Kolejna wersja sosu bazującego na kalafiorze czyli wegański sos z kalafiora idealny jako alternatywa dla klasycznego sosu śmietankowego. Ma kremową konsystencję i łagodny smak, a odpowiedni poziom zdrowych, roślinnych tłuszczów zapewnia mu dodatek orzechów nerkowców. To idealny sos kalafiorowy nie tylko dla wegan, ale również wszystkich chcących pozostać fit lub wykluczających nabiał ze swojej diety. Zobaczcie jak zrobić sos z kalafiora wegański krok po kroku.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- ½ kalafiora (ok. 500 g; bez grubego trzonu, podzielony na różyczki)
- 1 cebula (nieduża; pokrojona w półksiężyce)
- 3 ząbki czosnku
- 250 ml wywaru warzywnego
- 50 g orzechów nerkowców (można zastąpić słonecznikiem; przed przygotowaniem sosu orzechy lub nasiona trzeba przez kilka godzin namoczyć w wodzie, a potem odcedzić)
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (opcjonalnie; bez płatków sos można mocniej doprawić solą lub dodać sos sojowy)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić wywar warzywny
Jak zrobić
- Cebulę z czosnkiem solę i szklę na niedużym ogniu na oliwie.
- Dodaję kalafior i duszę pod przykryciem, nadal na niewielkim ogniu, przez ok. 5 minut.
- Dodaję wywar. Dobrze mieszam. Zagotowuję.
- Zmniejszam ogień do minimum i gotuję przez ok. 10-15 minut, do uzyskania miękkości kalafiora. W ostatnich kilku minutach gotowania dodaję pieprz i sos sojowy.
- Zdejmuję garnek z ognia i dolewam sok z cytryny. Dosypuję płatki drożdżowe i orzechy/słonecznik.
- Miksuję całość blenderem do uzyskania kremowej konsystencji.