Choć długo byłam wierna recepturze mojej mamy, od kilku lat eksperymentuję, poznając nowe smaki, ostatnio np. śledzie po wiejsku. Zagościły niedawno w mojej kuchni. To klasyczny przepis z prostymi, warzywnymi dodatkami, które można potem, razem z rybą, zaserwować na talerzu i polać śmietaną, majonezem lub jogurtem. Zobaczcie jak zrobić śledzia po wiejsku krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na przekąski
Jeśli nie macie ogórków kiszonych, można wykorzystać korniszony lub oliwki z zalewy, albo kapary, szparagi. Przepis na śledzie po wiejsku można modyfikować, dokładając odrobinę kiszonej papryki lub kiszonego kalafiora, które dodadzą potrawie dodatkowych kolorów i smaku, urozmaicając całość. Warto eksperymentować z ulubionymi warzywami. Może zamiast kalafiora kiszony brokuł? Jak myślicie, też się sprawdzi?
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Do marynowania
- 250 g śledzi w solance (wymoczone przez kilka godzin w wodzie lub mleku)
- 1 marchewka (średnia; obrana, utarta na tarce o grubych oczkach)
- 1 ogórek kiszony (pokrojony na podłużne plasterki lub w kostkę)
- 1 cebula (mała; posiekana w piórka)
- 2 łyżki oleju lnianego lub rzepakowego
Zalewa
- ½ szklanki wody
- ¼ szklanki octu spirytusowego
- ¼ łyżeczki soli
- 1 listek laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna pieprzu
- 1 łyżka miodu
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić ogórki kiszone
Jak zrobić
- Do słoja wkładam cebulę, marchewkę i ogórek.
- Zagotowuję wodę z octem, solą i przyprawami. Przelewam do słoja, odstawiam do wystudzenia.
- Do wystudzonej zalewy dodaję miód. Wkładam śledzie i mieszam delikatnie wszystkie składniki. Zalewam olejem, zakręcam słoik.
- Marynuję śledzie przez ok. 3-4 dni w lodówce.
Wartości odżywcze
Ciekawa jestem, jak będą wyglądać Wasze słoiki ze śledziami. Co dacie do środka? Klasyczna cebula, marchewka i kiszony ogórek, a może inna wersja?
Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak śledziki po wiejsku Wam smakowały. Bardzo jestem ciekawa, czy będziecie częściej przygotowywać!