Spaghetti Napoli to jedno z łatwiejszych dań makaronowych. Jego korzeni można szukać w kuchni neapolitańskiej, kolebce makaronu spaghetti oraz przetwarzanych pomidorów, zamykanych, w formie pomidorowej pulpy, w słojach. W najprostszej wersji pulpę pomidorową podgrzewa się i miesza z ugotowanym makaronem i oliwą z oliwek. Jednak dodając kilka prostych składników, można wzbogacić sos Napoli o dodatkowe, ciekawe smaki. I oczywiście zapewniam Was, że warto! Spróbujecie tego sosu raz i zagości u Was potem na stałe! Zobaczcie jak zrobić makaron z sosem neapolitańskim krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni włoskiej
Spaghetti Napoli jest jednym z najpopularniejszych dań makaronowych na świecie i podstawą do eksperymentów kulinarnych. To na jego podstawie mógł prawdopodobnie powstać w zeszłym stuleciu przepis na spaghetti alla puttanesca. Makaron z sosem neapolitańskim oczywiście najlepiej przygotować z dojrzałych, słodkich pomidorów. Opcjonalnie można wykorzystać do jego ugotowania pomidorową pulpę/passatę lub sok pomidorowy 100%. Ale wybierajcie tylko takie półprodukty, które mają dobry skład i smak. Gotowi? To tylko kilkanaście minut i prosty, pyszny obiad gotowy!

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 500 g makaronu spaghetti
- 500 g pomidorów (sparzone, bez skórki i gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę; można zastąpić pulpą pomidorową lub pomidorami z puszki albo sokiem pomidorowym 100 %)
- 1 cebula (drobno pokrojona)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta cukru
- 2 ząbki czosnku (opcjonalnie; posiekany w bardzo drobną kosteczkę;)
- ½ szklanki wywaru warzywnego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka ostrej papryki lub chili (opcjonalnie)
- tarty parmezan (opcjonalnie; do posypania; w wersji wegańskiej należy pominąć)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak ugotować makaron
- Jak pokroić cebulę
- Jak zrobić wywar warzywny
Jak zrobić
- Na oliwie z oliwek szklimy cebulę na małym ogniu. Pod koniec szklenia odsuwamy na bok patelni i na wolne miejsce z oliwą nakładamy czosnek.
- Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodajemy pomidory i dolewamy wywar. Zwiększamy ogień i doprowadzamy do wrzenia, od czasu do czasu mieszając.
- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
- Do sosu dodajemy przyprawy, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze chwilę.
- Ugotowany makaron przekładamy na talerze, polewamy sosem Napoli i posypujemy tartym parmezanem. Można udekorować sos listkami świeżej bazylii.
Wartości odżywcze
Wolicie makaron wymieszany z sosem przed nałożeniem do talerzy, tak jak preferują Włosi? A może sami mieszacie na talerzach?
niby fajnie ale widać że wiedzy brak bo makaron miesza się z sosem na patelni i tak NAJLEPIEJ właśnie smakuje, sory ale takie przepisy to chyba w tinie nawet nie warto publikować
Co komu smakuje najlepiej to kwestia gustu, a to, że Włosi mieszają na patelni, nie oznacza, że ja nie mogę na talerzu, bo tak właśnie mi się najbardziej podoba i lubię. Do drugiej, wyzłośliwiającej części tego anonimowego komentarza pozwolę sobie odnieść się w następujący sposób: mój blog ma większy zasięg niż nakład Tiny, więc faktycznie, nie warto :). Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt :).
Śliczna jesteś, wszystko wygląda bardzo apetycznie 😉 Aż by się chciało wylizać patelnię ;):):)
cudowny głos wgl fajna jesteś ;P takie spaghetti bardzo chciałbym zjeść z Tobą 🙂 Pozdrawiam 😀
jaki wywar, jakie zioła,,,??? przepis niepełny…błędy-pasty (makaron) miesza się wg. receptur włoskich (macierzyste przepisy, pochodzenie potraw) z sosem na patelni…;)
Faktycznie prosty i szybki przepis na obiad we dwoje. Pozdrawiam ;)))
Mniam.! Mniam.!
Przepis fajny, taki klasycznie włoski, bez wydziwiania. Warto dodać może, że w sosie neapolitańskim znakomicie sprawować się będą pomidory z puszki (no i nie trzeba obierać ze skórki i pozbawiać pestek), szczególnie zimą i wiosną, kiedy w sklepach brak jest dobrego warzywa.
