Szpinak podany w taki sposób? Tak! Pyszna tarta ze szpinakiem. Zielone, świeże listki podduszone na patelni na maśle, z cebulką i czosnkiem, przerobione na szpinakową masę i wyrośnięte na kruchym cieście, na pianie z białek. Można wzbogacić jej smak dodatkiem kawałków piersi z kurczaka, delikatnie podsmażonej, dodanej do masy przed pieczeniem.
Zobacz też: Inne pomysły na potrawy wegetariańskie
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Półkruche ciasto
- 2 szklanki mąki (najlepsza do kruchego ciasta będzie mąka krupczatka; najniższy indeks glikemiczny będzie można uzyskać z mąką orkiszową)
- 5 łyżek śmietany
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli
- 200 g masła (1 kostka)
- 1 łyżka cukru (można zastąpić miodem lub ksylitolem)
Masa szpinakowa
- 1,5 kg szpinaku
- 3 jajka (oddzielone białka od żółtek)
- 100 g sera feta
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- 1 cebula (drobno pokrojona)
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- masło (kilka łyżek)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
Ciasto
- Rozpoczynam od przygotowania kruchego ciasta. W misce siekam mąkę z masłem. Dodaję cukier, sól, śmietanę i jajko, zagniatam ciasto.
- Ciasto wykładam na foremce do tarty (można zostawić ¼ ciasta do ozdobienia wierzchu tarty) i podpiekam przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 °C.
- W czasie pieczenia ciasta przygotowuję masę szpinakową. Na patelni na maśle podsmażam cebulę z czosnkiem. Odkładam na talerz.
Przygotowanie masy szpinakowej
- Umyty szpinak osuszam i duszę pod przykryciem, aż zmniejszy objętość o połowę.
- Odciskam nadmiar wody, odlewam, dodaję na patelnię masło, cebulę ze szpinakiem i ser feta. Duszę całość przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
- Dodaję 3 żółtka, mieszam całość aż do połączenia składników i zgęstnienia.
- Doprawiam pieprzem i gałką muszkatołową.
Mieszanie masy szpinakowej z pianą z białek
- Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę, następnie delikatnie mieszam ze szpinakiem.
Wykładanie masy i pieczenie
- Wykładam masę szpinakową na podpieczone ciasto (z wierzchu można ozdobić wałeczkami kruchego ciasta) i ponownie wstawiam do nagrzanego piekarnika.
- Piekę ok. 20 minut w temperaturze 180 °C (nie otwieram drzwiczek w trakcie pieczenia!).
- Podaję na ciepło lub na zimno, w obu wariantach smakuje wyśmienicie :).
Smacznego!
Witaj,
świetna stronka z przepisami, już kilka z nich wypróbowałam i jestem bardzo zadowolona (nie tylko ja ale mężuś też ;))
Napisz proszę czy taką tartę można zrobić ze szpinakiem mrożonym? Jeśli tak to ile takiego szpinaku dać? Pozdrawiam serdecznie!
Można zrobić z mrożonym, ale najlepsza wyjdzie ze świeżego. Mrożonego potrzeba ok. 500 g. Dzięki za dobre słowo – cieszę się, że udaje się przygotowywać smaczne dania z moją pomocą :).
!,5 kilograma szpinaku ? to wydaje mi się gigantyczna ilość
ja dodaje ser Ricotta , szpinak ja lubi 🙂
Szpinak po sparzeniu i podsmażaniu znacznie zmniejsza swoją objętość, więc taka ilość jest jak najbardziej ok. To taka duża reklamówka szpinaku :).
Kilka dni temu zrobiłam tartę i muszę przyznać, że jest przepyszna! Zniknęła jeszcze ciepła 🙂
[img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2011/08/tarta.JPG[/img]
Aż sama bym chętnie jeszcze raz ją zrobiła, ale inne przepisy czekają na wypróbowanie ;). Bardzo apetycznie wygląda :).
nigdy nie robiłam tarty, a bardzo nęci mnie ta ze szpinakiem…tak apetycznie wygląda. Błagam….podajcie w gramach dokładny przepis na ciasto – to bez jajka…i jeszcze jaka mąka najlepsza. Pozdrawiam 🙂
Z każdej mąki wyjdzie, a najbardziej kruche jest z samej krupczatki. Do ciasta bez jajek polecałabym jednak mąkę tortową, typ 450. Niestety nie wiem jaka będzie dokładna gramatura, bo operuję szklankami o objętości 250 ml, ale zawsze można przeliczyć na kalkulatorze kuchennym :). Każda mąka jest inna, dlatego jeśli ciasto w trakcie zagniatania okaże się za wilgotne, makę i tak trzeba będzie dosypać dodatkową. Konsystencja ciasta musi wyjść taka, żeby było miękkie, ale nie kleiło się do ręki.
Hej, właśnie trafiłam na twojego bloga. Jest genialny! Gratuluję!
Natomiast zatrzymałam się przy tym przepisie, ponieważ sama przepadam za tartą w każdej postaci. Nie chcę żeby zabrzmiało jak krytyka, ale generalnie ciasto na tartę robi się bez jajka. Mąka najlepiej krupczatka, do tego zimne masło i odrobina wody. Ja dodaję jeszcze odrobinę przypraw już do ciasta, żeby nabrało wyrazu. Wychodzi miękkie i kruche. Z tym jajkiem to jest tak, że to właśnie wyróżnia ciasto na tartę, że jest baz jajka jak i ciasto na pierogi. Nigdy jajek do tych ciast. Polecam wypróbować. Pozdrawiam serdecznie.
Dziękuję Ci za komentarz i dobre słowo :). To stary przepis, chociaż w nowszej wersji mieszam mąkę tortową na pół z krupczatką albo daję tylko krupczatkę, jajka dodaję zawsze. Moje ciasto na tartę jest raczej takie samo jak zwykłe kruche ciasto. Będę musiała spróbować zrobić taką bezjajeczną, zobaczymy co z tego wyjdzie :).
Ja ze szpinaku to tylko szpinak z makaronem umiem robić 🙂 A jak już tak łądnie miałbym piec to bym się chyba rozleniwił i kupił francuskie ciasto w sklepie 🙂
Próbowałaś kiedyś do szpinaku zamiast zwykłego pieprzu biały? – razem z gałką i czosnkiem moim zdaniem idealnie do tego pasuje. JA przynajmniej tak robie, i nawet jak ludzie mówią ze białego pieprzu nie trawią to jakoś jak im nie powiem że jest w środku to szpinak im bardzo smakuje 😛
@precelik Z białym pieprzem u mnie w zasadzie oszczędnie, uwielbiam go do ryb i zapiekanek ziemniaczanych. Ze szpinakiem muszę spróbować następnym razem :).
Bardzo apetycznie wygląda!
wygląda pysznie!
U mnie tez tarta szpinakowa 😉 nastepnym razem jak bede robic to wyprobuje Twoj przepis, bardzo smakowity 🙂