Na targowiskach i w marketach pojawiły się szparagi. Kupiłam je pierwszy raz w życiu (pechowo parę lat temu, podczas wakacji, pewna zupa szparagowa wyrobiła u mnie, zupełnie niesłusznie, niepochlebną opinię na temat tych pysznych warzyw), a to wszystko dzięki mojej kuzynce i jej mężowi, u których spróbowałam zielonych szparagów jako składnika pysznej zupy rybnej i polubiłam je do tego stopnia, że postanowiłam wprowadzić je do swojego menu.
Zobacz też: Więcej pomysłów na zupy
Zgodnie z wiosennym postanowieniem co drugi dzień jadam lekki obiad w postaci jakiejś dobrej zupy. Tym razem zapraszam na szparagi z migdałami – oto zupa szparagowa, która jest strzałem w dziesiątkę!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1,5 l wywaru warzywnego lub drobiowo-warzywnego
- 500 g szparagów (pokrojone na kawałki o długości ok. 3 cm; włożone do zimnej wody – w ten sposób nie sczernieją)
- 2-3 łyżki ryżu
- 2 łyżki migdałów (sparzone, pokrojone w słupki)
- ½ szklanki śmietanki kremówki
- 100 g żółtego sera (starty na tarce o grubych oczkach)
- natka pietruszki do posypania
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak oczyścić szparagi
- Jak zrobić wywar warzywny
Jak zrobić
- Szparagi gotujemy ok. 5 minut w wywarze, wyjmujemy (zachowujemy wywar!), odkładamy główki na osobny talerz, a łodyżki ucieramy.
- Opłukany ryż wkładamy do wrzącego wywaru i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Dodajemy migdały, śmietanę, przecier z łodyżek szparagów i ser. Chwilę podgotowujemy, przyprawiamy.
- Główki szparagów układamy na talerzach, zalewamy zupą i posypujemy natką pietruszki.
Wyśmienita zupa – dzięki za przepis.
Znienacka dostałem torbę szparagów, po czym wpadłem w popłoch jak nie zawieść oczekiwań darczyńcy. 🙂
No i proszę… pozytywnie!
Skrzydeł: Zapraszam do skorzystania z innych przepisów. Zgodnie z moim postanowieniem jedzenia zupy co drugi dzień, będzie ich coraz więcej :).