Musi pojawić się choć raz w moim wiosennym jadłospisie, nie ma odwrotu: zupa botwinka. Pokochałam jej smak dopiero w dorosłym życiu i dziś nie wyobrażam sobie bez niej obiadu zwiastującego nadejście wiosny. Można zrobić ją na wiele sposobów, ale za obowiązkowy dodatek uznaję jajko z koperkiem. Po kuchni rozchodzi się charakterystyczny zapach, nalewam dużą chochlę do talerza i wychodzę na taras, cieszyć się jej smakiem w promieniach wiosennego słońca. Najlepsza zupa botwinkowa!
Zobacz też: Najlepsze przepisy na tani obiad
Nie da się ukryć: nie każdemu zupa botwinka będzie smakować. Smak młodych listków i łodyżek buraczanych jest intensywny i chyba łatwiej polubić szpinak, nawet dzieciom. Mam na ten temat teorię: dzieci o wiele intensywniej odczuwają smaki. Pewnie dlatego, że zabezpieczyła nas w ten sposób natura, kiedy w pradawnych czasach poszukiwanie i zdobywanie pożywienia wiązało się z koniecznością rozpoznawania trujących składników na podstawie smaku.
Wracając do botwinki… Ale warto korzystać z jej dobrodziejstw, zwłaszcza że zawiera dużo witaminy A i C oraz żelazo i wapń. Część z nich straci w gotowaniu, ale przecież można ją też zjadać na surowo i jeśli nie zupa botwinka na obiad, to niech na talerzu zagości sałatka z botwinkowymi listkami!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Zupa botwinkowa
- 1 pęczek botwinki (ok. 400-500 g; razem z małymi buraczkami, obranymi ze skórek)
- 1 cebula (mała; drobno posiekana)
- 1-2 ząbki czosnku (drobno posiekany)
- 1 marchewka (niewielka; oskrobana, pokrojona na plasterki))
- 1 pietruszka (niewielka; oskrobana, pokrojona na plasterki)
- 2 ziemniaki (obrane, pokrojone w niedużą kostkę)
- 500 ml wywaru warzywnego (w wersji mięsnej można wykorzystać wywar drobiowy)
- 100-200 ml słodkiej śmietanki 18-36%
- 1 cytryna (tylko wyciśnięty sok)
- 2 łyżki masła lub oliwy z oliwek
Do dekoracji
- 2 łyżki koperku (drobno posiekany lub porwany na większe kawałki)
- 4-6 jajek (ugotowane na twardo; pokrojone w ćwiartki lub na plasterki)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić wywar warzywny
Jak zrobić
- Cebulę z czosnkiem szklę na maśle lub oliwie.
- Dodaję marchewkę i pietruszkę oraz młode buraczki z botwinki (pokrojone na plasterki), duszę pod przykryciem przez 5 minut.
- Zalewam wywarem, doprawiam solą i pieprzem i zagotowuję.
- Dodaję ziemniaki oraz łodyżki botwinki (posiekane) i gotuję jeszcze przez 5 minut. W ostatniej minucie dokładam listki botwinki (posiekane).
- Zdejmuję garnek z ognia. Odlewam kilka łyżek gorącego wywaru do szklanki ze śmietanką, a zupę przykrywam.
- Dokładnie mieszam śmietankę z gorącym wywarem i sokiem z cytryny. Wlewam do garnka z zupą i mieszam.
- Doprawiam do smaku w razie potrzeby, przelewam do talerzy i dekoruję koperkiem oraz jajkami.
Wartości odżywcze
Lubicie botwinkę? Kto koniecznie, podobnie jak ja, musi choć raz podać danie takie jak zupa z botwinki w wiosennym sezonie?
super zupa …..zaje…z jajkiem……. bomba kulinarna !!!!!
Przepis super polecam spróbować.
Mój mąż jest fascynatem tej zupy i jemu bardzo smakuje.
Za jajko w zupie powinien być sąd polowy! A zupka pyszna 😀