Zapiekanki ziemniaczane są jednym z moich ulubionych dań. Można je przygotowywać, podobnie jak makarony, na nieskończenie wiele sposobów, z różnorodną ilością dodatków.
Przepis na ziemniaki Hasselback proponował bardzo dawno temu Michał Milowicz na łamach TeleTygodnia. W moim zeszycie z przepisami zachowała się wklejona z tym właśnie przepisem kartka, czekając przez wiele lat na swoją kolej do znalezienia się na moim stole. Ziemniaki po szwedzku, są pyszne!
Zobacz też: Więcej przepisów wegetariańskich
Podstawowy skład tego dania to tylko ziemniaki, odrobina soli i ulubione zioła. Dawno temu, w XVIII wieku, w restauracji Hasselbacken w Sztokholmie upieczono ponacinane w cienkie plasterki, ale wciąż całe kartofle, a z biegiem lat przepis obiegł cały świat i dziś ziemniaki Hasselback znane są wszędzie, w niezliczonych wariantach smakowych.
Moja propozycja to podanie ich z dodatkiem śmietankowego sosu, chociaż możecie je też przyprawić tak jak klasyczne ziemniaki pieczone, zwłaszcza gdy chcecie przygotować wersję wegańską tej pysznej potrawy.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 800 g ziemniaków (bulwy mniej więcej tej samej wielkości)
- 400 g śmietanki kremówki
- 100 g żółtego sera (parmezan albo łatwiej dostępna i tańsza gouda; starty na tarce o drobnych oczkach)
- 3 gałązki świeżej szałwii (lub 1 łyżka szałwii suszonej)
- 1 pęczek natki pietruszki (lub inne zioła do dekoracji)
- masło lub oliwa (do posmarowania formy)
- tarta bułka
- sól, biały pieprz (najlepiej świeżo zmielone)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Obrane ziemniaki dokładnie płuczę pod bieżącą wodą, osuszam papierowym ręcznikiem. Każdy po kolei układam na łyżce (najlepiej drewnianej) i gęsto nacinam, aż do brzegów łyżki.
- Ponacinane ziemniaki lekko solę.
- Płaską formę żaroodporną smaruję cienką warstwą tłuszczu (masłem albo oliwą) i posypuję tartą bułką.
- Układam w formie ziemniaki i wstawiam do nagrzanego do 180 °C piekarnika. Piekę przez ok. 20 minut.
- W czasie gdy ziemniaki się zapiekają, płuczę szałwię, osuszam, kilka gałązek odkładam do dekoracji. Od pozostałych gałązek odrywam listki.
- Przyprawiam śmietankę solą i świeżo zmielonym, białym pieprzem.
- Wyjmuję z piekarnika ziemniaki, polewam równomiernie śmietanową mieszanką i znów wstawiam do pieczenia. Zapiekam jeszcze 35-40 minut w temperaturze 180 °C.
- Po wyjęciu z piekarnika posypuję ziemniaki żółtym serem, listkami szałwii i, opcjonalnie, dodatkowym białym pieprzem.
- Gotową zapiekankę dekoruję odłożonymi gałązkami szałwii i ewentualnie innymi ziołami.
Zrobiłam te ziemniaki wczoraj i powiem Wam, że tak jak nie przepadałam za ziemniakami, tak teraz chyba stały się moim ulubionym daniem w tej wersji 🙂 Dorota, z Twoich przepisów zawsze wszystko wychodzi przepyszne 🙂
Można, ale to już nie będzie ten sam smak. Chociaż też będą dobre :).
Czy śmietanę można zastąpić np rzadkim sosem beszamelowym lub jogurtem aby zmniejszyć kaloryczność?
śmietana koniecznie 30%..?
Jeśli masz sprawdzoną 18% do zup i sosów, która dobrze gęstnieje, możesz spokojnie ją wykorzystać :).
Wspanialy przepis! PYCHOOOOTA! Dziekuje i pozdrawiam!
Mój dzisiejszy obiad to te właśnie ziemniaki (zamiast szałwii sporo pietruszki) + do tego jajko sadzone będzie na talerzu + surówka z buraczków 😉
Na obrazku ziemniaczki przed włożeniem ponownym do piekarnika.
[img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2012/02/Zdj__cie003.jpg[/img]
Napewno spróbuję zrobić ale nie dziś, przepis godny uwagi.
ciekawy przepis… i tak sie zastanawiam czy zrobić te ziemniaczki dzisiaj na kolacje czy jutro na obiadek… ale dodam trochę szynki bo inaczej mężur nie zje.. ale ciekawe:)
Byłam ostatnio w Szwecji i jak na obiad dostałam te pyszne ziemniaki to myślałam,że się nie oderwę od jedzenia, były fantastyczne.Myślę,że to była klasyczna wersja,ziemniaki w plasterkach +śmietana+ser żółty.dodatkowo do ziemniaków dostałam wspaniałego kurczaka i warzywa..mmmm to było wspaniałe…ale z tego co nam opowiadała pilotka wycieczki to do tych ziemniaków musi być dodawana śmietana wysoko procentowa min.18,bo tylko tylko w tedy ziemniaki są naprawdę super.Polecam bardzo!!
Nawet nie wiedziałam, że to po szwedzku. Znam wersję z cebulą i pieczarkami. Zresztą, jak piszesz, wersji ziemniaczanych jest nieskończenie wiele (ze szpinakiem też próbowałam).
Ponieważ w kategorii kuchnia szwedzka jest jedna pozycja, podpowiem drugą. Pierogi po szwedzku.
Są to mianowicie pierogi robione z ciasta drożdżowego (ciasto takie jak na pizzę, czyli bez mleka, a z wodą, dla odmiany chyba jest jedno jajko, ale głowy nie dam) i faszerowane grzybami smażonymi z cebulką. Raczej na ostro. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy dość duże kółka (większe niż przy klasycznych pierogach), pakujemy farsz go środka i składamy pieróg jak nam się podoba. Następnie pakujemy do piekarnika i pieczemy jak pizzę, czyli krótko, ale w wysokiej temperaturze.
Te pierogi to swego czasu był mój popisowy numer. W przepisie stało, żeby pieczarki i cebula były surowe, ale z doświadczenia wiem, że lepiej je podsmażyć wcześniej, bo mogą się nie dopiec.
Takie pierogi świetnie smakują z piwem 🙂 Można też potraktować je sosem pomidorowym (już po upieczeniu) lub – ostatecznie i o zgrozo – ketchupem. Palce lizać!
Dzięki @Kruszyzna! Jak tylko zoczę gdzieś pieczarki, kupię i zrobię, bo przepis prosty, a wykonanie rzeczywiście może być popisowe.
Jak pisałam w sobotę nadszedł czas na ziemniaczki, wyszły przepyszne od teraz będzie to jedno z moich ulubionych dań:) jako dodatek wykorzystałam jednak kurczaka którego przyrządziłam z papryczką chilli i ziołami
W sobotę wypróbuję:) tylko zastanawiam się czy nie podać tych ziemniaczków z jakimś mięskiem.. tylko co by tu najbardziej pasowalo?
Myślę, że grillowana pierś z indyka będzie dobrym dodatkiem, zwłaszcza jeśli ziemniaki przygotujesz z ostrą papryczką – wtedy mięso niech będzie łagodniejsze.
Czarnamorda: muszę wypróbować z porem, ale ja bym go nie blanszowała tylko podsmażyła na maśle – takiego pora lubię najbardziej :). A z kolei wczoraj robiłam ziemniaki smażone na patelni z zielonymi warzywami.
Gosia: Moja rodzinka też jest mięsożerna, ale o dziwo nie buntuje się za bardzo jak robię same warzywa ;).
Dzisiaj na obiadek robiłam te ziemniaczki. Jako, że mam bardziej mięsożerną rodzinę dodałam do sosu ze śmietanki szynkę oraz ser żółty i poźniej jeszcze na wierzch. Ziemniaczki są pyszne, delikatne. Bardzo mi smakowały.
Pozdrawiam
Witam, ja przywiozlam ze Szwecji troche inny przepis na zapiekanke ziemniaczana.Ziemniaki pokrojone w plasterki, ukladamy na blasze wysmarowanej maslem ,na ziemniaki zblanszowane pory pokrojone w piorka /tylko biale czesci/,potem ziemniaki pory tak na zmiane az do wyczerpania skladnikow.Kazda warstwe ziemniakow sole i pieprze.Szklanke smietany 18% mieszam z 3 jajami troche sole i pieprze i zalewam ta mieszanina ziemniaki. Na gore klade plasterki sera.Zapiekam w tem 180 40- 50 min.Mozna przyspieszyc zapiekanie uzywajac obgotowanych ziemniakow.Jest to tradycyjna zapiekanka podawana jako samodzielne danie lub dodatek do miesa lub ryb.
Bardzo podobnie robi sie zapiekanke ziemniaczana z gotowanym lososiem ,zamiast porow jest losos obficie posypany swiezym koprem.
Pozdrawiam
bo to nie co piszesz szwedzi jedza powiedzmy „na codzien” i nazywa sie potatisgratäng
Widziałam już tak nacinane ziemniaki w jakimś programie kulinarnym i bardzo mnie zainteresowały!
Dziękuję za ten przepis, wykorzystam na pewno 🙂
Nooo ta zapiekanka wygląda smakowicie, tez uwielbiam takie zapiekanki z dodatkiem ziemniaków 🙂