fbpx
Czytasz właśnie
Sernik czekoladowy

Sernik czekoladowy

  • na wilgotnym spodzie czekoladowym
  • cudownie kremowy
  • z polewą z gorzkiej czekolady
Sernik czekoladowy

Sernik czekoladowy to zwieńczenie historia mojej miłości do serników i czekolady, która wreszcie znalazła szczęśliwe zakończenie. Przepis na sernik z czekoladą, o pięknej, brązowej barwie, udekorowany świeżymi plastrami persymony dopracowałam po kilku latach od pierwszej próby przygotowania. Teraz kusi swoim wyglądem na moim stole. W porównaniu do sernika waniliowego to prawdziwa bomba kaloryczna z aż trzema (!) tabliczkami czekolady. Dlatego polecam przygotować go, gdy mamy pewność, że przyjdzie do nas sporo gości, którzy pomogą nam tę bombę rozbroić. Zobaczcie jak zrobić czekoladowy sernik krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta

Jestem pewna, że mój czekoladowy sernik przypadnie Wam do gustu. Jest potrójnie czekoladowy, przygotowany na spodzie brownie, z polewą czekoladową. Dodatkowo idealnym uzupełnieniem jego smaku będą świeże owoce. Najlepiej te kolorowe, niezbyt słodkie, sezonowe. Wykorzystajcie truskawki, maliny, jagody, borówki… Doskonale będzie się tu również z pewnością komponować ananas, brzoskwinia, banan, kiwi albo pomarańczowa persymona. Które wybierzecie?

Przepis na sernik czekoladowy do zakochania

Po raz pierwszy o serniku czekoladowym usłyszałam parę lat temu od mojej przyjaciółki, która nie jest wielbicielką ciast z sera oraz tych z kremem. Mimo tego przygotowany przez babcię jej kolegi z pracy sernik czekoladowy na zawsze zagościł w jej sercu.

Sernik czekoladowy

Sernik czekoladowy

Najlepszy sernik czekoladowy – cudownie kremowy sernik z czekoladą potrójną: na spodzie brownie, z serową masą czekoladową i polewą czekoladową.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 30 minuty
Gotowanie: 1 godzina
Chłodzenie: 3 godziny
Razem: 1 godzina 30 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Polska
Przepis na: czekoladowy sernik, sernik czekoladowy, sernik z czekolady
Liczba porcji: 1 tortownica o średnicy 21-24 cm
Kalorie: 493.93kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Masa serowa

  • 500 g twarogu (podwójnie zmielony; nie z wiaderka)
  • 500 g kremowego sera, np. mascarpone
  • 300 g gorzkiej czekolady 60% (3 tabliczki)
  • 3 jajka
  • ½-¾ szklanki cukru
  • 3 łyżki gorzkiego kakao

Spód brownie

  • 100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
  • ½ szklanki cukru
  • szklanki mąki
  • 100 g masła (½ kostki)
  • 2 jajka

Polewa

  • 100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
  • 25 g masła (lub 25 ml śmietanki kremówki)

Do dekoracji

  • świeże truskawki, maliny, jagody, borówka amerykańska, brzoskwinie, persymona lub inne owoce
  • świeża mięta

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Twaróg domowy – jak zrobić
  2. Jak zrobić sernik idealny
  3. Jak zrobić brownie
  4. Polewa czekoladowa – przepis

Jak zrobić

Spód brownie

  • Czekoladę rozpuszczam razem z masłem w kąpieli wodnej, następnie delikatnie studzę.
  • Masę czekoladową miksuję razem ze wszystkimi pozostałymi składnikami spodu na gładko i przelewam do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą/mąką/kaszą manną lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstawiam do rozgrzanego do temperatury 220 °C piekarnika (góra + dół) lub 200 °C (termoobieg) i piekę ok. 20 minut.
  • Po upieczeniu dokładnie studzę.

Masa serowa

  • Przygotowanie masy na sernik zaczynam od utarcia twarogu i mascarpone z cukrem i kakao.
  • Do masy twarogowej dodaję roztopioną w kąpieli wodnej, delikatnie przestudzoną czekoladę i dokładnie rozmiksowuję, aż wszystkie składniki się połączą.
  • Wbijam do masy po jednym jajku, za każdym razem dokładnie rozmiksowując przed dodaniem kolejnego.

Pieczenie sernika czekoladowego

  • Masę przelewam do tortownicy na upieczony spód i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Piekę przez 30 minut, zmniejszam temperaturę do 160 °C i trzymam w piekarniku przez kolejne pół godziny.
  • Można też piec sernik w niższej temperaturze, w piekarniku nagrzanym do 100 °C (termoobieg) przez 2 godziny.
  • Sernik po upieczeniu zostawiam w zamkniętym, wyłączonym piekarniku na 1 godzinę.

Studzenie i chłodzenie

  • Wystudzony sernik polewam polewą czekoladową przygotowaną z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z masłem i chłodzę w lodówce przez 2-3 godziny.

Dekorowanie

  • Gotowy sernik czekoladowy dekoruję owocami i listkami świeżej mięty.

Wartości odżywcze

Serving: 125g | Kalorie: 493.93kcal (25%) | Carbohydrates: 31.19g (10%) | Białko: 10.31g (21%) | Fat: 36.5g (56%) | Tłuszcze nasycone: 21.44g (134%) | Cholesterol: 105.44mg (35%) | Sód: 212.88mg (9%) | Potas: 293.13mg (8%) | Fiber: 3.81g (16%) | Cukier: 20.88g (23%) | Witamina A: 758IU (15%) | Wapń: 103mg (10%) | Żelazo: 4.2mg (23%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Swój pierwszy upiekłam z okazji urodzin mojej mamy. Wykorzystałam o wiele za dużo cukru, całość dość mocno mi wyrosła i niemal wypłynęła z tortownicy, ale w smaku i konsystencji ciasto było bardzo dobre. Brakowało mi wtedy spodu i polewy, dlatego postanowiłam udoskonalić tę recepturę. Zobaczcie jak zrobić sernik czekoladowy idealny krok po kroku.

Sernik czekoladowy przepis

Pomyślałam o wilgotnym spodzie brownie. Takim, który ledwie udźwignie całą konstrukcję z masy serowej wzbogaconej trzema tabliczkami czekolady i twardą, kruchą polewą. Upiekłam i uważam, że jest najlepszy! Dość zbity, a jednak kremowy, bogaty w smaku, tym razem nie za słodki. Z prostą, ale wyjątkowo efektowną dekoracją z persymony. Zrobił furorę na wspólnym spotkaniu ze znajomymi. Ciekawe czy Wam też tak bardzo przypadnie do gustu?

Sernik czekoladowy
Sernik czekoladowy

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jakie były wrażenia po degustacji sernika. Bardzo jestem ciekawa!

79 komentarzy
  • normalnie nie lubię Pani za ten przepis na sernik, no przecież będę musiała
    taki upiec a potem zjeść!! a potem będę szersza niż wyższa przez takie
    pyszności

  • Chciałabym zrobić małe serniczki, np. w większych muffinkowych formach. Chyba potrzeba skrócić czas pieczenia, prawda? Na pewno nie o połowę, ale może jakieś 15 min…

    • Ja bym skróciła właśnie o połowę i obserwowała czy środek w każdej foremce z serniczkiem jest wilgotny (powinien być wilgotny, o średnicy ok. 0,5-1 cm; serniczki „dojdą” po upieczeniu i schłodzeniu w lodówce). A jeśli uznasz, że jednak po połowie czasu pieczenia są za miękkie, to po prostu zostaw do pieczenia na dłużej :).

  • Sernik zrobiłam z twarogu wiaderkowego z Tesco – skład 100% twarogu, bez dodatku śmietany, zużyłam 3 czekolady gorzkie Wawel 70%. Czujnie w ogóle nie dodawałam już śmietanki, a te 3 łyżki kakao po prostu rozprowadziłam w twarogu.
    Wyszło słodkie jak nieszczęście, wydaje mi się, że te 2,5 szklanki cukru to jednak pomyłka. W piekarniku upiekło się dopiero po równo dwóch godzinach – zgodnie z przepisem pierwsze pół godziny przy 180, pozostałe półtorej przy 160 stopniach.
    Ciasto bez kwaśniej konfitury nie do zjedzenia. Chyba w Coffeheaven jest takie ciasto, które nazywa się „śmierć od czekolady” – ten sernik również zasługuje na tę nazwę.

  • Dzieki za przepis 🙂 mieszkam we wloszech i tutaj nie ma twarogu, wiec musialam zrobic z mascarpone – ale cos rzadkie 🙁 wlasnie godzina pieczenia minęła – a to dalej jakies rzadkawe…czy w lodówce stwardnieje? (biorac poduwage fakt, ze jest duzo czekolady) 🙂 Dziękuję!
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2012/09/pieczemy.jpg[/img]
    Obawiam się ze nie stwardnieje…. 😀 a goscie za dwa dni przyjezdzają

  • Dziękuję, mam nadzieję, że uda Ci się wypróbować kilka przepisów i wyjdą z tego smaczne dania i desery :).

  • pychota, siedze i na same ogladanie mam slinotok:) dziekuje slicznie za takie wspaniale przepisy Pani jest cudowna

  • Też kiedyś popełniłam ten błąd, robiąc paschę wielkanocną, która zupełnie nie wyszła, dlatego od razu przyszło mi to do głowy :). Można spróbować z twarożkiem wiaderkowym, tylko wtedy lepiej nie dodawać już śmietanki kremówki, albo obserwować konsystencję i dodać jej odpowiednio mniej. Dobrze, że za drugim razem wyszło :).

  • [..YouTube..] Też kiedyś popełniłam ten błąd, robiąc paschę wielkanocną, która zupełnie nie wyszła, dlatego od razu przyszło mi to do głowy :). Można spróbować z twarożkiem wiaderkowym, tylko wtedy lepiej nie dodawać już śmietanki kremówki, albo obserwować konsystencję i dodać jej odpowiednio mniej. Dobrze, że za drugim razem wyszło :).

  • [..YouTube..] @HaloGosza Też kiedyś popełniłam ten błąd, robiąc paschę wielkanocną, która zupełnie nie wyszła, dlatego od razu przyszło mi to do głowy :). Można spróbować z twarożkiem wiaderkowym, tylko wtedy lepiej nie dodawać już śmietanki kremówki, albo obserwować konsystencję i dodać jej odpowiednio mniej. Dobrze, że za drugim razem wyszło :).

  • hmmm… właśnie wstawiłam swoje do piekarnika ale pomimo trzymania się przepisu „ciasto” jakieś rzadkie… mam nadzieje że wyjdzie 🙁

  • Gratuluję pierwszego sukcesu kulinarnego :). Czekolada czekoladzie nierówna, ale jeśli sernik wychodzi zbyt słodki, dobrze jest go podać ze zmiksowanymi, kwaśnymi owocami, np. malinami albo truskawkami, albo dać ich dużo, w całości, do dekoracji.

  • [..YouTube..] Gratuluję pierwszego sukcesu kulinarnego :). Czekolada czekoladzie nierówna, ale jeśli sernik wychodzi zbyt słodki, dobrze jest go podać ze zmiksowanymi, kwaśnymi owocami, np. malinami albo truskawkami, albo dać ich dużo, w całości, do dekoracji.

  • [..YouTube..] @TomekSzczecinek000 Gratuluję pierwszego sukcesu kulinarnego :). Czekolada czekoladzie nierówna, ale jeśli sernik wychodzi zbyt słodki, dobrze jest go podać ze zmiksowanymi, kwaśnymi owocami, np. malinami albo truskawkami, albo dać ich dużo, w całości, do dekoracji.

  • Kocham Cię bardzo moje słonko, przyznam że zrobiło mi się słodko na sercu.
    Dziękuję ci bardzo za wszystko.
    dziękuję ślicznie za życzenia urodzinowe również wszystkim, którzy tutaj się wpisali !!!!!!

    Całusy
    Mama

  • To nie do Doroty jest odpowiedz,tylko do tego czlowieka co sie przyczepil i wtracil niepotrzebnie wiec czytaj od poczatku komentarze jesli chcesz sie i TY wtracic!

  • [..YouTube..] @gwiazdenka1987 To nie do Doroty jest odpowiedz,tylko do tego czlowieka co sie przyczepil i wtracil niepotrzebnie wiec czytaj od poczatku komentarze jesli chcesz sie i TY wtracic!

  • On też może być niestety dla Ciebie ciężkawy, bo jest zrobiony z klasycznego twarogu, z dużą ilością czekolady i cukru (chociaż tego akurat można dać mniej). Na początek wypróbuj lepiej mój sernik kremowy z malinami, w filmie pod koniec jest link do playlisty ze wszystkimi moimi sernikami, ale kto wie, może ten przypadnie Ci do gustu :).

  • Jestem uprzedzona do serników!! 🙁 Moja babcia często robiła serniki, ale zawsze dodawała zbyt dużo cukru i zawsze były one „ciężkawe” (nie wiem, co mogło być tego przyczyną). Ten sernik wygląda na bardzo pyszny i może skuszę się go zrobić 🙂

  • [..YouTube..] On też może być niestety dla Ciebie ciężkawy, bo jest zrobiony z klasycznego twarogu, z dużą ilością czekolady i cukru (chociaż tego akurat można dać mniej). Na początek wypróbuj lepiej mój sernik kremowy z malinami, w filmie pod koniec jest link do playlisty ze wszystkimi moimi sernikami, ale kto wie, może ten przypadnie Ci do gustu :).

  • [..YouTube..] @artemizja13 On też może być niestety dla Ciebie ciężkawy, bo jest zrobiony z klasycznego twarogu, z dużą ilością czekolady i cukru (chociaż tego akurat można dać mniej). Na początek wypróbuj lepiej mój sernik kremowy z malinami, w filmie pod koniec jest link do playlisty ze wszystkimi moimi sernikami, ale kto wie, może ten przypadnie Ci do gustu :).

  • [..YouTube..] Jestem uprzedzona do serników!! 🙁 Moja babcia często robiła serniki, ale zawsze dodawała zbyt dużo cukru i zawsze były one „ciężkawe” (nie wiem, co mogło być tego przyczyną). Ten sernik wygląda na bardzo pyszny i może skuszę się go zrobić 🙂

  • Widzę, że moja mama przypadła wszystkim do gustu :). Może powinnam ją postawić na stałe przed kamerą, a ja zajmę się filmowaniem i montażem oraz zdjęciami, ciekawe co ona na to ;). Dziękuję raz jeszcze i zachęcam do spróbowania tego sernika – w sumie roboty przy nim niewiele, o ile ma się elektryczną maszynkę do mielenia sera albo jakiś fajny robot wielofunkcyjny :).

  • Są przepisy, że się dodaje mąkę, np. ziemniaczaną albo kukurydzianą albo nawet i zwykłą, czasem „zlepia” się ser budyniem. Ale proszek do pieczenia też jest wg mnie w sernikach zbędny, bo albo chcemy osiągnąć konsystencję w miarę zbitego i sytego sernika (tak jak tutaj), albo puszystego jak gąbka, a wtedy taki sernik wyrasta na pianie z białek.

  • [..YouTube..] Widzę, że moja mama przypadła wszystkim do gustu :). Może powinnam ją postawić na stałe przed kamerą, a ja zajmę się filmowaniem i montażem oraz zdjęciami, ciekawe co ona na to ;). Dziękuję raz jeszcze i zachęcam do spróbowania tego sernika – w sumie roboty przy nim niewiele, o ile ma się elektryczną maszynkę do mielenia sera albo jakiś fajny robot wielofunkcyjny :).

  • [..YouTube..] @asd525 Widzę, że moja mama przypadła wszystkim do gustu :). Może powinnam ją postawić na stałe przed kamerą, a ja zajmę się filmowaniem i montażem oraz zdjęciami, ciekawe co ona na to ;). Dziękuję raz jeszcze i zachęcam do spróbowania tego sernika – w sumie roboty przy nim niewiele, o ile ma się elektryczną maszynkę do mielenia sera albo jakiś fajny robot wielofunkcyjny :).

  • Nawet nie przypuszczałam że w tak prosty sposób można zrobić sernik czekoladowy 🙂 Przy najbliższej większej okazji na pewno wypróbuje 🙂 dodaje do ulubionych a mamusi nie zapomnij życzyć wszystkiego najlepszego nie tylko ode mnie ale jak tutaj widzę od nas wszystkich Cię oglądających 🙂

  • [..YouTube..] Są przepisy, że się dodaje mąkę, np. ziemniaczaną albo kukurydzianą albo nawet i zwykłą, czasem „zlepia” się ser budyniem. Ale proszek do pieczenia też jest wg mnie w sernikach zbędny, bo albo chcemy osiągnąć konsystencję w miarę zbitego i sytego sernika (tak jak tutaj), albo puszystego jak gąbka, a wtedy taki sernik wyrasta na pianie z białek.

  • [..YouTube..] @gwiazdenka1987 Są przepisy, że się dodaje mąkę, np. ziemniaczaną albo kukurydzianą albo nawet i zwykłą, czasem „zlepia” się ser budyniem. Ale proszek do pieczenia też jest wg mnie w sernikach zbędny, bo albo chcemy osiągnąć konsystencję w miarę zbitego i sytego sernika (tak jak tutaj), albo puszystego jak gąbka, a wtedy taki sernik wyrasta na pianie z białek.

  • [..YouTube..] Nawet nie przypuszczałam że w tak prosty sposób można zrobić sernik czekoladowy 🙂 Przy najbliższej większej okazji na pewno wypróbuje 🙂 dodaje do ulubionych a mamusi nie zapomnij życzyć wszystkiego najlepszego nie tylko ode mnie ale jak tutaj widzę od nas wszystkich Cię oglądających 🙂

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom