fbpx
Czytasz właśnie
Pasztet wieprzowy

Pasztet wieprzowy

  • wilgotny w środku
  • można pokroić w plastry
  • aromatyczny, dobrze doprawiony
  • z warzywami i czerwonym winem
Pasztet wieprzowy

Pasztet wieprzowy to pomysł na jedną z tradycyjnych przekąsek na świąteczny lub imprezowy stół. Przepis na pasztet wieprzowy, który przygotowałam, umożliwia przygotowanie go w wersji wilgotnej, jednak wciąż łatwej do rozsmarowania na kanapce. Można też oczywiście pokroić go w plastry i elegancko ułożyć na półmisku. Ma doskonałą konsystencję i smak, a gotuje się go z dodatkiem czerwonego wina. Pozytywnie zaskoczy tych, którzy po raz pierwszy przygotowują pasztet w domu. Wieprzowina to miękkie i wilgotne mięso. Do pasztetu nadaje się świetnie! Zobaczcie jak zrobić go krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na domowe wędliny

Proponuję Wam przygotować pasztet z wieprzowiną, wykorzystując do jego gotowania czerwone, wytrawne wino. Zapewniam, że doskonale podkreśli smak wieprzowego mięsa.

Przepis na pasztet wieprzowy

Będzie wybornie aromatyczny dzięki suszonym ziołom i przyprawom, natomiast odpowiednią wilgotność zapewni mu dodatek bułki i wątróbki. Sprawią, że całość nabierze delikatności i odrobinę kremowej konsystencji. Zobaczcie jak zrobić pasztet wieprzowy w domu!

Pasztet wieprzowy

Pasztet wieprzowy

Pasztet wieprzowy gotowany z winem i przyprawami. Przepis na pasztet z wieprzowiny pachnący ziołami, delikatny, bardzo smaczny i aromatyczny.
5 z 4 ocen
Przygotowanie: 30 minuty
Gotowanie: 2 godziny 10 minuty
Razem: 2 godziny 40 minuty
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: pasztet wieprzowy, pasztet z wieprzowiną
Liczba porcji: 1 keksówka 11×30 cm
Kalorie: 107.1kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g wieprzowiny (np. schab lub szynka bez kości; jeśli mięso ma kości, trzeba kupić więcej, ok. 700-1000 g)
  • 200 g wątróbki wieprzowej (można zastąpić wątróbkami drobiowymi)
  • 1 cebula (pokrojona w grube talarki)
  • ½ pora
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • sól, pieprz
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna owoców jałowca
  • lubczyk (suszony; 1 łyżeczka)
  • tymianek lub rozmaryn (suszony; 1 łyżeczka)
  • 1 lampka czerwonego wina (wytrawne)
  • 2 jajka
  • 1 sucha bułka (razowa lub graham)
  • 2 łyżki łyżki smalcu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Makaron penne z dynią

Jak zrobić

  • Mięso kroję w kawałki, które łatwo zmieszczą się w maszynce do mielenia. Można gotować mięso razem z kośćmi (jeśli są) i oddzielić je dopiero po gotowaniu lub od razu skorzystać z mięsa filetowanego.
  • Warzywa obieram, myję, kroję na kilka części i w garnku, w którym będzie gotowany wywar, podduszam na smalcu.
  • Dodaję przyprawy i zioła, zalewam wodą (1 l) i doprowadzam do wrzenia.
  • Do gotującego się wywaru dodaję wieprzowinę i wino, zmniejszam płomień i na niewielkim ogniu gotuję pod przykryciem przez 1 godzinę. Na 10 minut przed końcem gotowania do garnka wrzucam pokrojoną w kawałki wątróbkę.
  • Odcedzam mięso i warzywa, studzę i przepuszczam przez maszynkę o drobnych oczkach.
  • Mieszankę zmielonego mięsa i warzyw doprawiam solą i pieprzem do smaku (jeśli jest taka potrzeba, można dosypać dodatkowo suszone zioła i gałkę muszkatołową) i mieszam dokładnie z całymi jajkami oraz bułką namoczoną w wywarze i dokładnie odciśniętą.
  • Masa nie powinna być zbyt gęsta i sucha, dlatego rozcieńczam ją wywarem pozostałym z gotowania mięsa, aby uzyskać konsystencję podobną do gęstej śmietany (zużywam cały wywar, ale może się okazać, że trzeba go dodać mniej).
  • Przekładam masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą i piekę przez ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C (góra+dół, bez termoobiegu).
  • Upieczony pasztet studzę i schładzam w lodówce, następnie kroję w plastry.
  • Plastry pasztetu układamy dekoracyjnie na talerzu i ozdabiamy sałatą, suszonymi morelami i śliwkami, żurawiną.

Wartości odżywcze

Serving: 60g | Kalorie: 107.1kcal (5%) | Carbohydrates: 6.4g (2%) | Białko: 8.7g (17%) | Fat: 4.05g (6%) | Tłuszcze nasycone: 1.4g (9%) | Cholesterol: 61.8mg (21%) | Sód: 62.25mg (3%) | Potas: 239.05mg (7%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 1.2g (1%) | Witamina A: 2732.5IU (55%) | Witamina C: 3.5mg (4%) | Wapń: 21.6mg (2%) | Żelazo: 1mg (6%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Do pasztetów, czy to mięsnych, czy warzywnych, sprawdza się zawsze!

Pasztet wieprzowy przepis

Pasztet z wieprzowiną można byłoby wzbogacić o karmelizowane lub prażone orzechy włoskie, ozdabiając nimi całość na półmisku. Albo podać z konfiturą z czerwonej cebuli, którą uwielbiam i polecam.

Pasztet wieprzowy
Pasztet wieprzowy

Ciekawa jestem, czy będzie częściej gościł na Waszych stołach. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak smakował i czy wymyśliliście mu jakich inny sposób podania niż mój!

Zobacz komentarze (1)
5 from 4 votes (4 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom