Zrobiłam swoje pierwsze podejście do zup rybnych. Nie jest to łatwa sztuka, ponieważ smak ryby, jakże specyficzny po ugotowaniu, ciężko jest wydobyć tak, żeby pieścił nasze podniebienie. Jako fanka azjatyckich zup rybnych oraz jedynej w swoim rodzaju „Zupy na europejskim poziomie” 😉 przygotowywanej przez męża mojej kuzynki postawiłam sobie wysoko poprzeczkę i… prawie przez nią przeskoczyłam. Prawie, bo jednak ta z dodatkiem owoców morza, łososia i pomidorów smakuje mi bardziej. Oto moja zupa z pstrąga.
Zobacz też: Więcej pomysłów na ryby i owoce morza
Posiadając zapas wywaru warzywnego lub gotując go wieczorem, poprzedniego dnia, można zrobić to danie dość szybko, bo zupa z pstrąga będzie gotowa w zaledwie 30 minut. Smak ryby, która musi być bardzo świeża, inaczej nieodwracalnie zepsuje całość, doskonale komponuje się z warzywami, cytryną i śmietanką, a dodatkowo – czerwień i zieleń to świetny element dekoracyjny. Ciekawa jestem, czy przypadnie Wam do gustu – a może jednak ryby tylko z grilla, smażone lub pieczone?
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1½ l wywaru z warzyw
- ok. 50 g oczyszczonego pstrąga (w miarę możliwości bez ości)
- ½ brokuła (podzielony na różyczki)
- 1 czerwona papryka (pokrojona w kostkę)
- 2 łyżki rodzynek (sparzone, osączone)
- ½ szklanki śmietanki kremówki (12-18%)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1-2 łyżki zasmażki (1. lub 2. stopnia)
- 1-2 żółtka
- 5-6 orzechów włoskich (łuskane, sparzone wrzątkiem i obierane ze skórek, a następnie posiekane)
- sól, pieprz
- curry i szafran lub kurkuma
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić zasmażkę - bazę do zup i sosów
- Wywar warzywny - przepis bazowy
Jak zrobić
- Brokuł i paprykę blanszuję w wywarze (wrzucam do zagotowanego wywaru, przykrywam i trzymam na ogniu przez 2-3 minuty).
- Dodaję do wywaru rybę i gotuję przez 5 minut.
- Dodaję sok z cytryny, rodzynki i śmietanę wymieszaną z zasmażką. Chwilę podgotowuję, następnie lekko studzę i mieszam z żółtkami oraz orzechami.
- Doprawiam do smaku solą, pieprzem i curry z szafranem lub kurkumą, podaję z grzankami.
Zupa z pstrąga jest moją propozycją w Letnim Festiwalu Zupy.
Witam, czytuję, podpatruję, czasami coś sobie ściągnę i zrobię bo gotować uwielbiam ( ale takiego zacięcia do bloga za chiny w sobie nie wskrzeszę ) Ale mam pytanie odnośnie śmietanki kremówki, uczyli mnie, że śmietanka kremowka to 30 albo 36%. W Twoich opisach pokazuje się śmietanka kremówka 12-18%. Wydaje mi się, że chodzi o słodką śmietankę, bo kremówka to śmietana którą możemy ubić na sztywno, a 12-18% sie ubije?
Wiesia: Hmmm, dobre pytanie z tą śmietanką :). Ja się wychowałam na produktach light i całe życie mówię tak na słodką śmietankę do zup i sosów. Oczywiście śmietanka kremówka to taka od 30% w górę, którą można ubić na szywno :).