fbpx
Czytasz właśnie
Suflet z rabarbarem

Suflet z rabarbarem

Suflet rabarbarowy na białej czekoladzie

Długo wyczekiwany ze względu na brak w tym samym czasie wszystkich składników w sklepie osiedlowym. Na rabarbarze z przydomowej działki, choć, niestety, nie mojej :). Puszysty, słodki, na dnie kryje rabarbarową niespodziankę o cytrynowym aromacie. Mój wymarzony suflet, w końcu go mam. Szkoda tylko, że nie na dłużej. Suflet z rabarbarem na białej czekoladzie ma tę właściwość, że znika natychmiast po ostygnięciu.

Zobacz też: Więcej pomysłów na najlepsze desery

To tylko propozycja, bo zamiast rabarbaru do tego pysznego deseru można dodać wiele innych składników: truskawki czy maliny, pokrojone w niedużą kostkę jabłka z odrobiną cynamonu, gruszki lub kawałki banana skropione sokiem z cytryny. Ciekawa jestem, czy zdecydujecie się na przygotowanie którejś z tych wersji, czy jednak to właśnie suflet z rabarbarem zagości na Waszym stole.

Suflet rabarbarowy na białej czekoladzie

Suflet z rabarbarem

Pyszny, delikatny i puszysty, słodko-kwaskowaty suflet z rabarbarem, z dodatkiem wanilii, skórki z cytryny i białej czekolady. Najlepszy suflet rabarbarowy, który można też przygotować z innym nadzieniem.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 30 minuty
Gotowanie: 30 minuty
Razem: 1 godzina
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Francuska
Przepis na: suflet z rabarbarem
Liczba porcji: 8 osób
Kalorie: 251kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • 150 g białej czekolady (1½ tabliczki; połamana w kostkę)
  • 1 łyżka cukru (polecam cukier brzozowy czyli ksylitol, zdrowszy, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii)
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 4 żółtka
  • 5 białek
  • ¼ szklanki mleka (można zastąpić mlekiem roślinnym lub jogurtem naturalnym, albo kefirem)
  • 1 laska wanilii (przecięta wzdłuż na 2 połówki, wydrążony środek; można zastąpić 2 łyżkami cukru waniliowego lub 1 łyżką ekstraktu z wanilii)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mąki (pszenna tortowa typ 400-450 dla najlepszego efektu wyrastania lub orkiszowa typ 630 dla niższego indeksu glikemicznego)

Nadzienie

  • 600 g rabarbaru (pokrojony w słupki o wysokości ok. 3 cm; można zastąpić truskawkami lub malinami, porzeczkami, wiśniami czy skropionymi sokiem z cytryny bananami)
  • starta skórka z 1 cytryny
  • ½ szklanki cukru (polecam cukier brzozowy czyli ksylitol, zdrowszy, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii)

Dodatkowo

  • miękkie masło lub inny tłuszcz (do posmarowania kokilek)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić cukier waniliowy
  2. Piana z białek – jak ubić

Jak zrobić

Nadzienie

  • Rozgrzewam piekarnik do temperatury 200 °C.
  • Skórkę cytrynową i ¼ szklanki cukru zalewam ½ szklanki wody i zagotowuję.
  • Pokrojony rabarbar umieszczam na blaszce do pieczenia i zalewam cytrynowo-cukrowym syropem. Wstawiam na 12 minut do nagrzanego piekarnika.

Ciasto

  • W osobnym garnku miksuję 2 żółtka, 1 łyżkę mąki i 2 łyżki mąki kukurydzianej.
  • Do garnka po syropie wlewam ¼ szklanki mleka, dodaję wanilię i zagotowuję.
  • Niewielką ilość gorącej mieszanki wlewam do masy żółtkowej i miksuję. Następnie całość przelewam do pozostałego w garnku po syropie mleka i zagotowuję, cały czas mieszając.
  • Gorącą miksturę wlewam do czekolady i mieszam, aż składniki się połączą.
  • Kokilki (u mnie zastąpiły je filiżanki) smaruję masłem i posypuję cukrem. Na dnie układam po 3-4 kawałki odcedzonego i osuszonego rabarbaru, wstawiam do lodówki.
  • Do masy czekoladowej dodaję 2 żółtka i miksuję na gładką masę.
  • W osobnej, suchej misce, ubijam białka ze szczyptą soli. Gdy zesztywnieją, dosypuję 1 łyżkę cukru i znów ubijam.
  • Gdy cukier się rozpuści, dodaję kolejną łyżkę cukru i miksuję całość tak, aby po przechyleniu naczynia spodem do góry białka nie wypływały z miski.
  • Do masy żółtkowej dodaję 1 łyżkę piany z białek i delikatnie mieszam. Następnie przelewamy całość do miski z białkami i ostrożnie łączę składniki.

Pieczenie

  • Ciasto wlewam do kokilek i wstawiam do nagrzanego do 200 °C piekarnika, na ok. 20 minut. Suflet powinien mocno wyrosnąć, ponad brzegi kokilek i uzyskać z wierzchu apetyczny, złoto-brązowy kolor.
  • Serwuję suflet na ciepło (moim zdaniem jest wtedy o lepszy!) lub na zimno, po wystudzeniu.

Wartości odżywcze

Serving: 1porcja | Kalorie: 251kcal (13%) | Carbohydrates: 30g (10%) | Białko: 6g (12%) | Fat: 12g (18%) | Tłuszcze nasycone: 6g (38%) | Cholesterol: 120mg (40%) | Sód: 94mg (4%) | Potas: 326mg (9%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 26g (29%) | Witamina A: 320IU (6%) | Witamina C: 8.4mg (10%) | Wapń: 127mg (13%) | Żelazo: 0.5mg (3%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

19 komentarzy
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom