Szynka pieczona domowa z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom przygotowywania przetworzonego mięsa we własnej kuchni. Choć w sklepach ogromny wybór wędlin, warto, choćby z okazji Świąt, przygotować w domu własnoręcznie zapeklowaną szynkę. Wystarczy dusić leżakowany wcześniej w dobrze przyprawionej zalewie, obwiązany ściśle kawałek mięsa w garnku lub upiec w piekarniku. Jej rozchodzący się potem w trakcie pieczenia lub gotowania po całym domu zapach zapowie, że już lada chwila nadejdzie Wielkanoc. Zobaczcie przepis na szynkę pieczoną domową – jak zrobić krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na domowe wędliny
Domową szynkę najlepiej przygotować z chudego kawałka mięsa pochodzącego od młodej świni. Przed zakupem warto sprawdzić, czy w najbliższym sklepie jest dostępna sól do peklowania. Produkuje ją wielu producentów, w tym ci najbardziej znani, zajmujący się sprzedażą przypraw w papierowych torebkach.
Przepis na szynkę pieczoną domową
Domowa szynka będzie też wymagać obecności w naszej kuchni odpowiednio dużego, kamiennego, emaliowanego lub pokrytego powłoką ceramiczną (bez zarysowań) garnka. Można też wykorzystać dużą, szklaną miskę, w której mięso będzie mogło leżakować w zalewie. Zobaczcie jak zrobić szynkę pieczoną krok po kroku.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Pieczona szynka – podstawowe składniki
- szynka wieprzowa (w jednym kawałku, ok. 2,5 kg; umyta, osuszona papierowym ręcznikiem)
- 1,5 l przegotowanej wody
- sól do peklowania (mieszanka soli kuchennej i azotanu sodu; proporcje zgodnie z przepisem na opakowaniu)
- 4-5 ząbków czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
Dodatkowo
- 100 g smalcu
- 500 ml piwa
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
Peklowanie szynki
- Ziele angielskie, pieprz i liście laurowe rozgniatamy w moździerzu, następnie dokładnie mieszamy z czosnkiem.
- ⅓ mieszanki dokładnie nacieramy szynkę i przez ok. 5 minut uderzamy nią ze wszystkich stron w plastikową deskę do krojenia lub silikonową stolnicę albo zdezynfekowany blat kuchenny.
- Przekładamy do szklanej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut.
- W większym garnku lub misce zalewamy pozostałe ⅔ mieszanki przypraw i czosnku wodą, mieszamy z solą peklującą i zalewamy mięso (powinno być całkowicie zanurzone w zalewie). Naczynie z mięsem nie może być metalowe.
- Miskę z mięsem i zalewą odstawiamy do lodówki na półkę najbardziej oddaloną od zamrażalnika i trzymamy w chłodnym miejscu od 7 (mniejszy kawałek mięsa) do 10 (większa szynka) dni.
- W czasie leżakowania jeden raz dziennie obracamy mięso w zalewie, ponownie obciążamy i odstawiamy do lodówki.
Przygotowanie do pieczenia
- Po czasie leżakowania wyjmujemy mięso z zalewy, zeskrobujemy przyprawy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
- Dokładnie i ciasno sznurujemy mięso, chowając pod sznurkiem do wędlin lub grubą, podwójną, bawełnianą nicią.
Pieczenie szynki
- Mięso przekładamy do wysokiego, żaroodpornego naczynia i obkładamy kawałkami smalcu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C. Pieczemy przez 15 minut.
- Po 15 minutach przykrywamy naczynie żaroodporne pokrywką od kompletu albo folią aluminiową i pieczemy mięso jeszcze przez 1 godzinę. Co 15 minut obracamy szynkę i podlewamy piwem oraz smalcem z dna naczynia. Jeśli sos z dna będzie zbyt szybko parować, można uzupełniać go kilkoma łyżkami wrzątku lub dodatkowego piwa.
- Po 1 godzinie odkrywamy naczynie i rumienimy szynkę przez 15 minut, opiekając i obracając 1 raz w czasie podpiekania od góry.
- Mięso powinno stygnąć w przykrytym naczyniu w celu równomiernego rozłożenia wszystkich soków.
- Wystudzoną szynkę kroimy w cienkie plasterki.
Wartości odżywcze
Na pewno jest chasochłonna, ale czy dużo przy niej pracy? Ależ skąd!
Szynka pieczona przepis
Ewentualne komplikacje mogą wystąpić chyba jedynie podczas obwiązywania sznurkiem… Wszystko zależy od wprawy i zdolności manualnych. Ciekawa jestem, jak Wam poszło!
Co powiecie na to, żeby częściej niż raz w roku taka szynka pieczona gościła u Was na stole? Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak udały się Wasze domowe szynki :).
A co ma piernik do wiatraka???????????
po co jest to uderzanie ? :))
Szarpałbym jak Reksio szynkę 🙂
A po co mięso piwem polewać szkoda piwa lepiej wypić.
Bardzo się cieszę, że smakowała i zapraszam po więcej :).
[..YouTube..] Bardzo się cieszę, że smakowała i zapraszam po więcej :).
Świetny przepis! nigdy nie wyszła mi tak pyszna pieczona szynka:)
[..YouTube..] Świetny przepis! nigdy nie wyszła mi tak pyszna pieczona szynka:)
[..YouTube..] Świetny przepis! nigdy nie wyszła mi tak pyszna pieczona szynka:)
Bardzo ladny kolor paznokci 😉
[..YouTube..] Bardzo ladny kolor paznokci 😉
Z tym smietnikiem to oczywiscie był żart. Też jestem temu jak najabrzdiej przeciwna. Pozdrawiam.
[..YouTube..] Z tym smietnikiem to oczywiscie był żart. Też jestem temu jak najabrzdiej przeciwna. Pozdrawiam.
dziękuje za odp:)
[..YouTube..] dziękuje za odp:)
To mieszanka soli kuchennej (chlorek sodu) i jeszcze jednej soli: azotanu sodu. Konserwuje mięso i nadaje mu różowej barwy. Daje też charakterystyczny smak.
[..YouTube..] To mieszanka soli kuchennej (chlorek sodu) i jeszcze jednej soli: azotanu sodu. Konserwuje mięso i nadaje mu różowej barwy. Daje też charakterystyczny smak.
co daje ta sól do peklowania? czym się różni od zwykłej?
[..YouTube..] co daje ta sól do peklowania? czym się różni od zwykłej?
Wobec tego pomiń alkohol i polewaj tylko tłuszczem z naczynia, w którym mięso się piecze. Można też do tłuszczu dodać 1-2 łyżki miodu jako ciekawostkę :).
[..YouTube..] Wobec tego pomiń alkohol i polewaj tylko tłuszczem z naczynia, w którym mięso się piecze. Można też do tłuszczu dodać 1-2 łyżki miodu jako ciekawostkę :).
Piwo można zastąpić winem białym lub czerwonym, albo w ogóle pominąć alkohol. Oliwę można zastosować zamiast klarowanego masła czy smalcu, ale tylko taką wysokiej jakości (o niskiej kwasowości). Oliwa słabsza ma temperaturę dymienia niższą niż 200 st. C, więc się nie nada. Ale smak najlepszy będzie i tak ze smalcem, bo to tłuszcz nadaje mięsu smaku i aromatu.
[..YouTube..] Piwo można zastąpić winem białym lub czerwonym, albo w ogóle pominąć alkohol. Oliwę można zastosować zamiast klarowanego masła czy smalcu, ale tylko taką wysokiej jakości (o niskiej kwasowości). Oliwa słabsza ma temperaturę dymienia niższą niż 200 st. C, więc się nie nada. Ale smak najlepszy będzie i tak ze smalcem, bo to tłuszcz nadaje mięsu smaku i aromatu.
tzn chodzi mi o coś niealkoholowego:)
[..YouTube..] tzn chodzi mi o coś niealkoholowego:)
można zastąpić czymś innym piwo?
i zamiast masła użyć oliwy z oliwek?
[..YouTube..] można zastąpić czymś innym piwo?
i zamiast masła użyć oliwy z oliwek?
Jestem przeciwna wyrzucaniu jedzenia. Przygotowuję je w takich ilościach, żeby zostało zjedzone. I sama też jem rozsądne porcje, nie ma w tym żadnego sekretu ;).
[..YouTube..] Jestem przeciwna wyrzucaniu jedzenia. Przygotowuję je w takich ilościach, żeby zostało zjedzone. I sama też jem rozsądne porcje, nie ma w tym żadnego sekretu ;).
Jak Ty to robisz, ze masz taka świetną sylwetkę przy tej ilosci potraw które przygotowujesz? Wyrzucasz je potem do smietnika, czy jak? 🙂
[..YouTube..] Jak Ty to robisz, ze masz taka świetną sylwetkę przy tej ilosci potraw które przygotowujesz? Wyrzucasz je potem do smietnika, czy jak? 🙂
I zamiast skupić się na jutrzejszym egzaminie, będę cały czas myśleć o szynce…
[..YouTube..] I zamiast skupić się na jutrzejszym egzaminie, będę cały czas myśleć o szynce…
Zrób coś z tym dzwiękiem bo słychać cie tylko na 1 głośniku 🙁
[..YouTube..] Zrób coś z tym dzwiękiem bo słychać cie tylko na 1 głośniku 🙁
napisalam to ogolnie, nie tylko odnoscie tego konkretnego przepisu;)
[..YouTube..] napisalam to ogolnie, nie tylko odnoscie tego konkretnego przepisu;)
To akurat na śniadanie raczej, do kanapek :). Ale fajnie, że gotujesz wg moich przepisów, bardzo mi miło :*.
[..YouTube..] To akurat na śniadanie raczej, do kanapek :). Ale fajnie, że gotujesz wg moich przepisów, bardzo mi miło :*.
Dzieki kochana, dzieki Tobie mam nowe pomysly na obiady:)
[..YouTube..] Dzieki kochana, dzieki Tobie mam nowe pomysly na obiady:)
Kobiecie zdarza się od czasu do czasu mieć pomalowane paznokcie, bo poza kuchnią też przebywa i lepsze jest moim zdaniem posiadanie na paznokciach lakieru niż zmywanie go tuż przed robieniem jedzenia. Być może nie oglądasz wszystkich moich filmów i nie wiesz, że w większości lakieru na paznokciach nie mam. I na szczęście nikt nikomu nie każe pić niezaschniętego, płynnego lakieru i nikt nie dolewa go do jedzenia. Dobrze, że jeszcze to mięso nie przeszło przy okazji szkłem z miski :).
[..YouTube..] Kobiecie zdarza się od czasu do czasu mieć pomalowane paznokcie, bo poza kuchnią też przebywa i lepsze jest moim zdaniem posiadanie na paznokciach lakieru niż zmywanie go tuż przed robieniem jedzenia. Być może nie oglądasz wszystkich moich filmów i nie wiesz, że w większości lakieru na paznokciach nie mam. I na szczęście nikt nikomu nie każe pić niezaschniętego, płynnego lakieru i nikt nie dolewa go do jedzenia. Dobrze, że jeszcze to mięso nie przeszło przy okazji szkłem z miski :).
moje pytanie jest następujące :
Czy podczas wojaży kulinarnych malowanie paznokcji to dobry pomysł ??? Nie sadze żeby lakier był smaczny.
[..YouTube..] moje pytanie jest następujące :
Czy podczas wojaży kulinarnych malowanie paznokcji to dobry pomysł ??? Nie sadze żeby lakier był smaczny.
mniam
[..YouTube..] mniam
Kusisz, kusisz 🙂 Wygląda bardzo smacznie, sama nigdy nie piekłam, ale w moim rodzinnym domu tata zawsze szykował takie cuda: szynki, karkówkę, boczek, to były czasy gdy we wsi ktoś zabijał prosiaka, i kupowało się połowę :), co tam się rozdrabniać. Najpierw peklował, później wędził (miał specjalną beczkę), a później mięso było parzone. Pyszne! Nabrałam ochoty na taką wędlinę. Ciekawy sposób ze smalcem i piwem. Pozdrawiam…
Mój wujek, z którym mieszka babcia, dostał ostatnio od jednego ze swoich klientów pół świni i też było szykowania a szykowania ;). W dodatku świnię porcjowała sama babcia, lat 83 :).
Nieźle 🙂 ja bym nie potrafiła, choć jako dziecko i nastolatka widziałam wiele razy jak rodzice porcjowali takie świnki :), a mnie zawsze przypadała mało wdzięczna robota czyszczenia flaków 🙂 fuj,…