Owoce tamarillo, znanego też jako pomidor drzewiasty lub drzewny pomidor, można spotkać w okolicach Nowej Zelandii i Australii, skąd eksportuje się je do innych części świata, np. Japonii, Południowo-Wschodniej Azji, a nawet Europy, chociaż uprawiane są też w Brazylii i Peru.
Zobacz też: Jak wyglądają i smakują inne owoce egzotyczne
Soczyste, słodkawe i kwaskowate jednocześnie, tamarillo wyglądem, a nawet, odrobinę, smakiem, faktycznie przypomina śliwkowego pomidora.
Tamarillo – jak smakuje i czemu warto je jeść – film wideo
Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Tamarillo – jak wybrać
W Nowej Zelandii sezon zbioru przypada w okresie od maja do października. Najlepiej wybierać, w zależności od odmiany, owoce intensywnie żółte, pomarańczowe lub czerwone, o nieuszkodzonej skórce, twarde tak samo jak pomidory.
Tamarillo – przechowywanie, przygotowanie i zastosowanie w kuchni
Po zerwaniu owoc można przechowywać przez 5-7 dni w temperaturze pokojowej lub nawet do 2 tygodni w lodówce, w suchym miejscu.
Po umyciu można jeść surowe owoce razem ze skórką, która może być jednak gorzka w smaku, więc dobrze obrać z niej owoc przed podaniem, dokładnie tak samo jak z pomidora – nożem, na zimno lub po sparzeniu.
Można wykorzystać je jako dodatek do sałatki owocowej lub warzywnej lub udekorować plasterkami deser czy ciasto, a nawet kanapke. Nadaje się też jako składnik koktajli owocowych, sosów oraz galaretek czy innych przetworów z owoców.
Tamarillo – skład i dobroczynne działanie
Owoce te są bogatym źródłem błonnika, minerałów, przeciwutleniaczy i witamin. Beta-karoten, razem z witaminą A, zapewniają piękny wygląd skóry oraz poprawiają jakość wzroku. Obecność w miąższu i skórce witamin z grupy B korzystnie wpływa na procesy zachodzące w ogranizmie. Z kolei zawarty w owocach potas zapewnia prawidłową pracę serca i właściwe ciśnienie krwi. W tamarillo znajdują się też śladowe ilości miedzi, manganu, magnezu, fosforu, cynku i żelaza.
Tamarillo – dieta
100 g owocu to ok. 30 kcal – odrobinę więcej niż w pomidorach, ale nadal wyjątkowo mało, więc warto sięgnąć po większą porcję tego smacznego i zdrowego owocu. Uważa się, że ma niski indeks glikemiczny, ale żadne źródło nie podaje jego dokładnej wartości.