Elegancki i wykwintny za sprawą wspaniałego spodu, sernik orzechowy podbije Wasze serca i podniebienia w Święta. Być może pamiętacie smak orzechów w karmelu i tę charakterystyczną chrupkość, jeśli próbowaliście już mojego sernika z jabłkami. Tym razem zapraszam na sernik prostszy, z czekoladową polewą i dodatkiem masła orzechowego lub czekoladowego do serowej masy.
Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze ciasta
Sernik orzechowy według mojej receptury można przygotować w blenderze, miksując wszystkie składniki na masę sernikową razem, ale w wersji z wykorzystaniem miksera można go przygotować niemal równie szybko. Polecam mieszankę klasycznego twarogu i macarpone, jeśli lubicie w serniku nieduże grudki. Upieczony z sera kremowego, bez domieszek, będzie gładszy i tłustszy, bardziej kremowy.
Jako dodatek do masy można wykorzystać klasyczne masło orzechowe lub domową nutellę, ale w smaku sprawdzi się też doskonale masło ze zmiksowanych na pył migdałów lub orzechów nerkowców czy pistacji, przygotowane na bazie białej czekolady. Ciekawa jestem, która opcja zagości na Waszych stołach :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Spód
- 200 g orzechów włoskich (grubo posiekane)
- 3 łyżki miodu
- 100 g masła (½ kostki)
- ¾ szklanki cukru
- 50 g herbatników (pokruszone)
Masa sernikowa
- 1 kg sera (klasyczny twaróg dwukrotnie zmielony lub mascarpone, albo inny ser kremowy; można twaróg i mascarpone wymieszać „pół na pół”)
- ½ szklanki cukru (polecam cukier brzozowy czyli ksylitol, który ma mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny)
- 5 jajek
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii (lub miąższ z 1 laski wanilii)
- 100 g masła orzechowego lub czekoladowo-orzechowego (można wymieszać oba „pół na pół)
Do dekoracji
- 30 g orzechów włoskich (grubo posiekane)
- świeże owoce (opcjonalnie)
- świeża mięta
Polewa czekoladowa
- 100 g czekolady (mleczna, gorzka lub biała; roztopiona w kąpieli wodnej)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić sernik idealny
- Twaróg domowy - jak zrobić
Jak zrobić
Spód
- Masło roztapiam z cukrem na patelni, na niewielkim ogniu.
- Dodaję orzechy i miód, mieszam i zagotowuję.
- Zalewam masą orzechową pokruszone herbatniki, włożone do tortownicy wyłożonej folią aluminiową (spód i bok). Mieszam za pomocą łyżki i ugniatam na dnie.
Masa sernikowa
- Ser miksuję z cukrem, masłem orzechowym i wanilią.
- Dodaję po 1 jajku, rozmiksowując każde dokładnie przed wbiciem kolejnego.
- Wlewam masę na spód wyłożony w tortownicy i wstawiam ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (góra+dół) lub 160 st. C (termoobieg).
Pieczenie
- Piekę sernik przez 30 minut, następnie zmniejszam temperaturę o 20 st. C i piekę ciasto przez kolejne pół godziny. Zostawiam w wyłączonym piekarniku na 1 godzinę.
Dekorowanie
- Wierzch sernika polewam czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i posypuję posiekanymi grubo orzechami.
- Chłodzę sernik przez min. 2 godziny, żeby nabrał pełni smaku.
- Pokrojony sernik można zaserwować z dodatkiem kwaskowatych owoców, np. malin lub truskawek.
dzięki ! jesteś mega ! serniczek świąteczny będzie na święta ale Wielkanocne 🙂 Będę polecać stronę komu się da 😉
co moge dodac zamiast miodu, ktorego nie znosze od dziecinstwa ? 🙂
3 łyżki cukru lub syropu z agawy :).
Pani Doroto,
Bardzo spodobał mi się przepis, jednak chciałabym upiec w dużej prostokątnej formie. Czy myśli Pani, że sernik również się uda jeśli przeliczę składniki wg „przelicznika foremek”?
Ja jeszcze nie przygotowałam swojego przelicznika foremek, więc o ile ten, z którego Pani skorzysta, przelicza prawidłowo, to ciasto się upiecze. Strzelam, że trzeba będzie podwójnej ilości składników, jeśli to duża blacha.
Wygląda super 🙂
A czy po upieczeniu można go zamrozić? Piekę tylko dla jednej osoby i boję się, że pożarłabym całość w dwa dni 😉
Można mrozić, a potem rozmrozić w lodówce :).
Sernik super, zachwycił wszystkich w święta, dzięki Dorotka za przepis 🙂
Dzięki za wypróbowanie! Cieszę się ogromnie, że się udał i smakował :D.
DOROTA, JAKIEJ WIELKOSCI TORTOWNICA?
21-24 cm, jest podana w przepisie pod zdjęciem :).