Wyjątkowo proste do zrobienia, torciki naleśnikowe bez pieczenia. U mnie w wersji czekoladowej z kremem z mascarpone i truskawkami oraz borówką amerykańską. Możecie przygotować je także z jasnego ciasta. Wystarczy usmażyć naleśniki grube jak moje lub cienkie, np. francuskie. Jako przełożenie sprawdzą się nie tylko świeże owoce, ale również konfitury. Łatwo, szybko i efektownie – pomysł na smaczne, słodkie śniadanie lub podwieczorek czy deser. Zobaczcie jak zrobić torciki z naleśników.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na desery
W wersji FIT polecam torciki naleśnikowe z mąki orkiszowej, o niższym indeksie glikemicznym. Udadzą się także z razowej, choć nie wyrosną wtedy tak ładnie jak na zwykłej, jasnej. Krem jogurtowy to najzdrowsza wersja przełożenia. Jest łagodny w smaku, dobrze komponuje się z owocami i czekoladą. W wersji tłustszej możecie wykorzystać krem z mascarpone lub krem czekoladowy czy bitą śmietanę. Truskawki i borówki to oczywiście tylko luźna propozycja. Spróbujcie zamiast nich dołożyć kiwi, banany, ananasa, prażone na patelni jabłka – czego dusza zapragnie :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Grube naleśniki czekoladowe
- ¾ szklanki mąki (pszenna wrocławska typ 500, luksusowa typ 550 (najlepiej wyrosną lub orkiszowa typ 630 (niższy indeks glikemiczny)))
- ¼ szklanki kakao
- 1-2 łyżki cukru (w wersji o obniżonej liczbie kalorii polecam zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy, albo miodem, zdrowszym od białego cukru)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka maślanki (można zastąpić mlekiem zwierzęcym lub roślinnym, kefirem lub jogurtem naturalnym)
- 2 łyżki oleju (lub stopionego masła)
- 1 jajko (duże)
- tłuszcz do smażenia
Krem
- 800 g jogurtu greckiego
- ¼ szklanki cukru (opcjonalnie; w wersji o obniżonej liczbie kalorii polecam zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy, albo miodem, zdrowszym od białego cukru)
Owoce
- 250 g truskawek
- 250 g borówek amerykańskich
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Najlepsza mąka na naleśniki to mąka pszenna wrocławska typ 500 lub luksusowa typ 550.
- Torciki naleśnikowe bezglutenowe - zwykłą mąkę pszenną zastępuję uniwersalną mąką bezglutenową najlepszą
- Torciki naleśnikowe bez laktozy - mleko można zastąpić maślanką, rzadkim jogurtem naturalnym lub kefirem (bez dodatku mleka w proszku) czy mlekiem kokosowym, albo innym mlekiem roślinnym
- Torciki naleśnikowe bez mleka - zamiast nabiału można wykorzystać mleko roślinne do ciasta i bitą śmietanę kokosową do przełożenia
- Torciki naleśnikowe bez jajek - jajko można zastąpić 1 łyżką drobno zmielonego siemienia lnianego lub lnu złocistego, zalanego wcześniej 2-3 łyżkami wody i odstawionego na kilka minut do nasiąknięcia i zgęstnienia
- Torciki naleśnikowe wegańskie - można przygotować tak jak wersję bez jajek, zastępując mleko krowie mlekiem roślinnym, np. kokosowym lub sojowym i smażąc całość na oleju roślinnym, a do przełożenia wykorzystać bitą śmietanę kokosową.
Jak zrobić
- Wszystkie składniki mokre na ciasto naleśnikowe rozkłócam w misce za pomocą trzepaczki lub widelca, wtłaczając do środka jak najwięcej powietrza, dzięki któremu naleśniki będą jeszcze bardziej puszyste.
- Dodaję składniki suche i mieszam całość do ich połączenia (nie za mocno i nie za długo!).
- Rozgrzewam patelnię, smarując jej powierzchnię równomiernie tłuszczem, np. za pomocą papierowego ręcznika lub papieru do pieczenia.
- Smażę po 1-2 minuty z obu stron naleśniki (po 2-3 łyżki ciasta na 1 naleśnik). Naleśnik jest gotowy do obrócenia, kiedy góra ciasta jest delikatnie ścięta, a na powierzchni widać bąbelki.Najwygodniej obracać naleśniki bardzo cienką łopatką.
- Wystudzone naleśniki przekładam kremem przygotowanym z jogurtu odcedzonego na sicie wyłożonym papierową serwetką lub papierowym ręcznikiem (kilka godzin, w lodówce) zmiksowanego z ksylitolem, przykrywając każdą warstwę kremu pokrojonymi na plasterki truskawkami i całymi borówkami.
Wartości odżywcze
Proste wykonanie i dekoracja, a jaki elegancki efekt, prawda?
Ciekawa jestem jaki będzie skład Waszych torcików naleśnikowych. Czekam na Wasze pomysły!
Wspaniały przepis i piękne zdjęcia. Myślę,że zrobię je mojemu mężowi na urodziny. Pozdrawiam 🙂
Propozycja walentynkowa, a ja wczoraj przygotowałam je z okazji Dnia Mężczyzny! 🙂