Oto świetny pomysł na rybę bez panierki i pozbycie się w szybkim czasie świeżej kolendry. Smażona flądra na głębokim tłuszczu, z dodatkiem aromatycznego sosu, podana na zielonych liściach sałaty. Do takiego smażenia ryby warto wybrać gatunek o zbitym mięsie. Delikatne ryby mogą rozpaść się na kawałki w trakcie smażenia. Uzyskamy z nich co prawda smaczną, ale wyglądającą mało apetycznie potrawę.
Zobacz też: Więcej pomysłów na ryby i owoce morza oraz inne przepisy na smaczne obiady
Do przygotowania smażonej na chrupko ryby w sosie pieprzowo-kolendrowym wykorzystałam dwie flądry. Bardzo smaczne ryby (ktoś nie jadł smażonej flądry nad Bałtykiem?). To pierwszy raz, kiedy przygotowywałam smażoną flądrę w domu i okazało się, że wrzucona do woka, niepotrzebnie ponacinana, jest zbyt delikatna i trudno zdjąć ją z patelni w całości. Ostatecznie z dwóch porozpadanych na kawałki ryb ułożyłam na talerzu coś na kształt jednej, a efekt moich starań możecie zobaczyć na załączonym filmie i zdjęciach. Przy smażeniu flądry w całości polecam korzystanie z patelni teflonowej i osączanie ryby z tłuszczu na papierowym ręczniku.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 kg flądry lub innej ryby o zbitym mięsie (oczyszczona z łusek, wypatroszona)
- 1 cebula (drobno pokrojona)
- 2 łyżki świeżo utartego imbiru
- 2 łyżki łyżeczki posiekanej papryczki chili
- 1 mała puszka mleka kokosowego (ok. 150 ml)
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 szklanka listków kolendry (świeże, drobno pokrojone)
- kilka liści sałaty
- 2 limonki (do ozdobienia)
- 2-4 łyżeczki mielonego pieprzu
- sos słodko-ostry chili (dodatkowo, do podania)
- 1 łyżka koncentratu tamaryndowego (opcjonalnie; można zastąpić suszonym proszkiem rozprowadzonym w wodzie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Rozmrożoną, wypatroszoną, osączoną na papierowym ręczniku flądrę smażę z obu stron na głębokim, dobrze rozgrzanym oleju, aż do chrupkości.
- Wyjmuję, osączam z nadmiaru tłuszczu, odkładam w ciepłe miejsce.
- Wylewam olej, zostawiamy kilka łyżek na usmażenie cebuli. Cebulę szklę na oleju, dodaję imbir, pieprz i papryczkę chili. Smażę całość przez ok. 3 minuty.
- Dodaję mleczko kokosowe, koncentrat tamaryndowy i sos rybny. Gotuję jeszcze ok. 2 minuty.
- Rybę układam na liściach sałaty, polewam sosem, skrapiam każdą porcję sokiem z ćwiartki limonki i posypuję kolendrą.
- Podaję z sosem słodko-pikantnym chili.
Pstrągi też mamy hodowlane 🙂
A my we Wrocławiu możemy co najwyżej polegać na lokalnych stawach hodowlanych ;).
Oj, prawda… 😀 Generalnie fajna jest taka super-świeża ryba. Nad Bałtykiem – flądra, u nas w górach pstrąg.
Ale przyznajcie – nie ma to jak flądra smażona nad morzem, prawda? 🙂
Uwielbiam flądrę. Ja ją smażę na płaskiej, stalowej, dość głębokiej patelni z dwóch stron. Dość krótko. Jak ją obsypać mąką – to chyba szybciej jest chrupka.
Ja bardzo lubię eksperymentować i coś nowego wprowadzać do kuchni ,,,super…
@Kasia tak, z tym sosem rewelacyjna. Składniki można dostać w hipermarkecie na dziale kuchni świata, a przygotowanie to praktycznie moment. A taka miła odmiana, w porównaniu do tradycyjnie panierowanej ryby z frytkami i surówką albo ziemniakami.
znasz jeszcze jakieś fajne sposoby na wykorzystanie mleczka koksowego ? mam taką puszeczkę i chciałbym ją jakoś wykorzystać, w jakimś deserku najlepiej 😀
[..YouTube..] znasz jeszcze jakieś fajne sposoby na wykorzystanie mleczka koksowego ? mam taką puszeczkę i chciałbym ją jakoś wykorzystać, w jakimś deserku najlepiej 😀
Na pewno pychotka!!!