Pyszne i w nietypowej zalewie, takie właśnie są śledzie z cydrem i gruszką, których słodkawo-kwaśny smak podbił niejedno serce. Pachną korzennymi przyprawami i pięknie wyglądają, ułożone na półmisku, razem z kawałkami karmelizowanej gruszki. To receptura podpatrzona w klubie nocnym. Zaskoczył mnie ich smak, gdy pierwszy raz spróbowałam. Zobaczcie jak zrobić śledzia z cydrem i gruszką.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na przekąski
Gdy pierwszy raz spróbowałam, jak smakują śledzie z cydrem i gruszką, nie spodziewałam się, że wykorzystam tę recepturę w mojej książce. Siedziałam przy barze w nocnym klubie Nietota we Wrocławiu i zastanawiałam się, kto mógł wpaść na pomysł na to doskonałe połączenie. Pomyślałam, że kawałki gruszki leżące obok śledzia, które najwidoczniej pochodziły z zalewy, doskonale sprawdziłyby się w karmelizowanej wersji. Oprócz tego całość można byłoby udekorować zielonymi dodatkami.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Do marynowania
- 400 g śledzi
- ½ szklanki octu spirytusowego 10%
- 1 cebula (pokrojona w piórka)
- 1½ szklanki cydru
- 1 szklanka wody
- ⅓ szklanki oleju rzepakowego nierafinowanego lub oleju lnianego
- 2 łyżki miodu
- 2 listki laurowe
- 3 ziarna pieprzu
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 goździki
- ½ łyżeczki gorczycy
- 1 laska cynamonu
- ½ łyżeczki soli
- 6 śliwek lub moreli (opcjonalnie; świeże (umyte, bez pestek lub suszone; pokrojone na połówki))
Do podania
- 4-6 plastrów gruszki (pokrojone w półksiężyce)
- 4 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy
- świeży tymianek w gałązkach lub drobno pokrojona mięta
- czerwony pieprz
- 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
Marynowanie śledzi
- Śledzie moczę przez 2 godziny w wodzie lub mleku.
- Do słoja wkładam cebulę i śliwki lub morele.
- Zagotowuję wodę z octem, solą i przyprawami. Przelewam do słoja, odstawiam do wystudzenia.
- Do wystudzonej zalewy dodaję cydr i miód. Wkładam śledzie i mieszam delikatnie wszystkie składniki. Zalewam olejem, zakręcam słoik.
- Marynuję śledzie przez ok. 3-4 dni w lodówce.
Karmelizowanie gruszek
- Wkładam gruszki na rozgrzaną patelnię o nieprzywierającej powłoce, skrapiam sokiem z cytryny i karmelizuję z obu stron.
- Zdejmuję z ognia i jeszcze gorące polewam miodem.
Serwowanie śledzi
- Śledzie zawijam w ślimaczki i serwuję z cebulą i olejem z zalewy, posypane czerwonym pieprzem i udekorowane plastrami gruszki i gałązkami tymianku.
Wartości odżywcze
Dopiero kilka lat później wróciłam do tego pomysłu. Przygotowałam śledzie, dodałam korzenne przyprawy i inne owoce do zalewy. Poznajcie śledzie z cydrem i gruszką. Marynuje się je w cydrowym płynie, a potem karmelizuje plastry gruszki na patelni.
Można byłoby posypać je dodatkowo prażonymi migdałami w płatkach. Co Wy na to? Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak Wasze wrażenia smakowe. Czy śledziki z cydrem i gruszką przypadły Wam do gustu?
Oryginalne i eleganckie-podałam je na przyjęciu komunijnym syna.
uwielbiam śledzie ale pod tkaą postacianie sa mi znane ! 🙂