Oto twarożek kokosowy wegański, specjalnie dla miłośników ograniczania lub eliminowania nabiału w diecie. A do tego kolejny pomysł jak wykorzystywać resztki, bo mój wegański twarożek kokosowy jest przygotowany z wiórków pozostałych po odciśnięciu mleka kokosowego. Jest delikatnie kwaskowaty i ma konsystencję, która pozwala na rozsmarowanie go po kanapce. Nie będę Was oszukiwać, że to idealna kopia klasycznego twarożku. Niestety nie. Za to bardzo smaczna alternatywa!
Zobacz też: Najlepsze przepisy wegańskie
Jeśli nie przygotowujecie mleka kokosowego z wiórków, możecie po prostu zrobić ten twarożek z kokosa namoczonego w wodzie. Odcisnąć, zmiksować i wzbogacić jego smak dodatkami. Taki przygotowany bezpośrednio z namoczonych wiórków, które nie były przeznaczone na roślinne mleko, będzie tłustszy, o bogatszej konsystencji i mocniejszym smaku kokosowym. Zamiast kokosa proponuję spróbować z migdałami lub nerkowcami. Przyrządzony z nich serek również z pewnością Wam posmakuje!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 szklanka wiórków kokosowych (można zastąpić nerkowcami lub migdałami; zalane wodą i odstawione do lodówki na całą noc; polecam wykorzystywać też pozostałości wiórków/migdałów/orzechów odciśnięte na sitku po przygotowaniu mleka roślinnego)
- 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie; podbijają smak twarożku)
- 2-4 łyżki soku z cytryny lub limonki (można wykorzystać też wodę z ogórków kiszonych)
- 1 łyżeczka oleju kokosowego (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- 1 rzodkiewka, pół cebuli dymki, 1 łyżka szczypiorku (opcjonalnie; posiekane)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić klasyczny twaróg czyli domowy biały ser
Jak zrobić
- Odcedzam wiórki/migdały/orzechy na sitku (zachowuję wodę).
- Miksuję wiórki/migdały z dodatkiem soku z cytryny i płatkami drożdżowymi w blenderze na gładką masę. W razie potrzeby dodaję olej kokosowy.
- Doprawiam solą i pieprzem. Dosypuję dodatki.
- Wszystkie składniki dokładnie mieszam w większej miseczce.
Wartości odżywcze
Polecam gorąco wzbogacić kokosowy twarożek płatkami drożdżowymi nieaktywnymi. Świetnie podkręcają smak pozostałych składników i zbliżają całość do klasycznego sera. Można nim potem smarować kanapki oraz wykorzystywać jako dodatek do pieczonych lub smażonych warzyw. Może też posłużyć jako baza do przyrządzenia wegańskiego dipu lub sosu do sałatek. Ciekawa jestem, czy znajdziecie dla niego jeszcze inne zastosowanie!
Możecie dodać do niego cebulę, surową lub podsmażoną. Albo rzodkiewkę, ogórek utarty na tarce o grubych oczkach czy kawałki bardzo dojrzałego, słodkiego pomidora. To nie będzie taka sama konsystencja, jak w przypadku klasycznego twarogu, ale do kanapek – czemu nie? Bardzo jestem ciekawa, czy wegański twarożek kokosowy przypadł Wam do gustu. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jeśli przygotowaliście i napiszcie, czy może wypróbowaliście także migdałową wersję!