Jedno z ulubionych ciast mojego dzieciństwa to migdałowiec, a najbardziej pożądany element, zeskubywany z wierzchu, z dala od zasięgu wzroku mamy, to skórka migdałowa: słodka, chrupka i cudownie złocista warstwa wierzchnia przygotowana z migdałów w płatkach, mleka, cukru i masła.
Zobacz też: Przepisy na najlepsze wypieki
Skórka migdałowa podjadana wspólnie z młodszym bratem, zeskubywana równie chętnie co beza z pleśniaka i dziś, kiedy przypomnę sobie jak mocno mama musiała nas pilnować, zastanawiam się, czemu nie piekła nam osobnej porcji samej skórki migdałowej, którą przecież tak łatwo przygotować, a wykorzystać można nie tylko jako wierzch do ciast z kremem czy serników, ale również jako śniadaniowy dodatek do jogurtu czy owsianki.
Kilka prostych kroków. Możecie wykorzystać migdały w płatkach lub w słupkach. W ten sam sposób można też przygotować skórkę kokosową na bazie wiórków kokosowych lub płatków kokosu. Która, Waszym zdaniem, będzie smaczniejsza?
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 200 g migdałów (blanszowane, w płatkach lub słupkach)
- ¾ szklanki cukru
- ¼ szklanki mleka
- 150 g masła (¾ kostki)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Jak zrobić
- Masło z migdałami podgrzewam na patelni.
- Dodaję cukier z mlekiem, mieszam i zagotowuję całość.
- Przelewam masę na upieczone ciasto, którego brzegi zostały zabezpieczone papierem do pieczenia lub folią aluminiową (tak, żeby masa nie spłynęła na boki).
- Wstawiam ciasto do piekarnika nagrzanego do 220 °C (góra + dół) lub 200 °C (termoobieg) na ok. 20 minut, do momentu aż skórka migdałowa nabierze złocistego koloru.
- Ciasto z migdałową skórką kroję dopiero po całkowitym wystudzeniu.
aż ślinka cieknie 😉
Dorota muzyka leci w lewej słuchawce a w prawej twój głos słyszę 😉
Dorota jak zawszę pięknie wyglądasz w tym słońcu 😉
Dodatek do ciast. Możecie upiec kruchy spód i przygotować w ten sposób
mazurek z migdałami :). #kuchnia #food #przepis