fbpx
Czytasz właśnie
Mamey zapote – słodki, pożywny owoc

Mamey zapote – słodki, pożywny owoc

Mameyo - zapote - nietypowy owoc na Kubie
5/5 (4)

Mamey zapote, a po polsku: pouteria sapota. Kolejny owoc na mojej degustatorskiej liście w podróży :). Sporej wielkości okazy w brązowej skórce, która przypomina odrobinę kiwi, chociaż jest dużo grubsza. W środku pomarańczowy, mięsisty miąższ. Sam owoc też jest spory, można porównać jego wielkość do dwóch pomarańcz. Po raz pierwszy miałam okazję zobaczyć jak wygląda i spróbować na Kubie.

Zobacz też: Jak smakują inne owoce egzotyczne

Mamey zapote to oficjalna nazwa, ale Kubańczycy mówią też na ten pyszny owoc mameyo. Można go pomylić z kilkoma podobnymi gatunkami spotykanymi w tym samym regionie, które przypomina z wyglądu, ale różnica tkwi w kolorze miąższu, kształcie pestki i, oczywiście, smaku. Mameyo ma dużą, czarną, niejadalną pestkę i intensywnie pomarańczowy miąższ. Jeśli wybierzecie się w podróż na Kubę lub do innego kraju Ameryki Południowej, albo spotkacie te owoce w regionie klimatu tropikalnego (Floryda, Teksas, Kalifornia, Hawaje, Meksyk), spróbujcie zjeść jeden na śniadanie. Są równie pożywne co banany, mają przepiękny kolor i zawierają dużo witaminy C, A i beta-karotenu.

Mamey zapote smakuje jak połączenie banana, dyni i awokado. Jest bardzo kremowy i lekko włóknisty, na szczęście te wszystkie włókienka nie są twarde. Bardzo przypadł mi do gustu, podobnie jak kubańska, cudownie różowa guawa.

Mameyo - zapote - nietypowy owoc na Kubie
Mameyo – zapote – nietypowy owoc na Kubie

Mamey zapote – jak wybrać

Dojrzały owoc może osiągnąć maksymalną wielkość piłki do rugby, ale zdarzają się także mniejsze okazy. Skórka robi się wówczas miękka, otaczając kremowy miąższ. Pod delikatnym naciskiem palca powinna się zagłębiać, ale sprężyście wracać do pierwotnego kształtu. Owoc, w którym zagłębienie pozostaje, prawdopodobnie będzie już przejrzały. Warto wybierać te okazy, które nie mają na skórce żadnych plam czy uszkodzeń.

Mamey zapote na targu w Hawanie
Mamey zapote na targu w Hawanie

Mamey zapote – przechowywanie, przygotowanie i zastosowanie w kuchni

Owoc przez 2-3 dni można przechowywać w temperaturze pokojowej lub przez ok. 7-10 w lodówce, co spowolni proces jego dalszego dojrzewania.

Ze względu na słodki smak i kremową konsystencję doskonale smakuje jedzony na surowo lub dodany do koktajlu, puddingu czy owsianki oraz sałatki owocowej. Podobnie jak mango, można dodawać go do masy na sernik czy ciasta – jako składnik środka lub dekorację. Świetnie smakuje z korzennymi przyprawami lub przełamany smakiem cytrusów.

Zobacz też
Pitaja

Mamey zapote – skład i dobroczynne działanie

Owoc zawiera dużo błonnika, dzięki czemu korzystnie wpływa na perystaltykę jelit. Jest także bogaty w przeciwutleniacze, m. in. beta-karoten oraz witaminy C, A i B. Jedząc tak zdrowy owoc, dostarczamy do organizmu składników niezbędnych w walce z wolnymi rodnikami oraz umożliwiających prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Witaminy C i A są także znane i cenione ze względu na korzystny wpływ na urodę: piękną cerę, ładny kolor skóry, a przy okazji – dobry wzrok. Oprócz witamin i błonnika owoc zawiera również minerały: miedź, potas, wapń, magnez i żelazo.

W medycynie ludowej miąższ mamey zapote stosuje się jako środek uspokajający, ułatwiający ukojenie chorego żołądka oraz niwelujący bóle głowy.

Mamey zapote – kalorie

100 g to 83 kcal. To dość kaloryczny owoc, dlatego warto zjeść go po dużym wysiłku fizycznym lub ograniczać porcje do mniejszej wielkości. Żadne źródło nie podaje, niestety, jaki indeks glikemiczny ma mameyo. Można jedynie przypuszczać, że jest zbliżony do IG bananów.

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

3 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom