Śledzie w musztardzie to doskonały pomysł na połączenie charakterystycznych smaków. Przepis na śledzie w musztardzie zaproponowała mi pokazać koleżanka, która przyniosła je niedawno na „międzyświąteczną” imprezę w gronie znajomych. Można zrobić je na kilka sposobów, jednak ten, który Wam zaproponuję, to małe śledziowe dzieło sztuki. Doskonałe śledzie z musztardą na Święta i nie tylko :). Z pewnością zaskoczy Was dodatek rumu!
Zobacz też: Najlepsze przepisy na śledzie na różne sposoby
Pytałam Was już niejeden raz o ulubione sposoby na ich podanie. Proponowaliście śledzie z musztardą i kilkoma prostymi składnikami. Bazą zawsze była musztarda, a do tego cebula, śmietana lub jogurt czy majonez i olej.
Przepis na śledzie w musztardzie
Zaintrygowała mnie jedna z propozycji, w której wśród składników znalazł się rum. Przyrządziłam je z jego dodatkiem i w połączeniu z miodem i musztardą to strzał w dziesiątkę! Piękny kolor zawdzięczają z kolei dodatkowi kurkumy. Możecie wykorzystać malutkie cebulki z zalewy lub przygotować cebulę samodzielnie. Najpierw pokroić w piórka, a potem blanszować. Chyba że od razu wykorzystacie śledzia z zalewy octowej.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Baza
- 500 g śledzi (z solanki lub zalewy octowej)
- woda lub mleko (do namoczenia śledzi z solanki)
- 1 cebula (pokrojona w piórka; zamiast całej cebuli można wykorzystać też marynowane cebulki z zalewy)
Sos musztardowy
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego (grecki, gęsty)
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)
- 1 łyżka rumu (opcjonalnie)
- ¼ łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki natki pietruszki (opcjonalnie; posiekana; można zastąpić koperkiem lub miętą)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak pokroić cebulę
- Śledzie w zalewie octowej – przepis
Jak zrobić
- Zalewam śledzie opłukane z solanki wodą lub mlekiem i odstawiam do lodówki na ok. 2-4 godziny. Po tym czasie odcedzam i osuszam papierowym ręcznikiem.Śledzi z zalewy octowej nie trzeba wymaczać w wodzie i mleku, wystarczy je odcedzić z zalewy.
- Przekrawam całe płaty śledziowe na mniejsze kawałki o szerokości ok. 3-4 cm.
- W garnku zagotowuję wodę do blanszowania cebuli. Dodaję cebulę i blanszuję przez 2-3 minuty.
- Składniki na sos musztardowy mieszam w miseczce.W przypadku śledzi z zalewy octowej nie trzeba zakwaszać dodatkowo sosu sokiem z cytryny.Rum jest opcjonalnym dodatkiem smakowym, ale nie polecam łączyć go z natką pietruszki lub koperkiem. Jako dodatek śledzi z rumem najlepsza jest mięta.
- Dodaję śledzie i cebulę, mieszam całość.
- Przykrywam i odstawiam na 1 godzinę do lodówki, do połączenia smaków.
Wartości odżywcze
Oczywiście możecie pominąć dodatek rumu, jeśli zależy Wam na bezalkoholowej wersji lub chcecie postawić na inny, charakterystyczny smak.
Śledzie w musztardzie przepis
Wykorzystując śledzie z zalewy octowej, można pominąć w tej recepturze dodatek soku z cytryny. Całość, w połączeniu z musztardą, z pewnością będzie wystarczająco kwaskowata. Jednak gdy macie śledzie z solanki, przygotujcie się na to, że warto dolać odrobinę cytrynowego soku dla dodatkowego smaku.
Bardzo jestem ciekawa, jak Wam się spodoba ta propozycja. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, którą wersję przygotowaliście i jak smakowała! Z pewnością w niejednym domu będą od dziś gościć częściej :).
tak ciekawości, bo mało aktualnych wpisów, czy Pani blog i kanał yt przeniosły się gdzieś, czy to już po prostu jakieś ograniczenie aktywności?
Zaczęliśmy niedawno oglądać z dziećmi (przypadkiem, przez film o Central Parku) i wciągnęło nas. Dzieciarnię – kulinaria i podróże, mnie bardziej wszystko co wokół i pomiędzy, materiał o organizacji, żelaznej konsekwencji, pomyśle na życie. Niezliczoność teraz treści w czeluściach internetu, ale naprawdę mało, coraz mniej materiałów o takiej jakości i z dobrą polszczyzną.
Powodzenia!
mniam