fbpx
Czytasz właśnie
Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

Jedno z najprostszych dań fantastycznej kuchni francuskiej, cudownie pachnąca zupa cebulowa ugotowana na drobiowym lub warzywnym wywarze, z dodatkiem białego wina, którą spotkacie w większości francuskich restauracji, podawaną z dodatkiem grzanki z serem, przygotowanej z kawałka francuskiej bagietki.

Zobacz też: Więcej przepisów na pyszny obiad

Prostota tego przepisu i taniość, bo początkowo, w dawnych czasach, przygotowywano tę zupę bez dodatku wina, świadczy o pochodzeniu receptury, która najprawdopodobniej wywodzi się z biedniejszych regionów, domostw, podobnie jak np. włoska pizza, która była kiedyś pożywieniem ubogich Włochów. Dziś wersji zupy cebulowej jest wiele, można ją zagęszczać jajkiem lub mąką, czasami dodaje się do jej gotowania mleko, białe wino lub sherry czy brandy. Pięknie pachnie karmelizowaną cebulą i ziołami, których, wbrew pozorom, nie musi zawierać zbyt wiele, bo jej smak wystarczająco podkreślą sól z pieprzem oraz odrobina rozmarynu i tymianku.

To właśnie prostota, zawsze, sprawia, że pewne dania stają się kultowe, ale nie zapominajcie, że gwarancją połowy sukcesu jest sam skład. Wybierzcie najlepszą bagietkę i smaczny ser. Nie wykorzystujcie najtańszego wina z kartonu, chociaż w tej kwestii możecie postawić na niedrogie wino butelkowe. Użyjcie aromatycznych ziół i przypraw oraz świeżej cebuli o intensywnym smaku i… wyobraźcie sobie, że właśnie tak smakuje zupa cebulowa, której spróbujecie pewnego dnia, kiedy wybierzecie się w podróż do Francji.

Zobacz też
Kotlet pożarski

Być może usiądziecie przy malutkim stoliku w jednej z turystycznych restauracji w paryskiej dzielnicy San Germain. Albo w eleganckim, wyszukanym lokalu? Może zamówicie ją na wynos w niedrogim bistro i w termosie zabierzecie ze sobą na wzgórze Montmartre lub na Trocadero, kiedy wieczorem zrobi się chłodniej? Może przypomnicie sobie wtedy czas, kiedy przygotowywaliście ją we własnym domu i uśmiechniecie się na wspomnienie chwili, w której snuliście właśnie zrealizowane marzenia?

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

Francuska zupa cebulowa z serem i grzanką. Pyszna prowansalska zupa z cebuli o głębokim smaku.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 50 minuty
Razem: 1 godzina
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Francuska
Przepis na: francuska zupa cebulowa prowansalska
Liczba porcji: 6 osób
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Zupa

  • 10 cebul (średniej wielkości, pokrojone na ćwiartki, a następnie wzdłuż, w plastry; warto obciąć ogonek minimalnie, dzięki czemu plastry nie rozpadną się podczas krojenia)
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie; drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 50 g masła (¼ kostki)
  • 1 lampka białego wina (wytrawne; można zastąpić 100 ml sherry lub 50 ml brandy i wtedy dodać 1 łyżkę octu winnego)
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • sól, pieprz

Do dekoracji

  • 50-100 g sera (polecam pleśniowy z niebieską pleśnią, np. rokfor, ale można też wykorzystać ser żółty bez pleśni, np. ementaler lub gruyere)
  • 4 kromki z bagietki
  • dodatkowe masło (do posmarowania kromek)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić wywar warzywny
  2. Jak pokroić cebulę
  3. Jak upiec pyszne bagietki

Jak zrobić

  • Pokrojone cebule posypuję solą i karmelizuję na maśle, na najmniejszym ogniu, w garnku, w którym będzie gotować się zupa. Pod koniec, opcjonalnie, dodaję czosnek. Osobiście lubię całe kawałki cebuli w zupie, więc karmelizuję ją przez 15-20 minut. Francuzi robią to nawet przez 1,5 godziny, uzyskując pastę cebulową o bursztynowym kolorze.
  • Zalewam cebulę winem i duszę przez ok. 10 minut.
  • Dolewam wywar, dodaję zioła i zagotowuję, zmniejszam ogień i gotuję na wolnym ogniu przez 30 minut.
  • Doprawiam, w razie potrzeby, octem oraz dodatkową solą i pieprzem.
  • Kromki bagietki smaruję masłem i posypuję startym żółtym serem.
  • Zapiekam kromki w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 5 minut, do lekkiego zrumienienia i stopienia sera.
  • Oryginalnie do piekarnika wstawia się odporne na wysokie temperatury miski z ugotowaną zupą, kładąc na wierzchu kromki i całość posypując serem.
  • Przekładam kromki do talerzy z zupą i serwuję.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Zobacz komentarze (0)
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom