„Przyjedź do nas, pani Helenka chce dać ci żabie udka. Powiedziała, że na pewno będziesz wiedzieć co z nimi zrobić” – słyszę głos mamy w słuchawce. Moi rodzice mają najlepszych sąsiadów na świecie, a ja i mój brat dorastaliśmy razem z ich dziećmi. Do dziś utrzymujemy ze sobą kontakt i w razie potrzeby jedni zawsze mogą liczyć na pomoc drugich.
Zobacz też: Więcej przepisów na dania kuchni francuskiej
Latem organizujemy wspólne imprezy grillowe, a zimą – kameralne „domówki”. Pani Helenka to mistrzyni domowych wypieków, od której usłyszałam już wiele cennych porad. Jest stałą czytelniczką Pozytywnej Kuchni, a teraz również moim osobistym dostawcą nietypowych składników kulinarnych. Wiem już, że przygotuję żabie udka z czosnkiem, w klasycznej wersji, bo właśnie w ten sposób, z dodatkiem natki pietruszki i cytryny, przyrządza się je we Francji, gdzie na co dzień mieszka jedna z sióstr Pani Helenki. „Wymocz je w mleku, tak samo jak karpia” – radzi sąsiadka. „Podobno smakują jak kurczak, ale u nas, poza moim mężem, nikt ich nie zechce spróbować”.
Przyrządziłam żabie udka z czosnkiem w klasyczny sposób. To szybka, mało skomplikowana receptura, chociaż możecie mieć trudności w przełamaniu się, żeby wziąć je do ręki i krzyżować nóżki. W kilkanaście minut udka się panieruje i podsmaża, a potem robią się już praktycznie same, podpiekając się w maślano-cytrynowo-czosnkowej bejcy w piekarniku.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 32 pary małych, żabich udek
- 100 g masła (½ kostki)
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- 1 cytryna
- 1 pęczek natki pietruszki (drobno pokrojona)
- mąka do obtaczania (pszenna lub bezglutenowa)
- mleko do wymoczenia udek (można zastąpić sokiem z cytryny lub pomarańczy)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Jak zrobić
- Żabie udka, umyte w zimnej wodzie, moczę przez 3 godziny w misce z mlekiem wstawionej do lodówki.
- Wymoczone udka prószę solą i pieprzem oraz mąką.
- Na patelni, na średnim ogniu, rozgrzewam połowę masła i obsmażam żabie udka, po ok. 4 minuty z każdej strony.
- Przekładam na blaszkę, najlepiej taką pokrytą nieprzywierającą powłoką.
- Pozostałe masło roztapiam na niewielkim ogniu w rondelku. Dodaję natkę pietruszki i czosnek i szklę delikatnie, przez ok. 1 minutę.
- Do masła dodaję sok wyciśnięty z 1 cytryny i na średnim ogniu podgrzewam całość przez 3-4 minuty.
- Oblewam maślaną miksturą ułożone na blaszce udka i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 °C. Piekę przez 30-35 minut.
- Żabie udka serwuję od razu po przygotowaniu, na gorącym talerzu.
Zrobiłem wg tego przepisu. Wyszły genialne:)
Wchodzą do menu na stałe:)
W Lidlu bywają. Wlasnie zaczynam robic 🙂
O proszę, dobrze wiedzieć :). Powodzenia w przygotowaniu :))).
Uuuuuuwielbiam!!!! Doskonały przepis 🙂
Wszystkie płazy i gady w Polsce są pod ochroną. Nie możesz złapać, zabić i zjeść żaby. Pozostaje kupno w sklepie, gdzie żaby pochodzą z chodowli. Pozdrawiam
gdzie mogę złapać żaby ? kurcze szkoda mi je zabijać będzie. czy można udka żabie gdzieś kupić? 😀
Ty lepiej do słownika ;).
taka będzie najlepsza 😉
Kiedy przepis na ślimaki? 🙂
jadlam zabie udka w restauracji hinskiej ,i powiem szczerze ze smakowaly jak kurczak !!!bardzo dobre byly .i napewno jak pujde nastepnym razem to zamuwie ,,,sa drogie bo taka porcja kosztuje 8 euro
Taka żaba ze stawu nada się ?
mam taki sam rondelek 😀
o rany!pozytywnakuchnia i sprytna Dorota to Ty:-)))))))lubię i jedno i drugie:-)
właśnie teraz odkryłam Twój kanał i jestem wniebowzięta 😀 pokazujesz same pyszności, a filmiki są krótkie i konkretne 🙂 nie znoszę gotować, ale mam nadzieję, że dzięki Tobie choć odrobinę się przemogę 🙂
żabie udka są pyszne! 🙂
Też :).
gdzie można kupić takie mięso? makro?
Super! Gdzie można kupić żabie udka? Nigdy nie rzuciły mi się w oczy…
Jadłam żabie udka lata temu (buuu, jestem stara;p) i bardzo mi smakowały, mięso jest delikatne, wg mnie trochę podobne do kurczaka. Pozdrawiam.
Ja nie wiem czy bym spróbował 😀 Ale skoro Francuzi się tym zajadają to chyba te udka nie są aż takie złe 🙂 A z zupełnie innej beczki – mógłbym prosić o przepis na rigatoni? 😉
O ja lubię żabie udka:), wcześniej jadałam w takim cieści u Chińczyków.
Poza ojcem nikt się nie odważył ;). Tacie smakowało :).