis na sernik z dodatkiem żurawiny skomponowałam z myślą o sąsiedzie, który za żadne skarby nie chciał, żebym dorzuciła się na paliwo w ramach wyjazdu na narty. Zaoferowałam, że upiekę mu ciasto i dotrzymałam słowa. Kremowy, z chrupiącymi dodatkami, o wymarzonym smaku. Zobaczcie jak zrobić krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta
Serniki świąteczne można przygotować na wiele sposobów. Jednym z nich jest wykorzystanie, jako dodatku, smacznych bakalii. Z pewnością to ciacho podbije serce niejednego miłośnika serników! W sezonie ze świeżą. Poza sezonem proponuję wykorzystać suszoną żurawinę, która doda mu charakterystycznego, kwaskowatego smaku i wprowadzi do całego wypieku ciekawy akcent kolorystyczny.
Przepis na sernik z żurawiną suszoną
Można upiec go z tłustego, grudkowatego twarogu, dzięki któremu uzyska gęstą, zbitą konsystencję. Kremowa masa, która będzie rozpływać się w ustach, uzupełniona o chrupiący i słodki wierzch, przypominający bakaliowe batoniki. Całość upieczona na czekoladowym, ciasteczkowym spodzie. I choć pozornie może się wydawać skomplikowany, w rzeczywistości nie jest trudny do upieczenia. Zobaczcie jak zrobić sernik z żurawiną suszoną.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Spód czekoladowy
- 250 g herbatników czekoladowych (zmiksowane w blenderze)
- 50 g masła (stopione)
Masa serowa
- 1 kg twarogu (można wymieszać 500 g twarogu i 500 g mascarpone; dwukrotnie zmielony)
- 3 jajka
- ½-¾ szklanki cukru
- 100 g białej czekolady (1 tabliczka; rozpuszczona w kąpieli wodnej)
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego (lub miąższ z ½ laski wanilii)
- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
Wierzch
- 150 g suszonej żurawiny
- 50 g migdałów (w płatkach lub supkach)
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- ⅓ szklanki cukru
- 2 łyżki mleka
- 75 g masła
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Twaróg domowy – jak zrobić
- Sernik idealny – nie pęka i nie opada – porady
Jak zrobić
Spód
- Zmielone herbatniki mieszam z roztopionym masłem i ugniatam na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Masa serowa
- Sery ucieram w dużej misce z cukrem, ekstraktem z wanilii i czekoladą.
- Wbijam po 1 jajku, za każdym razem dokładnie je rozmiksowując.
- Opcjonalnie dodaję mąkę i miksuję chwilę, aż składniki się połączą.
- Wlewam masę do tortownicy, wygładzając delikatnie wierzch.
Pieczenie sernika z żurawiną
- Wstawiam sernik do rozgrzanego do temperatury 180 °C piekarnika, na środkową półkę i piekę 30 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 160 °C i trzymam ciasto w piekarniku jeszcze przez pół godziny. Masa powinna ściąć się w większości ciasta, a środek, o średnicy ok. 5 cm, może pozostać wilgotny.
Wierzch
- Masło rozpuszczam z cukrem i mlekiem na patelni, na niewielkim ogniu.
- Dodaję wszystkie bakalie i podgrzewam chwilę, dokładnie mieszając.
- Przekładam masę bakaliową na wierzch sernika i zapiekam jeszcze przez kilka minut. Zostawiam ciasto w wyłączonym piekarniku na 1 godzinę. Następnie studzę.
- Chłodzę sernik z żurawiną w lodówce przez 2-3 godziny, a najlepiej przez całą noc.
Wartości odżywcze
Żurawina z powodzeniem zastępuje rodzynki w serniku i nie ma tak mocnego, słodkiego smaku. To z pewnością dobra wiadomość dla tych, co rodzynek w cieście nie tolerują i nigdy nie zmienią zdania :). Zamiast przygotowywania wierzchniej warstwy, można dodać ją bezpośrednio do masy serowej, w całości lub pokrojoną na drobniejsze kawałki, w kostkę. Lekko kwaskowata, świetnie skomponuje się potem ze słodkimi smakami w cieście i delikatnie je przełamie. Co kto lubi i ciekawa jestem, na którą wersję się zdecydujecie!
Sernik z żurawiną przepis na pięknie udekorowane ciasto
Żurawina to także miły dla oka akcent kolorystyczny. Czerwona, karminowa, będzie prezentować się o wiele ciekawiej od brązowych rodzynek. Dla kontrastu kolorystycznego można połączyć ją z kawałkami kandyzowanej skórki z pomarańczy. Kojarzy mi się z zimowymi smakami ciast, a sernik z żurawiną to idealny wypiek na Boże Narodzenie oraz Sylwestra. Potem można usiąść przy choince, przykryć się kocem i napić ciepłej herbaty. Lub zjeść ten pyszny serniczek podczas świątecznej imprezy w gronie najbliższych. Dobrymi rzeczami warto się dzielić!
Ciekawa jestem czy znacie smak żurawiny w serniku. Z pewnością warto spróbować i sprawdzić! A może próbowaliście jej już w innym cieście lub daniu? Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak udał się sernik z suszoną żurawiną, bo bardzo jestem ciekawa!
Uwielbiam serniki, a ten wygląda przepysznie. Musze wypróbować ten przepis. Ja zazwyczaj piekę klasyczny sernik z czekoladowym spodem.
od kiedy zmieniła się formułą tego jak pokazujesz co robisz, nie mogę
pozbyć się wrażenia, że ten stół jest za niski i jest Ci niewygodnie 😀
genianie wyglądasz w tej fryzurze! :)) nie mogłam się skupić, jeszcze
niedawno sama miałam takiej długości włosy ale nie wyglądałam tak dobrze 😀
Jaka śliczna fryzura, chociaż chyba zajmie mi trochę czasu zanim się do
niej przyzwyczaję 🙂
Sernik wygląda pyszne!