Jeśli chodzi o samo podanie potrawy, ja osobiście preferuję na sposób włoski, czyli makaron po ugotowaniu najpierw do sosu, a dopiero potem na talerz (niestety, nigdy nie będzie tak estetycznie wyglądał, jak u Ciebie na filmie). Moją kolejną osobistą preferencją jest dodanie jakiegoś sera z niebieską pleśnią zamiast parmezanu, ale to już wyłącznie moja fanaberia. Aha, czasem też na początku, razem z cebulą i czosnkiem podsmażam świeże chilli (z pestkami lub bez, zależnie od upodobania w danej chwili), ale dodanie papryczki sprawia zdaje się, że sos przestaje nagle być neapolitańskim, a staje się arrabiatą 😉
hm…
ja nie wybieram pestek z pomidorków. Po sparzeniu i obraniu wrzucam w całości do blendera. Moim zdaniem pestki jakoś bardzo się nie rzucają w oczy.
[..YouTube..] hm…
ja nie wybieram pestek z pomidorków. Po sparzeniu i obraniu wrzucam w całości do blendera. Moim zdaniem pestki jakoś bardzo się nie rzucają w oczy.
[..YouTube..] hm…
ja nie wybieram pestek z pomidorków. Po sparzeniu i obraniu wrzucam w całości do blendera. Moim zdaniem pestki jakoś bardzo się nie rzucają w oczy.
ale jaja, faktycznie 🙂 widze ze jak zmiany-to juz calkowite hehe. tez jakies 3 miesiace temu zmienilam kolor z ciemnych na naturalny odcien rudego i jestem baaardzo zadowolona 🙂 poza tym teraz swietnie wtapiam sie w liscie, pozdrawiam z gdyni 🙂
kolor jest na temat, bo go widać na filmie. Dzięki za komplement, niestety od kilku dni włosy znów są ciemnobrązowe, ale się zmyją :). A nikt nie zauważył, że oczy mam tu niebieskie ;).
ja tez nie na temat, ale chcialam powiedziec, ze masz piekny kolor! naprawde Ci sluzy ten odcien 🙂
czyli nie dowiem sie?
[..YouTube..] kolor jest na temat, bo go widać na filmie. Dzięki za komplement, niestety od kilku dni włosy znów są ciemnobrązowe, ale się zmyją :). A nikt nie zauważył, że oczy mam tu niebieskie ;).
[..YouTube..] @GreenElf92 kolor jest na temat, bo go widać na filmie. Dzięki za komplement, niestety od kilku dni włosy znów są ciemnobrązowe, ale się zmyją :). A nikt nie zauważył, że oczy mam tu niebieskie ;).
Wywar warzywny, ale niekoniecznie. Można też dodać wywar drobiowy albo warzywno-drobiowy, albo w ogóle nie dodawać tylko dołożyć łyżkę masła.
z mięsem jest bolognese: pozytywnakuchnia.pl/spaghetti-bolognese/
można prosić o komentowanie na temat? 🙂
[..YouTube..] można prosić o komentowanie na temat? 🙂
mozna wiedziec gdzie pracujesz?
[..YouTube..] mozna wiedziec gdzie pracujesz?
To tak bez miesa?
Jaki wywar?
[..YouTube..] czyli nie dowiem sie?
[..YouTube..] Wywar warzywny, ale niekoniecznie. Można też dodać wywar drobiowy albo warzywno-drobiowy, albo w ogóle nie dodawać tylko dołożyć łyżkę masła.
[..YouTube..] @siwy2501 Wywar warzywny, ale niekoniecznie. Można też dodać wywar drobiowy albo warzywno-drobiowy, albo w ogóle nie dodawać tylko dołożyć łyżkę masła.
[..YouTube..] z mięsem jest bolognese: pozytywnakuchnia.pl/spaghetti-bolognese/
[..YouTube..] @siwy2501 z mięsem jest bolognese: pozytywnakuchnia.pl/spaghetti-bolognese/
[..YouTube..] można prosić o komentowanie na temat? 🙂
[..YouTube..] @TheUnboxinglive można prosić o komentowanie na temat? 🙂
[..YouTube..] @TheUnboxinglive można prosić o komentowanie na temat? 🙂
[..YouTube..] mozna wiedziec gdzie pracujesz?
[..YouTube..] To tak bez miesa?
[..YouTube..] Jaki wywar?