fbpx
Czytasz właśnie
Sos gorgonzola

Sos gorgonzola

Sos gorgonzola

Aromatyczny sos gorgonzola, podstawowy sos wielu zastosowań, który w kuchni włoskiej wykorzystuje się do przygotowania makaronu z gorgonzolą lub podania z tortellini albo ravioli. Swój intensywny smak zawdzięcza serowi gorgonzola – pleśniowemu, dość słonemu, ale jednocześnie – miękkiemu, o delikatnej konsystencji i lekko słodkawym smaku.

Zobacz też: Więcej prostych przepisów

Po raz pierwszy sos gorgonzola wylądował na moim talerzu kilka lat temu, kiedy razem z kolegą z pracy wybraliśmy się na służbową kolację do jednej z włoskich restauracji w Warszawie. Zamówiłam tortellini z nadzieniem krabowym, polane sosem na bazie śmietanki i sera gorgonzola, z dodatkiem prażonych, włoskich orzechów. Od tamtego wieczoru, kiedy jedzenie smakowało wybornie, a obok, na akordeonie, przygrywał muzyk, chętnie wracam do tego przepisu. Jest prosty, można go wykorzystać w różnych daniach i eksperymentować. Tak, jak lubię najbardziej.

Zobacz też
Korzenna ryba po laotańsku

Sos gorgonzola

Sos gorgonzola

Przepis na kremowy sos gorgonzola do makaronu, lasagne lub maczania kawałków chrupiących warzyw, grzanek czy chipsów. Najlepszy sos z sera gorgonzola.
4.34 from 12 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 10 minutes
Razem: 15 minutes
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Włoska
Przepis na: sos gorgonzola, sos z gorgonzolą, sos z gorgonzoli, sos z sera gorgonzola, sos z serem gorgonzola
Liczba porcji: 2 porcje
Kalorie: 517kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 50 g sera gorgonzola
  • 1 szklanka wywaru (warzywny lub drobiowy)
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • ½ łyżeczki pieprzu (mielony)
  • ½ łyżeczki cynamonu lub gałki muszkatołowej (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Sos gorgonzola nadaje się jako dodatek do ugotowanego makaronu, tortellini lub ravioli. Można też podać go jako sos do maczania chipsów czy surowych, pokrojonych w słupki warzyw.
Aby sos wyszedł gęstszy, mniej lejący, można wykorzystać dwa razy więcej sera lub w początkowym etapie przygotowania zmniejszyć ilość dodawanych płynów o połowę i w razie potrzeby, stopniowo, dodawać je pod koniec gotowania.
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić wywar warzywny

Jak zrobić

  • Wywar ze śmietanką zagotowuję na patelni (połowę wywaru można, opcjonalnie, zastąpić białym, wytrawnym winem).
  • Dodaję ser gorgonzola i cynamon (można też zastąpić go np. gałką muszkatołową), gotuję całość na średnim ogniu, mieszając, aż ser się rozpuści.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 225g | Kalorie: 517kcal (26%) | Węglowodany: 6g (2%) | Białko: 10g (20%) | Tłuszcze: 51g (78%) | Tłuszcze nasycone: 32g (200%) | Cholesterol: 181mg (60%) | Sód: 631mg (27%) | Potas: 375mg (11%) | Witamina A: 1940IU (39%) | Witamina C: 0.7mg (1%) | Wapń: 225mg (23%) | Żelazo: 0.3mg (2%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Jak smakuje Wam sos z gorgonzolą? Dajcie znać w komentarzach, jak się udał :).

Sos gorgonzola
Sos gorgonzola
19 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom