fbpx
Czytasz właśnie
Żabie udka z czosnkiem

Żabie udka z czosnkiem

Żabie udka z czosnkiem

„Przyjedź do nas, pani Helenka chce dać ci żabie udka. Powiedziała, że na pewno będziesz wiedzieć co z nimi zrobić” – słyszę głos mamy w słuchawce. Moi rodzice mają najlepszych sąsiadów na świecie, a ja i mój brat dorastaliśmy razem z ich dziećmi. Do dziś utrzymujemy ze sobą kontakt i w razie potrzeby jedni zawsze mogą liczyć na pomoc drugich.

Zobacz też: Więcej przepisów na dania kuchni francuskiej

Latem organizujemy wspólne imprezy grillowe, a zimą – kameralne „domówki”. Pani Helenka to mistrzyni domowych wypieków, od której usłyszałam już wiele cennych porad. Jest stałą czytelniczką Pozytywnej Kuchni, a teraz również moim osobistym dostawcą nietypowych składników kulinarnych. Wiem już, że przygotuję żabie udka z czosnkiem, w klasycznej wersji, bo właśnie w ten sposób, z dodatkiem natki pietruszki i cytryny, przyrządza się je we Francji, gdzie na co dzień mieszka jedna z sióstr Pani Helenki. „Wymocz je w mleku, tak samo jak karpia” – radzi sąsiadka. „Podobno smakują jak kurczak, ale u nas, poza moim mężem, nikt ich nie zechce spróbować”.

Zobacz też

Przyrządziłam żabie udka z czosnkiem w klasyczny sposób. To szybka, mało skomplikowana receptura, chociaż możecie mieć trudności w przełamaniu się, żeby wziąć je do ręki i krzyżować nóżki. W kilkanaście minut udka się panieruje i podsmaża, a potem robią się już praktycznie same, podpiekając się w maślano-cytrynowo-czosnkowej bejcy w piekarniku.

Żabie udka czosnkowe

Żabie udka z czosnkiem

Żabie udka z czosnkiem i natką pietruszki czyli klasyczne żabie udka z kuchni francuskiej, przesmażane w panierce i zapiekane w piekarniku z dużą ilością masła.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 30 minuty
Razem: 45 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Francuska
Przepis na: żabie udka z czosnkiem
Liczba porcji: 6 osób
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 32 pary małych, żabich udek
  • 100 g masła (½ kostki)
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 cytryna
  • 1 pęczek natki pietruszki (drobno pokrojona)
  • mąka do obtaczania (pszenna lub bezglutenowa)
  • mleko do wymoczenia udek (można zastąpić sokiem z cytryny lub pomarańczy)
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Żabie udka, umyte w zimnej wodzie, moczę przez 3 godziny w misce z mlekiem wstawionej do lodówki.
  • Wymoczone udka prószę solą i pieprzem oraz mąką.
  • Na patelni, na średnim ogniu, rozgrzewam połowę masła i obsmażam żabie udka, po ok. 4 minuty z każdej strony.
  • Przekładam na blaszkę, najlepiej taką pokrytą nieprzywierającą powłoką.
  • Pozostałe masło roztapiam na niewielkim ogniu w rondelku. Dodaję natkę pietruszki i czosnek i szklę delikatnie, przez ok. 1 minutę.
  • Do masła dodaję sok wyciśnięty z 1 cytryny i na średnim ogniu podgrzewam całość przez 3-4 minuty.
  • Oblewam maślaną miksturą ułożone na blaszce udka i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 °C. Piekę przez 30-35 minut.
  • Żabie udka serwuję od razu po przygotowaniu, na gorącym talerzu.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Żabie udka czosnkowe
Żabie udka czosnkowe
22 komentarze
5 from 1 vote

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom