fbpx
Czytasz właśnie
Koszyczki bezowe

Koszyczki bezowe

Koszyczki bezowe

Białka pozostałe po przygotowaniu szparagów z sosem holenderskim lub domowych lodów waniliowych można wykorzystać, piekąc koszyczki bezowe. Ich kształt zależy wyłącznie od naszej fantazji, a wypełnienie – od aktualnie dostępnych, sezonowych owoców.

Zobacz też: Więcej pomysłów na truskawki

Koszyczki bezowe, przed dodaniem owoców, można wypełnić bitą śmietaną. Sucha, chrupiąca, słodka beza nabierze przy niej dodatkowego smaku i delikatności, a całość najlepiej podkreślą soczyste owoce o lekko kwaskowatej nucie – proponuję dojrzałe, czerwone truskawki.

Zobacz też
Bułka tarta z masłem

Do koszyczków bezowych potrzebujemy dość sztywnej masy bezowej, przygotowanej z białek o pokojowej temperaturze. Po wyciśnięciu przez szprycę masa powinna zachować nadany jej kształt i nie rozpłynąć się. Jeśli masa jest zbyt rzadka, zamiast szprycą, można nałożyć ją za pomocą łyżki, pozostawiając na środku bezików zagłębienia na owoce.

Koszyczki bezowe z truskawkami

Koszyczki bezowe

Eleganckie i proste do przygotowania koszyczki bezowe czyli bezy z truskawkami. Najlepsze koszyczki bezowe na przyjęcie lub jako słodycz do kawy.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 1 godzina 30 minuty
Gotowanie: 1 minuta
Razem: 1 godzina 31 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Francuska
Przepis na: koszyczki bezowe
Liczba porcji: 12 sztuk
Kalorie: 120kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Beza

  • 5 białek jajek (o temperaturze pokojowej)
  • 1,5 szklanki cukru, cukru pudru lub cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki soli

Nadzienie

  • ok. 36truskawek lub inne owoce, najlepiej sezonowe (np. maliny, jagody, borówka amerykańska, porzeczki, poziomki, kiwi, winogrona)
  • świeża mięta
  • bita śmietana (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić cukier waniliowy
  2. Bita śmietana – przepis
  3. Piana z białek – jak ubić
  4. Bezy – jak zrobić
  5. Truskawki - walory, właściwości, witaminy

Jak zrobić

  • Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, pod koniec miksowania, stopniowo, dodając cukier.
  • Za pomocą szprycy wyciskamy masę bezową na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia tak, aby najpierw utworzyć dno koszyczka, a potem jego ozdobne boki.
  • Pieczemy koszyczki bezowe w piekarniku nagrzanym do 100 °C, przez ok. 45 minut, na środkowej półce. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy je w środku jeszcze na 1 godzinę.
  • Do wystudzonych koszyczków wkładamy owoce (wcześniej możemy wysmarować dno każdego bezowego koszyczka bitą śmietaną) i dekorujemy miętą.

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka (słodzone cukrem, udekorowane bitą śmietaną) | Kalorie: 120kcal (6%) | Carbohydrates: 26g (9%) | Białko: 2g (4%) | Cholesterol: 2mg (1%) | Sód: 132mg (6%) | Potas: 63mg (2%) | Cukier: 26g (29%) | Witamina A: 20IU | Witamina C: 9.8mg (12%) | Wapń: 7mg (1%) | Żelazo: 0.1mg (1%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Koszyczki bezowe z truskawkami
Koszyczki bezowe z truskawkami
11 komentarzy
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom