fbpx
Czytasz właśnie
Mleko ryżowe

Mleko ryżowe

Mleko ryżowe

Dla wszystkich, którzy mleka nie piją z wyboru lub nie mogą. Kolejny przepis na mleko roślinne, tym razem mleko ryżowe, którego smak wzbogaciłam odrobiną cynamonu. Jest bardzo proste do przygotowania i ma tę zaletę, że można je zrobić z ryżu, który pozostał po niezjedzonym obiedzie – oczywiście w garnku, w którym się gotował, a nie w sosie, na talerzu :).

Zobacz też: Więcej pomysłów na potrawy bez laktozy i dania wegańskie

Smakowo mleko ryżowe nie przebije moich dwóch ulubionych: kokosowego i migdałowego. Ma od nich gęstszą konsystencję i nie nadaje się do spieniania w ekspresie do kawy. Świetnie za to sprawdza się jako baza do wypieku ciast ucieranych i babeczek czy muffinów, gotowania owsianek czy miksowania koktajli. Jest pożywne, ale uwaga – jeśli zrobi się je z białego ryżu, ma wysoki indeks glikemiczny. W diecie o niskim indeksie można je spożywać, łącząc z innymi składnikami niskoindeksowymi: tłuszczami, jeśli jest wykorzystywane jako dodatek do sosów, warzywami – kiedy zabiela się nim zupę czy gulasz lub orzechami, albo nasionami, jeśli mowa o warzywnych koktajlach.

Można przygotować je z każdego koloru ryżu: wizualnie najlepiej zaprezentuje się biały. Czarny ryż (a właściwie fioletowy) też zapewnia niezły efekt, a brązowy, naturalny, to połączenie neutralnej barwy i niższego indeksu glikemicznego.

Zobacz też
Dal z soczewicy - przepis na dhal indyjski

Mleko ryżowe można dosłodzić ksylitolem lub syropem z agawy, podbić jego smak odrobiną soku z cytryny, limonki lub pomarańczy, jeśli uznacie, że potrzebuje pazura. Ciekawa jestem, czy przypadnie Wam do gustu.

W ten sam sposób możecie je zrobić z ugotowanej, białej kaszy gryczanej niepalonej lub jaglanej. Do dzieła :).

Mleko ryżowe

Mleko ryżowe

Mleko ryżowe z gotowanego ryżu i wody, z dodatkami opcjonalnymi dla wzbogacenia smaku: wanilią lub cynamonem, sokiem z cytryny lub pomarańczy, opcjonalnie dosłodzone. Przepis na mleko ryżowe krok po kroku.
4.50 z 2 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 15 minuty
Razem: 20 minuty
Kategoria: Drink, Półprodukt
Kuchnia: Azjatycka, Wegańska
Przepis na: mleko ryżowe
Liczba porcji: 5 szklanek
Kalorie: 51kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 szklanka ryżu (biały, brązowy, czerwony lub czarny; ugotowany, może być ciepły lub wystudzony - można wykorzystać ugotowany nadprogramowo i pozostały z obiadu)
  • 4 szklanki wody (przegotowana, filtrowana lub mineralna z butelki)
  • 1 duża szczypta cynamonu (opcjonalnie; (ok. pół łyżeczki))
  • 1-2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżki cukru brzozowego lub syropu z agawy (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki umieszczam w kielichu blendera i miksuję na najwyższych obrotach, robiąc co kilkadziesiąt sekund przerwy w celu zapobiegania przepaleniu silnika, do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Mleko ryżowe można przechowywać przez 3 dni w lodówce.

Wartości odżywcze

Serving: 100ml | Kalorie: 51kcal (3%) | Carbohydrates: 10g (3%) | Sód: 38mg (2%) | Cukier: 4g (4%) | Wapń: 10mg (1%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Mleko ryżowe
Mleko ryżowe
Zobacz komentarze (0)
4.50 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom