Zupa z ziemniaków czyli pyszny krem z ziemniaków. Do zrobienia w 30 minut, zwłaszcza gdy macie przygotowany na zapas wywar warzywny lub drobiowy. Jej skład to kilka prostych składników, które z reguły każdy ma w kuchni. Przygotujcie ziemniaki, cebulę, czosnek i marchewkę. Do dekoracji możecie wykorzystać ostrą papryczkę chili i natkę pietruszki, ale to opcjonalne składniki. Dla wzmocnienia smaku proponuję nieaktywne płatki drożdżowe lub odrobinę sosu sojowego. Po zmiksowaniu w blenderze zupa krem z ziemniaków uzyska lekko ciągnącą konsystencję. Doskonała na jesienno-zimowy obiad lub kolację. Chodźcie zobaczyć jak zrobić zupę z ziemniaków krok po kroku.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Krem ziemniaczany
- 400 g ziemniaków (obrane i pokrojone w kostkę)
- 200 g marchewki (obrana i pokrojona w grube plastry)
- 1 cebula (duża; pokrojona w półksiężyce)
- 4 ząbki czosnku (pokrojony na plasterki)
- 1 szklanka wywaru warzywnego
- 1 szklanka białego wina (można zastąpić dodatkowym wywarem warzywnym)
- ¼ szklanki mleka kokosowego (można zastąpić dodatkowym wywarem warzywnym)
- ¼ szklanki oliwy extra vergine
- 1 łyżka sosu sojowego (lub 4-6 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych)
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Do dekoracji
- 1 papryczka chili lub kawałek czerwonej papryki (pokrojona w drobną kosteczkę)
- 6 łyżek natki pietruszki (posiekana)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić wywar warzywny
Jak zrobić
- Ziemniaki i marchewkę wrzucam do gorącego wywaru i gotuję do miękkości przez ok. 15 minut. 5 minut przed końcem gotowania wlewam wino.
- Cebulę i czosnek solę szklę na kilku łyżkach oliwy.
- Dodaję cebulę i czosnek do garnka z ziemniakami i marchewką. Dolewam pozostałą oliwę, sos sojowy i mleko kokosowe. Miksuję blenderem na gładki krem.
- W razie potrzeby rozcieńczam zupę odrobiną dodatkowego wina lub wody. Doprawiam pod koniec miksowania solą i pieprzem.
- Serwuję z papryczką i natką pietruszki.