Idealny dodatek do pstrąga, choć sos z kiszonych ogórków, o tak charakterystycznym smaku, będzie doskonale komponować się z innymi łagodnymi rybami oraz mięsami. Wyjątkowo prosty do zrobienia, bo tylko z kilku składników, a do tego zdrowy, dzięki witaminie C i naturalnym probiotykom. Nic tylko korzystać :).
Zobacz też: Więcej prostych przepisów
Spróbujcie wykorzystać go do kanapek z rybą lub wędliną czy grillowanym mięsem o łagodnym smaku. Pokrójcie ogórek w drobną lub grubszą kosteczkę i eksperymentujcie z ilością czosnku. Wybierzcie olej wysokiej jakości, żeby nie zepsuć całości jego nieodpowiednim smakiem. I dajcie znać, z czym sos z kiszonych ogórków smakuje Wam najbardziej!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2 ogórki kiszone (pokrojone w drobną kosteczkę)
- 1-2 ząbki czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
- 2 łyżki bazylii (świeża bazylia bardzo drobno posiekana lub suszona)
- 1-2 łyżki octu winnego
- ½ szklanki oleju rzepakowego nierafinowanego lub oleju lnianego (można zastąpić oliwą extra vergine)
- 2-3 łyżki słonecznika (uprażony na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce)
- 1 łyżka natki pietruszki (opcjonalnie; bardzo drobno posiekana)
- sól, pieprz (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Wszystkie składniki mieszam w miseczce. Można odstawić na ok. 30 minut do lodówki, żeby wszystkie smaki „przegryzły się”.