Szparagi na parze to jeden z najzdrowszych sposobów ich przyrządzenia. Wystarczy przygotować je do obróbki termicznej: białe obieram całe, a zielonych w ogóle. Chyba że skórka jest już starsza, grubsza. Wtedy obieranie obowiązkowe, ale tylko końcówki! Potem wystarczy odrobina wody na dnie garnka. Na wierzchu kładę durszlak, dorzucam szparagi. Przykrywam i gotuję. Jak długo gotować? Lubię ostatnio gotować krótko: 1-2 minuty. Ale można nawet 4 minuty, jak lubicie :). Potem ulubione dodatki i pyszna przekąska gotowa w parę minut!
Zobacz też: Najlepsze przepisy na szparagi
Szparagi parowane można ugotować krótko lub dłużej, a potem podać np. z odrobiną masła czy bułki tartej z masłem. To najprostsze sposoby, które w pierwszej kolejności przychodzą mi do głowy. Ale gdy ugotujecie szparagi nad parą, możecie też wykorzystać je np. jako składnik pysznej sałatki czy dania z ryżem lub makaronem. Podać jako dodatek do sadzonych jajek lub jajecznicy, a nawet omletu. Lub polać ulubionym sosem i zaserwować z grillowanym/smażonym mięsem, rybą. Prosta potrawa, a możliwości wykorzystania całe mnóstwo!

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 500 g szparagów (1 pęczek; białe lub zielone; oczyszczone)
- 1 łyżka masła (można zastąpić oliwą z oliwek lub olejem kokosowym)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Na dno sporego garnka, na wysokość kilku centymetrów, wlewam wodę i doprowadzam do wrzenia.
- Na specjalnej wkładce, w koszyczku metalowym lub na durszlaku układam całe, oczyszczone szparagi. Umieszczam w garnku, nad powierzchnią wody i przykrywam.
- Gotuję na parze szparagi przez ok. 3-5 minut (cienkie) lub 5-7 minut (grubsze).
- Przekładam ugotowane szparagi na talerz i doprawiam solą oraz pieprzem, układając na wierzchu kawałki masła. Można skropić też dodatkowo sokiem z cytryny lub pomarańczy.
Wartości odżywcze
Kto przygotuje?

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, czy metoda ugotowania na parze przypadła Wam do gustu! Bardzo jestem ciekawa! A może wolicie klasyczne gotowanie w wodzie lub smażenie?