fbpx
Czytasz właśnie
Zupa szparagowa z migdałami

Zupa szparagowa z migdałami

Zupa szparagowa z migdałami

Na targowiskach i w marketach pojawiły się szparagi. Kupiłam je pierwszy raz w życiu (pechowo parę lat temu, podczas wakacji, pewna zupa szparagowa wyrobiła u mnie, zupełnie niesłusznie, niepochlebną opinię na temat tych pysznych warzyw), a to wszystko dzięki mojej kuzynce i jej mężowi, u których spróbowałam zielonych szparagów jako składnika pysznej zupy rybnej i polubiłam je do tego stopnia, że postanowiłam wprowadzić je do swojego menu.

Zobacz też: Więcej pomysłów na zupy

Zgodnie z wiosennym postanowieniem co drugi dzień jadam lekki obiad w postaci jakiejś dobrej zupy. Tym razem zapraszam na szparagi z migdałami – oto zupa szparagowa, która jest strzałem w dziesiątkę!

Zupa szparagowa z migdałami

Zupa szparagowa z migdałami

Zupa szparagowa z migdałami - łatwa i smaczna zupa szparagowa na wywarze warzywnym, z dodatkiem czosnku i cebuli, pachnąca gałką muszkatołową.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 30 minuty
Razem: 40 minuty
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 6
Kalorie: 203kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1,5 l wywaru warzywnego lub drobiowo-warzywnego
  • 500 g szparagów (pokrojone na kawałki o długości ok. 3 cm; włożone do zimnej wody – w ten sposób nie sczernieją)
  • 2-3 łyżki ryżu
  • 2 łyżki migdałów (sparzone, pokrojone w słupki)
  • ½ szklanki śmietanki kremówki
  • 100 g żółtego sera (starty na tarce o grubych oczkach)
  • natka pietruszki do posypania
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Szparagi gotujemy ok. 5 minut w wywarze, wyjmujemy (zachowujemy wywar!), odkładamy główki na osobny talerz, a łodyżki ucieramy.
  • Opłukany ryż wkładamy do wrzącego wywaru i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Dodajemy migdały, śmietanę, przecier z łodyżek szparagów i ser. Chwilę podgotowujemy, przyprawiamy.
  • Główki szparagów układamy na talerzach, zalewamy zupą i posypujemy natką pietruszki.

Wartości odżywcze

Serving: 350ml | Kalorie: 203kcal (10%) | Carbohydrates: 12g (4%) | Białko: 7g (14%) | Fat: 14g (22%) | Tłuszcze nasycone: 8g (50%) | Cholesterol: 44mg (15%) | Sód: 1115mg (48%) | Potas: 250mg (7%) | Fiber: 2g (8%) | Cukier: 3g (3%) | Witamina A: 2040IU (41%) | Witamina C: 11.3mg (14%) | Wapń: 169mg (17%) | Żelazo: 2.4mg (13%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

2 komentarze
  • Wyśmienita zupa – dzięki za przepis.
    Znienacka dostałem torbę szparagów, po czym wpadłem w popłoch jak nie zawieść oczekiwań darczyńcy. 🙂

    No i proszę… pozytywnie!

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom